TR EN

Dil Seçin

Ara

Sağlık İçin Yüzmeli

Sağlık İçin Yüzmeli

Yüzmeyi bilmek ve zaman zaman yüzmek, Peygamberimizin (asm) ümmetine tavsiyelerindendir. Yüzmenin sağlığımıza pek çok faydası vardır. Çünkü yüzme tüm vücudu çalıştırır; ayrıca bel, sırt ağrıları için de birebirdir. Üstelik zinde ve genç kalmayı sağlar.

İşte yüzmenin yararları:

• Suda mesafe katetmek, alt karın kaslarını iyi çalıştırır. Göbek sorunu kalmaz. Mekik çekerken bile sadece karnın belirli bölgeleri çalışırken yüzmede daha geniş kısım çalıştırılmış olur.

• Yüzen kişiler güçlü adale yapısına sahip olur. Kaslarda sarkma olmaz. Vücudumuz form kazanır. Fiziksel görüntümüz değişir. Omuzlarımız genişler.

• Yüzme egzersizler arasında en fazla kalori yaktıranıdır. Yüzerken, tenis oynamaktan, kayaktan, tekvandodan, hatta kürek çekmek, bisiklete binmek ve koşmaktan daha çok enerji harcanır, üstelik sağlık açısından daha çok fayda sağlanır.

• Haftada 3 gün birer saat yüzen ortalama 790 kalori harcar. Diyet yaparak sıkıntıya girmeye de pek gerek kalmaz.

• Dayanıklılık ve esnekliliğimizi geliştirir.

• Kalbimizi güçlendirir. Düzenli yüzen kişilerde kalp daha ekonomik çalışma yeteneği kazanır. Kalp, dinlenme anında normal bir insanda dakikada 60-70 kez atarken, yüzen kişide atım sayısı 50’nin altına düşer.

• Yüzenlerin üst bedenlerindeki yağ daha az erir, böylece cildi koruyan tabaka korunmuş olur. Bu da hücrelerin hızlı yıpranmasını önler.

• Yüzerken mecburen düzenli ve daha derin nefes alınıp verilir. Bu özellikle astımlılara iyi gelir, nefesi açar.

• Yüzerken gücümüzü sırt ve karın arasında dengeli bir şekilde kullandığımız için vücudumuz bir bütün halinde çalışır. Böylece sırt, bel ağrısı yaşanmaz.

• Yüzerken yapılan düzenli hareketler ve suyun kendisi strese karşı birebirdir. Yüzmek, vücuda sağladığı rahatlama ve kaslardaki gevşemeyle bir nevi sinirsel, ruhsal bir tedavidir.

• Yüzmek kan dolaşımını düzenler. Varis, selülit gibi rahatsızlıklarda faydalı olur.

• Suda, normal vücut ağırlığının sadece yüzde 10’u kadar bir ağırlığımız olur. Bu sebeple koşarken olabilecek incinmelerin neredeyse hiçbiri başımıza gelmez. Özellikle diz ve bilek problemi olanlar için genellikle yüzme tavsiye edilir.

• Yüzme, havuzda değil denizde yapılıyorsa alınan bol oksijenle metabolizmamız hızlanır ve işleyişi düzenlenir. Çünkü denizlerde Allah’ın çalıştırdığı minik mucizeler vardır. Bunlar, çoğu çıplak gözle görülemeyen, tek başına ve koloniler halinde yaşayan canlı türü olan alglerdir. Özellikle gündüzleri su yüzeyine çıkarak, yaptıkları fotosentez sayesinde bol miktarda oksijenin açığa çıkmasına sebep olurlar. Bu yüzden deniz kıyıları oksijen nimetinin bol bulunduğu alanlardır.

• Yine günde birkaç kez denize girmek, tuzlu su hidroterapisi uygulamak demektir. Deniz suyu, içinde tüm tıbbi mineralleri ve temizleyici elemanları barındıran özelliklerle yaratıldığı için, denize girmek, cildin temizlenmesini ve tamir edilmesini sağlar.

Kısacası yüzmek günlük hayatın yorgunluklarını ve stresini atmak için birebirdir. Aynı zamanda bizi forma sokar, sağlık ve mutluluğa vesile olur.

Açık denizde yüzmenin diğer bir faydası ise, her suya girildiğinde, denizin kendi büyük elektromanyetik enerji alanının doğal olarak insanın enerji sistemini şarj etmesi ve tekrar dengelemesidir. Bu belirgin şekilde arınma ve yenilenmeyi, iyileşmeye faydalı olur. Ayrıca deniz kıyısındaki hava, kanın ve dokuların temizlenmesine ve atılımın hızlanmasına yardımcı olan negatif iyonlarla yüksek oranda yüklüdür. Ayrıca denizdeki dalga hareketleri ve akıntıların ritmik etkisi, masaj banyolarındaki tedavinin benzeridir. Böylelikle denize girerek, etkili ve eğlendirici bir tedavi gerçekleştirilmiş olur.