TR EN

Dil Seçin

Ara

En Güzel Koku: Misk

En Güzel Koku: Misk

Güzel koku, ruhun gıdasıdır ve ruhu güçlendirir.

Güzel koku, kalp, beyin ve diğer organlarımız için de faydalıdır; kalbi ferahlatır, bizi sevinçli ve mutlu kılar.

Bu yüzden Peygamber Efendimiz (asm), “Kime koku sunulursa onu geri çevirmesin, onun taşınması kolay ve kokusu iyidir.” buyurmuştur.

Yine Efendimizin bir başka hadisi: “Haftada bir gün yıkanması ve varsa koku sürünmesi Allah’ın her Müslüman üzerindeki hakkıdır.”

Kokular pek çok çeşit ise de misk parfümlerin en muhteşemi, değerlisi ve en iyisidir. Cennet nimetlerindendir. Peygamberimiz: “Misk, kokuların en güzelidir.” buyurmuştur. Ve onu başına, saçlarına ve sakalına sürerdi.

Hz. Ayşe validemiz Peygamberimizin ihrama girmeden önce, Kâbe’yi tavaftan önce ve bayramda misk içeren koku kullandığını bildirmiştir.

Hadislerde iyi ve güzel huylu salih insanlar da miske benzetilmiştir:

“İyi sohbet arkadaşı misk satıcısı gibidir, sana misk vermese bile kokusu bulaşır. Kötü sohbet arkadaşı da körük çekene benzer. Tutuşturduğu ateş seni yakmasa da, üzerine dumanı bulaşır.”

Misk adı Kur’an-ı Kerîm’de bir yerde geçmekte ve güzel kokulara örnek kabul edilmektedir. (Mutaffifin suresi, 26)

•••

Misk, bir tür erkek ceylanın vücudunda yaratılan güzel kokulu bir maddedir. Erkek misk geyiğinin vücudundan çıkan, kokusu hoş ve kuvvetli, yağlı bir salgıdır.

Miskin sağlığımıza da bir çok faydası vardır:

Misk, mideyi kuvvetlendiren bir ilaçtır, ter kokusunu da keser. Kalbi takviye eder. Bulantı ve çarpıntıya iyi gelir. Havayı temizleyip güzelleştirir.

Zehirlenmeye karşı etkili yaratılmıştır. Özellikle kış döneminde yaşlılar ve zayıf yapılı insanlar için tavsiye edilir. İltihap giderici (antienflamatuar) faydası vardır.

Yağı protein içerir. Ayrıca enerji ve güç vermesi için de kullanılır.

Gözleri temizler, göz nemini alır.

Çocuklarda havale geçirmeyi, mide ağrısını önler.

Kısacası misk kokusuyla bizi rahatlatıp ferahlatırken, çeşitli organlarımıza da fayda sağlayacak şekilde yaratılmıştır.

Güzel kokuları ve o kokuları algılayacak organlarımızı bize bahşeden rabbimize şükürler olsun.

 

***

MİSK GEYİKLERİ

Misk geyikleri birbirlerine çok benzer yaratılmışlardır. Bu yüzden de onların tek bir tür olduğunu savunanlar vardır.

Boyları 60 cm, uzunlukları 90 cm ve ağırlıkları 10 kg civarındadır. Renkleri çoğunlukla koyu kahverengi olsa da türden türe farklılıklar olabilmektedir.

En çok dikkati çeken özellikleri de ağızlarından aşağıya doğru sarkan iki uzun dişleri olmasıdır. Bu dişler erkeklerde 7 cm uzunlukta olabilir.

Bu hayvanlara bu ismin verilmesine sebep olan misk bezeleri cinsel organlarının önünde yer alır. Ayrıca kuyruklarında da çürük kokusuna benzer bir koku üreten diğer bir beze daha vardır.

Misk geyikleri dağ hayvanlarıdır. Türlerden birisi Himalaya dağlarında, diğerleri Kore'nin, Çin'in, Sibirya'nın, Kazakistan'ın ve Moğolistan'ın Altay dağları gibi dağlık bölgelerinde yaşarlar. 2500-3500 metre rakımlı yerlerde yaşamayı tercih ederler.

Misk geyikleri yalnız yaşarlar. İki erkek bir şekilde karşılaşırlarsa, uzun dişlerini silah olarak kullanarak dövüşmeye başlayabilirler. Bu dişleri ile birbirleri üzerinde derin yaralar açabilirler.

Misk geyikleri gececi hayvanlardandır. Ot ve yosun ile beslenirler. Kış aylarında ince dallar ve diğer daha sert bitkiler de yiyebilirler.

Doğduklarında benekli olan bir ya da iki yavruları olur.