TR EN

Dil Seçin

Ara

Kas Gibi Sağlam Halatlar

Sağlamlık, esneklik ve dayanıklılık açısından çelik halat ile insan kasını kıyaslayalım desek, hemen “çelik halat gibi kaslar” deyiveririz.

 

Sağlamlık, esneklik ve dayanıklılık açısından çelik halat ile insan kasını kıyaslayalım desek, hemen “çelik halat gibi kaslar” deyiveririz. Oysa günümüz asma köprülerinde kullanılan çelik halat teknolojisi, kaslardaki tendonların yapısı örnek alınarak geliştirilmiştir.

Tendonlar, kasları kemiklere bağla­yan dokulardır. Her şeyi en uygun şekilde takdir eden Âlemlerin Rabbi, tendonları da kolajen bazlı lifler halinde yaratmıştır. Böylece tendonlar son derece sağlam bir yapıdadır­lar. Bu lifler sağlam yaratıldığı gibi aynı zamanda birbirlerine örülerek bağlanmışlardır. Bu özellik ise kasları gayet esnek bir hale getirir.

Halbuki bize, sağlam bir çelik taşıyıcı nasıl olmalı diye sorulsa, büyük bir ihtimalle yekpare kalın bir çelik halat tasavvur ederiz. Fakat bu kalın tek parça halat, bir insan kasının yanında son derece kırılgan kalacaktır.

İşte bu yüzden Allah’ın yarattığı örgülü lif şekli en dayanıklı ve esnek yapıdır. ABD Rutgers Üniversitesi öğretim üyelerinden Janine M. Benyus, Biomimicry adlı kitabında, kaslarımızdaki tendonların çok özel bir yöntemle inşa edildiği­ni söyleyerek bu konuda şunları söylemiştir:

“Dirsekle bileğiniz arasındaki tendon, bir asma köprüyü taşıyan halatlarda olduğu gibi, bir­birine dolanmış kablo demetlerinden olu­şur. Her bir kablo demeti ise, kendi içinde daha ince kabloların birbiri­ne dolanmasından oluşmuş­tur. Bu daha ince kablolar da, birbirine dolanmış molekül demetle­rinden meydana gelirler. Hatta moleküllerdeki atomlar bile sarmal bir yapı halinde dururlar.”

Yaratmanın her türlüsünü bilen ve bilerek yaratan Allah (c.c.), akıl ve öğrenme yeteneği verdiği insanlara bunları gösterip, kendisini bizlere eserleriyle böyle tanıtıyor.

 

*****

spot

Asma köprülerdeki taşıyıcı halatlar, kaslarımızda olduğu gibi kablo demetlerinden oluşur.