Tükürükle İş Gören Canlılar
Tükürükleriyle sıradışı işler yapan canlılar
Ara
Tükürükleriyle sıradışı işler yapan canlılar
Allah (cc) canlıları yarattığı gibi onların yaşamaları, beslenmeleri ve korunmaları için gereken şeyleri de yaratıyor.
Her canlıya farklı yiyecekler rızık olarak takdir edildiği gibi, farklı yetenekler de verilerek yaşamlarını devam etmelerine yardım ediliyor.
Bu noktada önemli bir ölçüden bahsedelim: Herhangi bir şeyin tesadüfen ortaya çıktığı düşünüldüğünde, o şeyin bütün değeri düşer. Mesela dünyaca ünlü Mona Lisa tablosunun tesadüfen şekillendiği, renklerin rastgele o şekilleri aldığı kabul edildiğinde, o tablonun hiçbir sanat değeri kalmayacaktır.
İşte kâinata ve içinde sanat ve inceliklerle dolu eserlere de tesadüfen oldukları nazarıyla bakıldığında, bütün her şey değersizleşmektedir. Ateistlerin nazarında kâinatın, dünyadakilerin ve hayatın anlamsız görünmesinin en büyük sebebi işte budur. Yanlış yerden baktıkları için göremiyorlar…
Bu yazımızda tükürükleriyle sıradışı işler yapan canlılara örnek vereceğiz. Her ne kadar o işleri bu canlılar yapıyor görünse de tam bir akıl, şuur ve ilim gerektiren bu işleri, akılsız canlıların yapması elbette mümkün değildir. Demek onlar eliyle pek çok harikalar sergilenmektedir.
***
LORİS YAVRUNUNU TÜKÜRÜĞÜYLE KORUR
Güneydoğu Asya’nın bu kuyruksuz maymunu, gece avlanmaya çıkmadan önce yavrusunu tepeden tırnağa zehirli tükürüğüyle kaplar. Yavru loris bir ağaç dalında hareketsiz halde beklerken, ikinci bir koruma da anne lorisin tükürüğü olur. Bu zehir avcı hayvanlarda şok yapacak kadar güçlüdür.
LARVALARIN SAVUNMA TAKTİĞİ
Avrupa’da çam ağaçlarında yaşayan yaprak arısı veya testereli arının larvaları, çok ilginç şekilde kendilerini karıncalardan korurlar.
Bilindiği gibi karıncalar bir yiyecek bulduğunda haber vermek için hemen yuvalarına koşarlar. Yiyeceğin yerini bulmak için de yol boyunca kimyasal bir iz bırakırlar.
İşte bir karınca, yaprak arılarının tırtıla benzeyen larvalarını bulduğunda, larvalar karıncanın kafasına ve antenlerine bir salgı bulaştırırlar. Bu salgı çam reçinesi ile karıncalarda tehlike işareti olarak kullanılan bir kimyasalın karışımıdır.
Bu salgıya bulanan karınca ise yuvasının yerini bulamaz, bulsa da hiçbir karınca tehlike işaretiyle kaplı bu karıncayı takip etmez. Böylece larvalar karınca saldırılarından kurtulmuş olurlar.
ÇÖMLEK GİBİ YUVALAR
Kırmızı çömlekçi kuşu, yuvasını kil ve çamurdan yapıyor. Yaptıkları bu güçlü yuvalar yırtıcılara karşı koruma sağlıyor.
KAĞITTAN EVLER
Yabanarılarının birçoğu aslında yuva yapmıyor. Bunun yerine tek başına olmayı, hatta asalak yaşamlar sürmeyi tercih ediyor. Daha sosyal olan yaban arıları ise pek zarif, kağıttan yapılma yuvalar yapıyorlar.
Arılar yuva yapımında bitki posası, tükürük, reçine ve başka bazı materyalleri de kullanıyor. Yuvanın görüntüsü, bal arılarının kovanına benzese de, materyali farklı oluyor.
İnsan gözünün güneşten gelen ışınların sadece dar bir aralığını gördüğü bilinmektedir. Bazı…
Müzik dünyasında büyük bir şöhreti olan, albümleri satış rekorları kıran Stevie Wonder’ın…
Kışın hayvansal organizmalar sığınacak bir yer bulup soğuktan korunabilirler. Ama bitkiler kökleriyle…
“Titanik mi?”, “Koca gemiyi hem de denizin dibinde kim yer hocam, hem…
Tabiatta birçok yerde elektriğin biyolojik sistemlerin bir parçası olduğunu görmek mümkündür.
Yaratan, hayat veren Allah, elbette o hayatı koruyacak özellikleri mahlukatına vermektedir.