TR EN

Dil Seçin

Ara

Şapkalı Mantar Ne İşe Yarar?

Şapkalı Mantar Ne İşe Yarar?

Kainattan Haberler

Şapkalı mantarların büyümeleri uzun süre fark edilmez. Sanki birdenbire toprağın yüzeyinde bitiverirler. Bunun nedeni gelişmelerinin önemli bir bölümünün toprağın altında gerçekleşmesidir. Toprağın yüzeyine çıktıktan sonra mercimek büyüklüğündeki bir şapkalı mantarın, 8-10 cm çapında bir mantar haline gelmesi yalnızca beş-altı gün sürer.

Şapkalı mantarların gelişmesi için yağmurlar gerekir. Çokça yağan bir yağmurun ardından sanki suyu bekliyorlarmış gibi hemen yüzeye çıkarlar. Aslında onlar yalnızca suyu değil, aynı zamanda çürümüş yaprakları, ölmüş hayvanları ve diğer atıkları da beklemektedirler. Gelişecek canlıların sağlığı için ormanın bu ölmüş canlılardan ve atıklardan temizlenmesi gerekmektedir. İşte şapkalı mantarlar da bu işlemi yaparak hem kendileri hem de öteki canlılar için besin sağlarlar.

Bu işin sorumluluğunu böcekler, solucanlar gibi omurgasız hayvanlardan başka akbaba, sırtlan gibi omurgalı hayvanlarla ve en çok da bakterilerle paylaşırlar. Dökülen yaprakları, kırılan dalları, devrilen ağaçları, ölü organizmaları parçalayarak onların yapısında bulunan organik bileşikleri canlıların kullanabileceği duruma getirirler. (Bilim ve Teknik Dergisi, Sayı:379)

 

...

 

“TABİATTAKI HER ŞEYİN BİR FABRİKANIN ARAÇ VE GEREÇLERİ GİBİ AYRI AYRI VAZİFE GÖRÜŞLERİ, AYNI HEDEFE YÖNELİK HİZMET VERİŞLERİ DE ALLAH'IN BİRLİĞİNE İŞARET EDER.”