TR EN

Dil Seçin

Ara

Su Dünyasının Sakinleri: Balıklar / Kâinata Bakma Durağı

Su Dünyasının Sakinleri: Balıklar / Kâinata Bakma Durağı

Balıklar, denizleri şenlendiren canlıların genel ismidir. Eğer balıklar yaratılmasaydı denizlerin halini bir düşünün; bir de şimdiki canlı ve şenlikli halini…

Her yarattığı mahlûkunda farklı hikmetler ve güzellikler gösteren Allah (cc.), denizlerde harika özelliklerle pek çok balık yaratıp, denizleri kocaman bir seyirlik akvaryum olarak yaşatmaktadır.

Şimdi deniz gezginleri olan balıkları biraz daha yakından tanıyalım.

 

Balıklar Suda Nasıl Haraket Eder?

Sandık balığı ve denizatlarının dışında bütün balıklar vücutlarını ve kuyruklarını sallayarak yüzerler. Balığın bu haraketi, yılanın karadaki haraketine benzer. Onun için buna yılankavi haraket denir. Yılan, yerde haraket ederken vücudunun farklı kısımlarını yer üzerindeki ufak çıkıntılara bastırarak vücudunu öne iter. Balıklar da vücudunu kıvırırken suyu ittirerek ondan güç alır ve böylece kendini ileriye taşır.

 

Balık Yağmurunu Duydunuz Mu?

Kasırga ve hortumlarla denizden taşınan balıklar, gökyüzünden yağmur gibi yağarlar. Bu duruma, balık yağmuru denir. 1806’da Almanya’nın Essen kentinde yağan dolu taneleri içinden bir tanesi bulundu. Dolunun içinde 4 cm. uzunluğunda bir sazan vardı.

2.7 kg ağırlığında bir başka balık da Hindistan’daki Jelapur’a gökten düştü.

 

Dünyanın En Minik Balığı

Filipinler’de yaşayan bir kaya balığı, dünyanın en mini minnacık balığıdır. Boyu sadece 1 cm uzunluktadır. Âlemler Rabbinin en küçük mahlukatını da ihmal etmeden rızkını verip yaşattığını gösteren canlı şahitler âdeta.

 

En Süslü Balık

Balıkların hepsinde ayrı güzellikler ve süslü denecek formlar yaratılır. Fakat bunların içinde en süslü olarak yaratılanı hindi balığıdır.

Bir ayrıntı da, Allah(cc) en sanatlı, renkli ve süslü balıkları küçük yaratır. Bunun bir hikmeti de akvaryumlarda bu güzellikleri seyredebilelim diye olmasın!..