TR EN

Dil Seçin

Ara

Arılar Yeniden Keşfedildi

Arılar Yeniden Keşfedildi

Allah'ın kolaylaştırdığı yollarda geçen ömür.

Yaban arılarının en iyi çiçeği bulabilmek için diğer arıları izleyerek mantık yürütebildiği ortaya çıktı. İngiltere’de Queen Mary Üniversite’sinde yapılan bir araştırma yaban arılarının son derece zeki olduğunu gösterdi. Yaban arıları diğer arıların ziyaret ettiği çiçekleri öğrenerek almaları gereken en iyi çiçek nektarının nerede olduğunu öğrenip ona göre hareket edebiliyor.

Diğer arılar gün içinde birçok çiçeğe uğrayarak en iyi nektarı bulmak için çabalarken, yaban arılarının da onları izleyerek bu arama zahmetine girmeden hangi çiçeklere gitmeleri gerektiğini anlayıp buna göre hareket ettikleri tespit edildi. Bu yeni keşif, Current Biology dergisindeki bir makalede yayınlanan bir araştırma ile gösterildi.

Dakikada yaklaşık 12.000 kez kanatlarını çırparak uçan arılar bu şekilde çevrelerinde elektromanyetik bir alan oluştururlar. Mumsu özelliğe sahip kabuksu yapıları sayesinde de bu elektrik alanını uzun süre koruyabilirler. Üzerine kondukları çiçeğin polenlerini mıknatıslayan bu alan sayesinde polenler arının bacaklarına yapışır. Yeni yapılan bazı araştırmalar arıların kondukları çiçekte de elektromanyetik bir alan bırakarak kendilerinden sonra aynı çiçeğe gelecek arılara işaret bıraktıklarını gösterdi.

Aynı çiçeğe gelen arının bir önceki arının ne zaman nektar topladığını bile hesaplayabildiği anlaşıldı. Bu gözlemler, yapılan birçok değişik deneyle desteklendi. Arıların elektromanyetik sensörlerinin son derece hassas olduğu ve en ufak bir elektromanyetik alan şiddet değişimini bile algılayabildikleri anlaşıldı.

En şaşırtıcı tespit ise, dünyanın şu anki en hızlı bilgisayarı saniyede 16 milyar aritmetik işlem yaparken, bal arısı aynı süre içerisinde 10 mikrowattan daha az enerji harcayıp yaklaşık 10 trilyonluk işlem yapabiliyor. Araştırmacılar arıların bu kompleks beyin yapılarını ve elektromanyetik alanlarını kullanarak aralarında iletişim bile kurabildiklerini düşünüyor. Ama anlaşılan bu mucize küçük dehaları çözebilmemiz için çok daha detaylı araştırmalar yapmamız gerekecek gibi gözüküyor.

Aynı zamanda bu tespitler, Kur’an’da arıdan bahseden ayette geçen kelimelerin de ne kadar farklı anlamlarının olduğunu da öğreniyoruz:

“Sonra meyvelerin tümünden ye, böylece Rabbinin sana kolaylaştırdığı yollarda yürü-uçuver. Onların karınlarından türlü renklerde şerbetler çıkar, onda insanlar için bir şifa vardır. Şüphesiz düşünen bir topluluk için gerçekten bunda bir ayet vardır.” (Nahl Suresi, 16/69)

İşte bu ayet mealinde görülebileceği gibi “Rabbinin sana kolay kolaylaştırıldığı yollar” ifadesinin ne kadar mucizevi bir Kur’an gerçeğine işaret ettiği bu yazıdaki bilgilerle daha iyi anlaşılıyor. Birbirlerinin yolunu gözlemleyerek kolayca uygun çiçeklere giden yolları öğrenen arılar, elektromanyetik işaretleme sistemi ile arkadan gelen arılara iz bırakarak hep Rablerinin kendilerine yüklediği vazifeyi, kendileri için büyük kolaylık sağlayan bu harika mekanizmalar sayesinde kolayca gerçekleştiriyorlar.

Arılar Rablerinin kendilerine kolaylaştırdığı yolları kullanarak ilerliyor ve hayatlarını idame ettiriyorlar; peki ya biz insanlar Rabbimizin bizim için kolaylaştırdığı dünya ve ahiret akıbetimizi belirleyen yolda ne kadar düzgün ilerleyebiliyoruz? İrademizi, bize gösterilip tavsiye edilen güzergâhta daha verimli yol almak için mi, yoksa yaratılış amacımıza uymayan istikametlerdeki çıkmaz yollarda kaybolmak için mi harcıyoruz?

 

 

Kaynaklar:

1-“Bumblebees Use Logic to Find the Best Flowers,” Queen Mary, University of London. Science Daily, 4 Apr 2013. HYPERLINK "http://www.sciencedaily.com/releases/2013/04/130404122053.htm"http://www.sciencedaily.com/releases/2013/04/130404122053.htm (accessed on 5 Apr 2013).