TR EN

Dil Seçin

Ara

İlk Serum Tedavisi / Duymadım Deme

İlk Serum Tedavisi / Duymadım Deme

Aranızda grip ya da sindirim sistemi iltihabı nedeniyle kolunu kaldıramayacak kadar halsiz hissedip takılan serum sonrasında ayağa kalkanlar vardır. Serum diye bildiğimiz şey aslında kanımızda dolaşan suyun içeriğine en yakın bileşikleri doğru miktarda bulunduran; çoğu kez de içerisinde sadece tuz olan sudan ibarettir.

Günümüzde kullanılan serumların kullanımı kanın içerdiği moleküllerin keşfedilmesiyle birlikte ancak 1902 yılından sonra başlamıştır.

Bu tarihten 70 sene önce, yani 1832’de içlerinde Britanya’nın da olduğu Avrupa ülkeleri ikinci büyük kolera salgınıyla (1829-1849) boğuşuyordu. Kolera, kanalizasyonların içme suyuna karışması ile ortaya çıktığı düşünülen ve şiddetli ishal ile beraber önlenemeyen sıvı kaybının ölüme neden olduğu bir hastalıktır.

Edinburg şehrinde genç bir hekim olan Thomas Latta on binlerce kişinin hayatını kaybettiği bu salgın sırasında hastaları için serum tedavisini ilk uygulayan hekim olarak kayıtlara geçmiştir. Deneyimlerini şimdi de en prestijli tıp dergilerinden biri olan ‘Lancet’ dergisinde paylaşırken serum tedavisi sonrası hastasındaki gözlemlerini şöyle tanımlamıştır: “Serumdan sonra hastanın baygın bakışları düzelmeye başladı ve sağlıklı bir insan gibi etrafına bakmaya başladı.”

Latta’nın bu teşebbüsü tıbbın çok önemli bir parçası olan damardan sıvı tedavisi için bir ilham kaynağı olmuştur. Kendisi sadece bir yıl sonra yine bir salgın hastalık olan akciğer tüberkülozundan ölmüştür…

 

Kaynak:

1. Thomas Latta, 1832. Documents communicated by the Central Board of Health, London, relative to the treatment of cholera by the copious injection of aqueous and saline fluids into the veins. Lancet 18:274-80