TR EN

Dil Seçin

Ara

Gıdıklanmak Üzerine

Gıdıklanmak Üzerine

Çocuklarda keşfediciliği, üreticiliği veya yenilikçiliği geliştirmede ailenin neler yapabileceği konusunda kaynakları gözden geçirirken; anne-baba çocuklarıyla oyun oynamalı, onlara sorular sormalı, karşılıklı hikâyeler anlatmalı, yiyeceklerin tadına bakıp birbirlerine tarif etmeli gibi tavsiyelerin yanında gıdıklamaktan da söz edilmesi bana ilginç geldi. Çünkü ben de tanıdıkların küçük çocuklarıyla iletişim kurarken gıdıklamakla daha çabuk ısınma olduğunu hep müşahede ederdim.

 

Gıdıklanma Hissi Nasıl Ortaya Çıkar?

Cildimizin altında, dokunma veya sıcak-soğuk gibi etkenlere maruz kalma durumunda, beyni uyaracak milyonlarca küçücük sinir uçları bulunmaktadır. Bu sinir uçlarını bir başkası parmağı veya bir tüy ile hafifçe uyardığında, sinir sistemimiz aracılığıyla beynimize mesaj gönderirler ve böylelikle gıdıklanma hissi ortaya çıkar.

Eşler birbirini ya da ebeveynler çocuklarını hafifçe gıdıkladığında bu hoş bir duygu oluşturur, arada sıcaklık oluşmasına sebep olur ve ilişkiler için fayda verir. Ebeveynle çocuk arasında iletişimin gıdıklama ile güçlendiği düşünülüyor. Bu yüzden gıdıklama aynı zamanda bir sosyal bağlanma mekanizmasıdır.

Gıdıklama ile kan basıncı artar, nabız ve kalp atışı hızlanır, beynin uyanıklığı fazlalaşır. Gıdıklanmanın fiziksel olduğu kadar psikolojik etkileri de vardır.

 

Gıdıklanmanın Faydaları

Ayrıca gıdıklamakla, karşı tarafın boyun ve kaburga gibi vücutlarının hassas bölgelerini koruma refleksi geliştirilmiş olmaktadır.

Yine tenimizde gezen canlıyı fark etmemiz ve zarar vermeden uzaklaştırmamız da yaşadığımız gıdıklanma benzeri histen dolayıdır.

Ancak unutmamalıdır ki, hafif ve rahatsız etmeyecek boyutta olduğunda komik ve güldürücü olan gıdıklama, aşırıya kaçıldığında zararlı olabilecektir. Böyle bir durumda ise faydalı değil, tam aksine insanlar arası bağların zayıflamasına, hatta iletişimin kopmasına bile sebep olabilir. 

Gerçekten gıdıklanma çok ilginç, açıklaması zor bir hal olsa da sosyal bağların oluşmasına ve kuvvetlenmesine katkıda bulunan, bize bahşedilmiş harika bir insani özelliğimizdir.