TR EN

Dil Seçin

Ara

Alaturka mı, Alafranga mı?

Alaturka mı, Alafranga mı?

Sağlık için hangisi daha iyi?

Alafranga tuvalet ihtiyaç gidermede daha rahatsa da alaturka tuvalet daha sağlıklıdır. En başta anatomik olarak çömelerek tuvalet sistemi, bilinen en sağlıklı yöntemdir. Ayrıca yüksek klozetlerde harcanan efor, çömelmenin tam iki katıdır. Bu da günde 2-3 kat daha fazla efor harcamak anlamına gelir.

Yani dışkılama ihtiyacı için en uygun pozisyon çömelmedir. Bu şekilde ancak bağırsakların içindekinin tamamını daha çabuk, içeride gaita bırakmaksızın atmak mümkün olabilecektir. Oturma pozisyonunda yapılan dışkılama ise arka kolondaki tüm dışkıyı atmayı sağlayamaz, gereken süzme ve elemeyi yeterince yapamaz.

Yine çömelerek idrara çıkılınca mesanede çok daha az miktar kalmaktadır.

Alaturka tuvaletler; hem bağırsaklar hem de hijyen açısından daha sağlıklıdır. Çağımızın en önemli hastalıklarından olan kabızlık, hemoroid, kolon kanseri, prostat rahatsızlıkları ve reflü çömelmeyle birlikte azalmaktadır.

Oturur durumda tatminkâr bir bağırsak boşalması hissi elde etmek için, çömelir durumdakine göre 2-3 kat daha fazla güç harcamak gerekir. Bu da ıkınma ve zorlanmanın sebep olabileceği problemleri beraberinde getirir.

Bulaşıcı hastalıklardan korunmak için temizlik çok önemlidir. Bulaşıcı bir hastalığı olan kişinin kullandığı alafranga tuvaletten bulaşma ihtimali vardır. Bu yüzden halka açık yerlerde alafranga tuvaletlerden uzak durulmalıdır.

 

Alaturka tuvaletlerde çömelmenin avantajları:

• Rektum ve kolonun daha hızlı ve etkili boşalması; kanserojen maddelerin kolon mukozası ile temasını azaltır.

• Tuvalette geçirilen zamanın kısalması, hemoroid hastalığına yakalanmanın riskini düşürür. Alafranga tuvaletlerde kitap ve gazete okuma alışkanlığı varsa kalma süresi artacaktır. Yani tuvalette geçirilen vakit daha uzun olacaktır.

• Çömelme kasık fıtığını engelleyicidir.

• Uylukların kolona yaptığı baskı, ıkınmayı azaltır.

• Mesane sorunları ve idrar kaçırmaya çömelerek yapılan tuvalette daha az rastlanır.

• Prostat hastalıkları, cinsel işlev bozuklukları ve omurga sorunları alafranga tuvaletten olumsuz etkilenir.

• Uzun süre oturan, ıkınan ve zorlanan kişilerde karın içi basınç artar. Çömelmek ise bu baskıyı ve reflüyü minimuma indirir.

• Puporektal kasın gevşemesini sağlar, dışkının çıkmasıyla ilgili hastalıkların oluşmasını engeller.

• Mesane, prostat, uterus (rahim), anal kanal gibi organlara giden sinirlerin ıkınma nedeniyle hasar görmesi engellenir.

• Anne adayını doğuma hazırlar. Sağlıklı doğum yapmak için çömelmenin önemi büyüktür.

• Alaturka tuvalet bacağı ve kalçayı kirli olabilecek bir yüzeye değdirmeyi gerektirmez.

• Alaturka tuvaletlerde anüs temizliği alafrangalara göre daha kolay ve daha sağlıklı olarak yapılır.

Bu ve benzeri avantajları için çocuklarımızı alaturka tuvalete, çömelerek ihtiyaçlarını gidermeye alıştırmalıyız.

Ayrıca hastaneler, okullar ve havalimanları gibi ortak kullanılan yerlerde, alaturka tuvaletlerin daha hijyenik olduğu için ve saydığımız diğer sebeplerden dolayı yaygınlaşması gerekir.