TR EN

Dil Seçin

Ara

Su Dünyasının Sakinleri: Balıklar II

Balıkların yaratılmasıyla denizler adeta cansız bir ceset değil, canlı bir organizma değeri kazanmıştır.

 

Balıkların yaratılmasıyla denizler adeta cansız bir ceset değil, canlı bir organizma değeri kazanmıştır. Denizleri canlılarla doldurup şenlendiren Âlemler Rabbi (cc), bu canlılara pek çok özellikler de vermiştir.

Yarattığı eserlerine baktığımızda anlıyoruz ki, Allah (cc.), her türlü yaratmayı bilir.

Geçen yazımızda bazı örneklerini tanıdığımız bu kocaman akvaryumun sakinlerini bu yazımızda da incelemeye devam edelim.

 

Balıklar nasıl nefes alır?

Suda nasıl nefes alınır diye aklınıza gelebilir. Evet bizden biraz farklı olsa da balıklar nefes alırlar. Bize havadaki oksijeni alabilecek yetenekte akciğerler veren Allah (cc), balıklara da sudaki oksijeni alabilecek solungaçlar verir.

İsminden de anlaşılacağı gibi balıkların solunum organı ‘solungaç’tır. Solungaçlardaki ince deri tabakasının altında yaratılan kan damarları, çevresindeki sudan oksijen alacak yapıda yaratılır ve karbondioksit de dışarı verilir. Yani bizim havayı içimize çekerek soluduğumuz gibi, balıklar da suyu solungaçlarından geçirerek nefes alırlar.

 

Uzun yaşayan balık

En uzun yaşayan balık, bize çok yakın bir yerde yaşar: Karadeniz’de. Mersinmorina isimli bu balıkların 120 yıl kadar yaşadığı tahmin ediliyor. Bu balıkların ağırlıkları da bir tondan fazladır.

 

Kısa ömürlü balıklar

Afrika ve Güney Amerika nehirlerinde mevsimlik ömür verilmiş 26 farklı cinsten balık vardır. Bunlar yağmurlu mevsim sonunda nehirler kuruduğu zaman ölürler.

Fakat böyle olsa da soyları tükenip yok olmazlar. Çünkü Hakîm olan Âlemler Rabbi, bu tür balıklara kuraklığa dayanıklı yumurtalar takdir etmiştir. Ölmeden önce yumurtlarlar ve yağmurlu mevsim başladığı zaman yumurtalardan yavrular yaratılır.

 

En aceleci balık

Bazı balıklar ne kadar yavaş da olsa, hızına yetişilemeyecek balıklar da yaratılmaktadır. Yelken balığının saatte 68 mil (109 km) hızla yüzdüğü tespit edilmiştir.

 

Gözü yükseklerde olan balık

Balıkların içinde, hız rekortmenleri olduğu gibi, yükseğe sıçrama şampiyonları da vardır. Bir Tarpo’nun 5 m yükseğe sıçradığı ve havada 9 m’lik yay yaptığı görülmüştür. Yani bu balıklar adeta uçmaktadırlar.

 

En büyük deniz balığı

Denizde yaşayan en büyük canlı balinadır. Özellikle Mavi Balina olarak tanınan balina türünün boyu 30 metre’yi, ağırlığı ise 150 tonu aşar. Yani bu balinanın boyunun uzunluğu 5 katlı bir apartman kadardır.

Enteresandır ki, bu kadar büyük ve ağır olan bir hayvan denizin 800-1000 metre derinliklerine dalıp, oradan su yüzüne kolayca çıkar. Hem de 15-20 saniye gibi kısa bir sürede. Çünkü balinanın kemikleri süngerimsi bir maddeden yaratılmıştır ve bu kemiklerin içi yağ ile doludur, bu sayede balina kolaylıkla su üzerinde durabilir.

 

 

 

En uzun isimli balığın adı nedir?

Çütre balığı Hawai’de humuhumunukunukuapuaa adıyla tanınır.