TR EN

Dil Seçin

Ara

Renklerin Şifalı Dili

Renklerin Şifalı Dili

 

Evrende her şeyin bir dili var. Her şey gibi bitkiler âlemi de anlamlı yaratılmış; onlardan istifade edelim diye, biz insanlara bir şeyler söylüyor. Bazen koku, bazen türlü türlü renkleri ve şekilleri ile seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Çok ilginçtir ki, her rengin bir hikmeti, bir mesajı var.

Bu konu ile ilgili olarak Kur’an’ı Kerîm’de şöyle buyrulmaktadır: “Yeryüzünde rengârenk şeyleri de sizin için yaratmıştır. Bunda da öğüt alan bir topluluk için ibret vardır.” (Nahl suresi, 13)

Bitkilerin şifası ile ilgili halen günümüzde de kabul gören “The Doctrine of Signatures–İşaretler veya imzalar doktrini” teorisi, doğayı okumak üzerine kurulu bir yaklaşım biçimidir. Bu görüşü savunanlar, bitkilerin dışının içini yansıttığını düşünür ve bitkilerin rengi, şekli, dokusu, kokusu ve yaşadığı alanın özellikleri ile hastalıklar arasında bir bağlantı kurarlar.

Bitkilerde yaratılan renk ve tatlarda bir şifa mesajı olduğu kadar manevi bir mesaj da vardır. Risale-i Nur’da bitkilerdeki bu renk ve tatların birer tarife ve davetname olduğu ifade edilmektedir: “Şimdi çiçeklere, meyvelere bak! Bunların gülümsemeleri ve tatları ve güzellikleri ve nakışları ve koku vermeleri; bir Sâni’-i Kerîm’in, bir Mün’im-i Rahîm’in sofrasında birer tarife, birer davetname hükmünde olarak muhtelif renk ve koku ve tatlarla her nev’e ayrı ayrı tarife ve davetname olarak verilmiştir.

Meyve ve sebzelerde sarı, kırmızı ve yeşil gibi renkler içerdikleri pigment moleküllerinden kaynaklanıyor. Bu pigmentler aynı zamanda güçlü kanser karşıtı etkilere sahiptirler. Başta karoten ve flavonoid olmak üzere bu pigmentlere, şifaları veren Şâfi Allah (cc) tarafından tümörlerle savaşma ve bağışıklık sistemimizi güçlendirme özelliği verilmiştir. Bu nedenle uzmanlar mümkün olduğu kadar renkli beslenmemizi tavsiye ediyorlar.

Tabiatta her rengin bir anlamı vardır. Kimi renkler antioksidan, kimi renkler huzur verici, kimi renkler vitaminlerin göstergesidir.

Örneğin sarı renkli bitkiler safrayla bağdaştırılır. Karaciğer ve safra kesesiyle ilgili hastalıklarda kullanılır. Geleneksel Çin tıbbında da sarı renk mide ve dalakla, bir başka deyişle sindirim ve beslenmeyle ilişkilendirilir.

Kırlangıçotu (Chelidonium majus) dalları kırıldığında turuncumsu sarı bir sıvı salgılar. Kırlangıçotu günümüzde de safra söktürücü özellikleriyle kullanılan önemli bir bitkidir. Yine sarıçiçekli karahindiba (Taraxacum officinale) bitkisi de karaciğer ve safra rahatsızlıklarında kullanılmaktadır.

Ayrıca, sarı renkli sebze ve meyveler bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahiptirler. Örneğin, sarı dolma biberi, greyfurt, ananas ve limon. Limonun içerdiği limoninin cilt, akciğer, meme, mide ve bağırsak kanserlerine karşı etkili olduğu kanıtlandı. Sarı dolma biberinde bulunan zengin C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirmeye sebeptir.

Kırmızı renkli besinler kalbi koruyup yüksek tansiyonu önlüyor. Domates, karpuz, çilek, kiraz, kırmızı biber, nar, kuşburnu, böğürtlen, kırmızı pancar, kırmızı lahana, kırmızı erik, patlıcan gibi besinlerin bulunduğu kırmızı renkli besinler oldukça etkin bir antioksidandır. Özelikle domates, kuşburnu ve karpuzda bulunan likopen bazı kanser türevleri ve kalp hastalıklarına karşı önleyici etki göstermektedir. Yapılan birçok bilimsel çalışma, domatesin kalp ve kan için faydalı olduğunu ortaya koymuştur.

Yeşil renkliler, sindirim sistemi için kullanılır. Yeşil renkli sebzeler bol lif içerdiğinden, sindirim sistemi için tavsiye edilir.

Mavi renkliler, sinir sistemi ve görme duyusu üzerine etkilidir. Mavi rengi veren antosiyaninin bulunduğu bitkiler de genellikle görme duyusu üzerine etki eder. Yabanmersini (Vaccinium myrtillus), peygamber çiçeği (Centaurea cyanus) mavi renkli bitkilere güzel birer örnektir. Her iki bitki türü de göz rahatsızlıklarında kullanılmakta ve bu amaçla geliştirilen ürünler bulunmaktadır.

Mor renkliler, sakinlik ve huzur vericidir. Buna lavanta çiçeği (Lavandula sp.) en güzel örnektir.

Âlemlerin Rabbi olan Allah, tabiatta yarattığı her biri farklı renklere, kokulara ve tatlara sahip olan bitkilerle ve bunlara yüklediği şifalar ile bize kendisini tanıtmaktadır.

Şu zeminin yüzünde serpilen rengârenk mevcudata ve çeşit çeşit masnuata dikkatle bakan bir kişi, herbiri üstünde Şems-i Ezelî’nin taklit kabul etmez mühürlerini görecektir. İşte yukarıda örnek verdiğimiz bu renkli gıdalara eğer tevhid nazarıyla bakılırsa; birden yeryüzü denilen hastahane-i kübrada bulunan bütün dertlilere, âlem denilen büyük eczaneden ilâçları ve dermanlarıyla şifa ihsan etmesi Rahîm-i Mutlak’ın gayet şefkatli cemalini ve rahmetinin güzelliğini geniş ve şaşaalı bir surette gösterir.

Sofralarınızın hep renkli ve bereketli olması dileğiyle...

 

 

Kaynaklar

1. Wilkes, E. Doğanın Gizli Mesajları. Kuraldışı Yayınları: İstanbul, 2010.

2. Tanrıkulu, N. Doğanın işaret dili: İşaretten hayata. Buğday Elektronik Bülten. 2012.