Altın Gözlü Avcı
‘Yeşil zar kanat’ veya diğer adıyla ‘Altın Gözlü Avcı’
Ara
‘Yeşil zar kanat’ veya diğer adıyla ‘Altın Gözlü Avcı’
Gördüğünüz bu böcek ‘Yeşil zar kanat’ veya diğer adıyla ‘Altın Gözlü Avcı’dır (neuroptera).
Sağdaki garip görünüşlü canlının nasıl harikulade güzel bir hale geldiğinin öyküsü hayli ilginçtir:
Yeşil zar kanatın hayatı bir yaprak sapının ucundaki yumurtanın içinde başlar. Anne neuroptera, yumurtalarını bitki yapraklarına asar. Önce karnının uç kısmını bir yaprağa sürter ve vücudundan çıkan yapışkan sıvıyı yaprağa değdirir. Sonra yavaşça karnını çekerken yapışkan madde ip gibi incelip uzar. Ve bu ipin ucuna bir yumurta bırakır. Ucunda asılı bir yumurta olan ip kısa zamanda kurur. (Resim 1)
Anne yeşil zar kanat, yapışkan dallar yapmaya ve onlara sekizer, onar adet yumurtalarını bırakmaya devam eder. Elli gün içinde her gün yaklaşık 20 yumurta bırakır. Yumurtaya 5 gün sonra can verilir ve içindeki canlı kıpırdanma başlar ve yumurta çatlayıp açılıncaya kadar terbiyeden geçip olgunlaştırılır.
Çatlayan yumurtadan çıkan küçük zar kanatlı larvası kısa bir dinlenmeden sonra bitkinin dalına doğru tırmanmaya başlar. (Resim 2)
Bu larvanın henüz kanatları yaratılmamıştır, vücudu kıllarla kaplıdır ve çenesinde iki adet keskin kerpeteni vardır.
KÜÇÜK FAKAT GÜÇLÜ LARVA
Anne altın gözlü avcı, yumurtalarını üzerinde çok sayıda yaprak biti olan dallara bırakır. Bitler bitki öz suları ile beslenen küçük böceklerdir.
Bu bitler karnı aç olan larva için güzel bir besindir. Larva onlardan daha küçük olmasına rağmen daha kuvvetlidir. İlk gördüğü bite saldırır ve keskin dişlerini ona batırarak özel bir sıvıyı bite enjekte eder. Bu sıvı bitin vücudunun içini sabunsu bir hale getirir ve larva bunu emerek beslenir. (Resim 3)
Larva iyice büyüyünceye kadar bitleri yemeye devam eder. Kısa sürede dakikada 1 tane biti yiyecek hıza ulaşır. (Resim 4)
BİR HAYATTAN BAŞKA BİR HAYATA
Üç hafta böcek avlayarak büyüdükten sonra, larva koza yapmaya başlar ve vücudundan çıkan ipekle kendini sarar. Ördüğü koza bir nohut tanesinden daha küçüktür. (Resim 5)
Günler geçtikçe küçük kozanın içinde şaşırtıcı değişiklikler gerçekleşir. Onuncu günde kozayı delerek dışarı çıkar.
LARVAYI KANATLANDIRAN YARATILIŞ
O şimdi çirkin bir larva değildir, fakat yetişkin bir zar kanatlı da değildir. Şimdi son bir yaratılma aşamasından daha geçecek ve tamamen değişecektir. Vakti geldiğinde derisi yarılır ve birkaç dakika içinde o kabuktan da sıyrılıp çıkar. Önce kanatları buruşuk ve kırışık bir durumdadır. Sonra vücudundan kanatlarına vücut sıvısı pompalanınca kanatlar açılıp düzelir ve dantel görünümlü kanatlarıyla ‘yeşil zar kanat’ın yaratılışı tamamlanmış olur. (Resim 6)
Nemli kanatlar kuruyunca uçmaya hazırdır. Az önce yaprak üzerinde gezinen bir böcekken şimdi bambaşka bir yaratılışla yakınındaki çiçeklere doğru uçar. Üstelik ona takdir edilen besin de değişmiş, bitki nektarı ve böceklerin salgıladığı tatlı öz suyu ile beslenmeye başlamıştır.
Anne neuroptera, kendisine takdir edilen görevi yerine getirmiş ve hayat sahnesinden ayrılmıştır. Fakat genç yavruları onun bıraktığı yerden devam ederler. Şimdi genç yeşil zar kanat kendine bir eş bulup yumurtalarını bırakmaya ve bu döngü içinde, Âlemler Rabbinin eserleriyle verdiği mesajları şuurlu seyircilere göstermeye devam edeceklerdir.