TR EN

Dil Seçin

Ara

Gözyaşları Ne Anlatır?

Gözyaşları Ne Anlatır?

Fotoğrafçı Rose­ Lynn Fisher 100 farklı gözyaşını ışık mikroskobunda inceledi ve her birini fotoğrafladı.

Gözyaşı, göz boşluğundaki bezlerin salgıladığı, gözlerin temizlenmesi ve nemlenmesini sağlayan berrak, tuzlu sıvıdır. Göz çukurunda kayganlığı sağlayan, bazı bakteri türlerini parçalayıcı enzimler içeren gözyaşı, toz ve bakteri gibi yabancı cisimcikleri ya yanağa ya da gözyaşı kanalından buruna sürükler.

Keder, sevinç ve korku gibi güçlü duygular; gülme, göz kaşıma veya esneme gibi durumlar, gözyaşı salgılanmasının artmasına ve ağlamaya sebep olabilir. Ayrıca kimyasal ve mekanik tahriş, ağrı, yoğun duygusal değişiklikler de gözyaşı salgılanmasını artırır.

 

Gözyaşının Topoğrafisi

Gözyaşı proteinler, enzimler, antikorlar, mineraller ve hormonlardan terkip edilerek yaratılmaktadır. Bu hassas karışımda özel bir kimyasal yapı vardır.

Fotoğrafçı Rose­ Lynn Fisher 100 farklı gözyaşını ışık mikroskobunda inceledi ve her birini fotoğrafladı.

Fisher, gözyaşlarının sebebi ne olursa olsun, onu insanın kendisini ifade etmesinin en asil şekli olarak kabul ettiğini söylüyor. “Sessizce ve aniden süzülür; onlar bizim yeniden kendimize gelmemizi, gizli duygularımızın görülür olmasını sağlar. Gözden akan yaşlar, bütün bedenin ağlamasıdır. Sanki, gözyaşlarının her bir damlası, hayat tecrübesinin küçük bir damgasını taşır, okyanustan alınan bir damla gibi…”

 

Gözyaşlarının Çeşitleri

Gerçekte, vücudumuzda üç ana tip gözyaşı üretilir: asıl, refleks ve duygusal gözyaşları.

- Asıl gözyaşları korneayı beslemek, gözü toz ve kirden arındırmak için salgılanır.

- Refleks gözyaşları, adından anlaşılacağı gibi, gözler tahriş olduğu zaman salgılanır. Buna en tipik bir örnek, soğan doğrarken ağlamamızdır.

Göz içinde yabancı bir cismin varlığı hissedildiği zaman, gözün temizlenmesi için bir dizi işlem başlatılır, bunlardan birisi de burun mukozasıdır. (Biber gazı sıkıldığı zaman burun akıntısının sebebi de budur.)

- Duygusal gözyaşları, his dünyamızdaki dalgalanmaların gözlerden akan halidir. Onları temel ve refleks gözyaşlarından ayıran farklar vardır. Bunlar, kimyasal yapılarının büyük oranda protein esaslı hormonlar, prolaktin, adrenokortikotropik hormon ve fıtri ağrı kesici leusin ensephalinden terkip edilirler.

 Resim 1: Kurtulmayı bekleme ve hasret gözyaşlarının resmi.

Resim 2: Soğan doğranırken akan gözyaşlarının resmi.

Resim 3: Bir şeylerin son bulması ya da yeni bir sürecin başlaması gibi durumlarda akıtılan gözyaşlarının resmi.

Resim 4: Ani değişimlerde dökülen gözyaşlarının resmi.

Resim 5: Gülerken ağlandığında akan gözyaşlarının resmi.

Resim 6: Sevinç gözyaşlarının resmi.

Resim 7: Keder gözyaşlarının resmi.

Resim 8: Ümitle bekleyiş gözyaşlarının resmi.

 

Kaynak: http://www.medicaldaily.com/cry-me-river-photographer-rose-lynn-fisher-shows-what-your-tears-look-under-microscope-284058