Sağlamlık, esneklik ve dayanıklılık açısından çelik halat ile insan kasını kıyaslayalım desek, hemen “çelik halat gibi kaslar” deyiveririz. Oysa günümüz asma köprülerinde kullanılan çelik halat teknolojisi, kaslardaki tendonların yapısı örnek alınarak geliştirilmiştir.
Tendonlar, kasları kemiklere bağlayan dokulardır. Her şeyi en uygun şekilde takdir eden Âlemlerin Rabbi, tendonları da kolajen bazlı lifler halinde yaratmıştır. Böylece tendonlar son derece sağlam bir yapıdadırlar. Bu lifler sağlam yaratıldığı gibi aynı zamanda birbirlerine örülerek bağlanmışlardır. Bu özellik ise kasları gayet esnek bir hale getirir.
Halbuki bize, sağlam bir çelik taşıyıcı nasıl olmalı diye sorulsa, büyük bir ihtimalle yekpare kalın bir çelik halat tasavvur ederiz. Fakat bu kalın tek parça halat, bir insan kasının yanında son derece kırılgan kalacaktır.
İşte bu yüzden Allah’ın yarattığı örgülü lif şekli en dayanıklı ve esnek yapıdır. ABD Rutgers Üniversitesi öğretim üyelerinden Janine M. Benyus, Biomimicry adlı kitabında, kaslarımızdaki tendonların çok özel bir yöntemle inşa edildiğini söyleyerek bu konuda şunları söylemiştir:
“Dirsekle bileğiniz arasındaki tendon, bir asma köprüyü taşıyan halatlarda olduğu gibi, birbirine dolanmış kablo demetlerinden oluşur. Her bir kablo demeti ise, kendi içinde daha ince kabloların birbirine dolanmasından oluşmuştur. Bu daha ince kablolar da, birbirine dolanmış molekül demetlerinden meydana gelirler. Hatta moleküllerdeki atomlar bile sarmal bir yapı halinde dururlar.”
Yaratmanın her türlüsünü bilen ve bilerek yaratan Allah (cc), akıl ve öğrenme yeteneği verdiği insanlara bunları gösterip, kendisini bizlere eserleriyle böyle tanıtıyor.