Vücudumuz elementlerden yaratılmıştır. Bu küçücük maddeleri çok hassas ölçülerle bir araya getirip vücudumuzu yaratan ve o vücuda ruh verip bizi biz yapan Rabbimiz, bize ne büyük bir mucize yaşatmaktadır. Bizi madde yığını olarak bırakmamış, can vermiş, insan yapmış, kalbimize de hayat verip imana erdirmiş... Vücudumuzda çalıştırılan elementler adedince şüklürler olsun.
Kalsiyum: %1,5
Kemiklerin ve dişlerin sağlamlığına ve sertliğine katkıda bulunur. Buna ilaveten, sinirlerin ve kasların faaliyet göstermesi ve kanın pıhtılaşması konusunda da vazifelidir.
Fosfor: %1,0
Kemiklerin ve dişlerin oluşması ve korunması için gereklidir. Hücrelerdeki kimyasal tepkimeleri yürüten enerjiyi sağlayan ATP (adenozin trifosfat) molekülünde de bulunur.
Potasyum: %0,4
Sinirlerdeki elektrik sinyallerinin iletimi ve vücudun su dengesinin korunması için önemlidir.
Sülfür: %0,3
Kıkırdakta, insülinde (vücudun şekeri kullanabilmesine imkân sağlayan hormon), anne sütünde, bağışıklık sisteminde rol oynayan proteinlerde ve kreatinde (deri, saç ve tırnaklardaki bir madde) bulunur.
Klor: %0,2
Sinirlerin düzgün bir şekilde faaliyet göstermesi için gereklidir. Bağırsak sıvısının üretimine de yardımcı rolü vardır.
Sodyum: %0,2
Sinirlerin elektriksel haberleşmesinde kritik bir rol oynar; vücuttaki su miktarının düzenlenmesinde de görevi vardır.
Magnezyum: %0,1
İskelet ve kas yapısında önemli bir rol oynar; enzimlerin, hücrelerdeki kimyasal tepkimelerin gerçekleşebilmesi için enerji tedarik etmesi amacıyla ATP’yi kullanmasına yardım eden moleküllerde bulunur.
İyot: Eser miktarda
Tiroit bezinin ürettiği önemli bir hormonun parçasıdır; metabolizmanın düzenlenmesinde kullanılır.
Demir: Eser miktarda
Kırmızı kan hücrelerindeki oksijeni taşıyan hemoglobinin bir parçasıdır.
Çinko: Eser miktarda
Sindirim sistemindeki bazı enzimlerin bir bölümünü teşkil eder.
(Kaynak: Biology, Campbell and Reece, 8.baskı)