TR EN

Dil Seçin

Ara

Amazon Ormanlarında Buzul Çağından Kalma Duvar Resimleri Bulundu!

Amazon Ormanlarında Buzul Çağından Kalma Duvar Resimleri Bulundu!

Dünyanın pek çok yerinde ilk insanlara ait olduğu düşünülen duvar resimleri bulunur. Örneğin İspanya’daki Altamira ve Fransa’daki Lascaux bunların en ünlüleridir. Daha doğrusu Avrupalılar ve Batı sanat tarihçileri sanki medeniyet Avrupa’da başlamış gibi bunu bilinçli olarak böyle reklam etmişlerdir.

Dünyanın pek çok yerinde ilk insanlara ait olduğu düşünülen duvar resimleri bulunur. Örneğin İspanya’daki Altamira ve Fransa’daki Lascaux bunların en ünlüleridir. Daha doğrusu Avrupalılar ve Batı sanat tarihçileri sanki medeniyet Avrupa’da başlamış gibi bunu bilinçli olarak böyle reklam etmişlerdir. 

Hatta onlar ilk insanların maymundan evrimleşerek geliştiklerini düşündükleri için mağarada yaşadıklarını ve duvarlara da taklit, korku, büyü ve haberleşme için bunları karaladıklarını iddia etmişlerdir. Oysa ki, onların ataları mağarada yaşarlarken Ortadoğu’da insanlar bayağı düzenli şehirlerde yaşıyorlardı.

Aslında medeniyet Ortadoğu’da başlamış ve Akdeniz etrafında gelişmiştir. İlk insanlar, ilk ateş, ilk kanunlar, ilk şehirleşme, ilk yazı hatta ilk para. 

Mezopotamya adı verilen Dicle ve Fırat, iki nehir arası bu bölge dünyanın en verimli yaşam bölgesidir. Hz. Nuh’un gemisi Güneydoğu Anadolu’da bulunan Cudi dağına oturduktan sonra insanlar önce bu bölgede yerleşmişler daha sonra da kalabalıklaştıkça Anadolu ve Ortadoğu’ya doğru yayılmışlardır. Hatta Sibirya’nın kuzeybatısındaki Bering boğazından geçerek Amerika kıtasına yayılmışlardır. 

İnsanlar Ortadoğu ve Akdeniz bölgesinden uzaklaştıkça medeniyetten de uzaklaşmış ve vahşileşmişlerdir. Orta Asya’daki Çin ve Moğollar, Kuzey Avrupa’daki Vikingler ve Güney Afrika’daki zenciler gibi.

Hz. İbrahim Harran’da yaşamış oğlu İsmail’i Mekke’ye bırakmış ve medeniyetlerin temelleri bu bölgede peygamberler tarafından atılmıştır. Hatta bazı rivayetlere göre Hz. Âdem tarafından yapılan ve Nuh tufanında yeri kaybolan Kâbe’nin yerini bularak oğlu ile beraber Kâbe’yi yeniden inşa etmiştir. 

Son zamanlarda meşhur olan 12 bin yıllık Göbekli Tepe ve Karahan Tepe gibi arkeolojik alanlarda bulunan antik eserler ilk insanların bu bölgelerde geliştirdikleri uygarlığın izlerini ortaya koyuyor. 

Güney Amerika’da Kolombiya’nın Serrania La Lindosa bölgesinde Amazon ormanlarında bulunan ortalama 12 bin yıllık olarak tarihlendirilmiş kaya resimleri de ilk insanların maymundan gelmiş vahşi yaratıklar olmadıklarının bir göstergesi. 

Bulunduğu zaman uzmanların uzun bir süre bunların sonradan yapılmış olabileceğini düşündüğü bu duvar resimleri adeta bir destan içeriyor. Buzul çağında yaşayan bazı hayvanların da tasvirlerini içeren bu resimler arasında neler yok ki. Günümüz çağdaş sanatı Doodle’ı (karalama sanatı) andıran bu resimler, yüzlerce hayvan çeşidi yanı sıra piktogramlar (Bir objeyi, bir yeri, bir işleyişi, bir kavramı resmetme yoluyla temsil eden semboller) ve çizgi, nokta ve doku içeren geometrik tasarımlar da taşıyor. 

Kolombiya Amazonlarının kuzey ucunda 2017 ve 2018 yıllarında yapılan araştırmalar, geçtiğimiz aylarda yayımlandı.

Amazon yağmur ormanlarında uçurumun yüzeyindeki kayalara çizilen on binlerce resim, 11.800-12.500 yıl öncesinin insanlarına ve hayvanlarına ışık tutuyor.

Kırmızı demir cevherinden elde edilen toprak boyasıyla yapılan bu resimler çeşitli hayvanları ve geometrik tasarımları tasvir ediyor.

Bu resimlerin üzerine yoğunlaşan uzmanlar, Batı Amazon’da yaşamış ilk insanlar tarafından yapılan bu harika resimlerin içerisinde oldukça detaylı bir şekilde çizilen Megatherium, Mastadon, devegil ve hortumlu üç toynaklılar gibi sadece Buzul Çağı’na özgü hayvanların bulunduğunu söylüyorlar. Çizimler gerçekten oldukça canlı ve o dönemde yaşayan insanların günlük yaşamını gözler önüne seriyorlar. 

Ayrıca kırmızı demir cevherinden elde edilen toprak boyasıyla yapılan kaya resimlerinde (pikrogram), Buzul Çağı’na ilişkin canlıların yanı sıra insan figürleri, geyik, yarasa, timsah, kirpi, maymun gibi hayvanların çizimleri de yer aldığı görülüyor. 

Araştırmacılara göre bu resimler, filin tarih öncesi bir akrabası olan mastadon (mamut), dev tembel hayvanlar ve Buz Devri atları gibi soyu tükenmiş hayvanlar gibi görünen hayvanların tasvirlerini içeriyor. Ayrıca geometrik şekiller, insan figürleri, el izleri ve av sahnelerinin yanı sıra yılan ve kuş gibi hayvanların da tasvirleri var.

Ayrıca burada yaşayan ilk insanların toprağı nasıl işlediği, hangi tarım ürünlerini yetiştirdiği ve nasıl avlandığı da görülebiliyor. İlk insanlara ait bu resimlerin, birbirleriyle iletişim kurmak ve tarihe not düşmek niyetiyle yapılmış olması da mümkün. 

Araştırmaya katılan Exeter Üniversitesi’nden José Iriarte, “Resimler, insanların avladıkları devasa, nesli tükenmiş hayvanlar arasında nasıl yaşamış olabileceklerini gösteriyor” diyor.

Meslektaşı Mark Robinson, resimlerin Batı Amazon’da yaşamaya başlayan ilk insanların yaşamlarına “canlı ve heyecan verici bir bakış açısı verdiğini” söylüyor.

Bütün bu resimlerden yola çıkarak ilk insanların da primat yani maymun olmadığı ve bizler gibi zeki ve yetenekli insanlar oldukları sonucuna varabiliriz. Çünkü bu resimler çok açık birer yetenek, gözlem ve zeka göstergesi.