TR EN

Dil Seçin

Ara

Padişahların İçeceği: Demirhindi Şerbeti

Padişahların İçeceği: Demirhindi Şerbeti

Demirhindi Şerbeti, Osmanlı mutfağının en ünlü şerbetidir ve susuzluğa iyi gelmesi nedeniyle de Ramazan ayının en çok tercih edilen içeceğidir.

Demirhindinin asıl vatanı Afrika’nın tropik bölgeleri olup, Hindistan, Malezya ve Endonezya’ya kadar geniş bir alana yayılmıştır.

Demirhindi şerbeti; 10-25 m boyundaki ağaçların, koyu kestane renginde keçiboynuzuna benzeyen meyvelerinden elde edilir. Batılıların “tamarint” dedikleri demirhindi meyvesinden yapılan demirhindi şerbeti, Osmanlıda hatırı sayılan şerbetler arasında yer almaktaydı. Geçmişte “temr-i hindi” olarak bilinen, halk arasında da “temirhindi” veya “hind hurması” ismiyle anılmaktadır.

 

Demirhindinin içeriği ve faydaları

Meyve bileşiminde protein, şeker, pektin, A, B1, B2, B3, B5, B6, C vitaminleri, potasyum, fosfor, magnezyum, kalsiyum, sodyum, demir, selenyum, bakır gibi mineraller bulunur.

Eski Yunanlılar ve Mısırlılar İ.Ö. 4. yy’da demirhindiyi kullanmaya başlamışlardır. Afrika’nın bazı bölgelerinde kutsal ağaç olan demirhindinin meyveleri ve kabukları fillere uysal olmaları için yedirilir.

Meyveleri, yaprakları ve tohumları geleneksel tıpta kullanılır. Baharat olarak ise meyveleri bütün olarak veya sadece etli kısımları kullanılır.

 

Demirhindi şerbetinin şifası

Osmanlı Saray mutfağında, hem lezzetinden, hem de şifasından dolayı hiç eksik edilmeyen demirhindi şerbetinin birçok faydası var:

- Serinletici ve rahatlatıcı özellikleri nedeniyle yaz aylarında tercih ediliyor.

- Mide ağrıları, mide ekşimesi, soğuk algınlığı, nezle, bağırsak parazitleri, ruhsal sıkıntılar, romatizma ve kas ağrılarına iyi gelir.

- Kaynatılan suyu içildiğinde bağırsak solucanlarını düşürmekte kullanılır.

- Ayrıca, şerbetinin iştah açıcı, bağırsak gazını sökücü, ağız kokusunu giderici, beden ve zihin gücünü artırıcı özellikleri vardır.

 

Rahat bir oruç için…

Demirhindi şerbeti, ağız kuruluğunu önlemesi, su ihtiyacı hissettirmemesi ve vücut direncini artırması bakımından güzel bir nimet. Bu nedenle Ramazan ayının da vazgeçilmez içeceği. Demirhindinin hurma, şeker, bal, kakule, karanfil, kişniş tohumu ile yapılan şurubu dünyanın birçok yerinde serinletici bir içecek olarak tüketilir.

 

Osmanlı padişahlarının tercihi demirhindi şerbeti

Tamamen doğal 40 çeşit baharatın aynı kap içerisinde kaynatılmasıyla hazırlanırdı. Önce yüksek ateşte daha sonra da orta ve kısık ateşte toplam 6 saat kaynatılıp içine tamamen doğal bal ilave edilip soğutulduktan sonra içilirdi.

***

Demirhindi şerbetinin yapılışı (4 kişilik)

Aktardan alacağınız 250 gr demirhindiyi, 1 litre soğuk su ile akşamdan bir tencereye koyarak ertesi güne kadar bekletin. Daha sonra, bu tencereye 275 gr şeker de ekleyerek kaynatın. Kaynadıktan sonra tencereyi ateşten alarak soğumaya bırakın. Yeterli miktarda soğuduktan sonra süzün. Elde edeceğiniz şerbeti şişelere doldurup soğuk olarak servis edin.

***

İnsanlık tarihi başladığı ilk zamanlardan beridir insanlar hastalıklarına deva bulmak için doğada bir nimet olarak yaratılan bitkilere yönelmiştir. Her bir bitki, bir ilaç gibidir ki, çok farklı ve çok çeşitli maddelerden, gayet hassas  ölçülerle terkip edilmiştir. İnsanoğlu kendisine verilen akıl nimetini kullanarak tabiatta şifayı ararken, hakiki şifa vereni de unutmamalıdır.