TR EN

Dil Seçin

Ara

Bahar Temizliğine Hazır mısınız? Detoks nedir? Ne Zaman ve Nasıl yapılır?

Detoks nedir?

Detoksifikasyon işlemi toksinleri atarak, nötralize ederek veya dönüştürerek bedendeki aşırı asit, serbest radikal ve diğer irrite edici maddelerin temizlenmesi işlemidir. Detoks için yaşam ve beslenme tarzı değişiklikleri yapılırken bir yandan da bazı yardımcı maddelerle metabolizmaya destek sağlanır. 

 

Neden detoks?

Modern dünyada her gün binlerce farklı toksinle zararlı maddelerle karşılaşıyoruz. İçtiğimiz su, yediklerimiz ve soluduğumuz hava kimyasal maddelerle karışmış olduğundan, faydanın yanında çeşitli sağlık sorunlarını da beraber getiriyor.

Aslında vücudumuzun kendine ait bir temizleme, arındırma sistemi mevcut. Karaciğer, bağırsaklar, deri, böbrekler ve solunum sistemi her gün çeşitli yollarla vücuda giren zehirli maddeleri temizlemeye çalışır.

Bağırsaklar yediğimiz besinlerdeki işe yaramaz kısımları biriktirip atar. Karaciğer sindirim sisteminden emilmiş bazı kimyasalları nötralize ederek farklılaştırmaya çalışır. Akciğerler metabolizma sonucu oluşan artık maddelerin gaz halinde havaya verilmesini sağlar. Deriden terleme yoluyla ve idrarla suda çözünen toksinler atılır.

Ancak zamanla bu sistemlerin nötralize edebileceğinden fazla miktarda toksinin birikmesiyle çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkar. Bu problemler arasında kronik yorgunluk, alerji, kolit, kanser, sivilce, şişmanlık, sinüzit, baş ağrısı, adet düzensizlikleri ve cinsel sorunlar sayılabilir.

Toksinler özellikle yağ dokusuna ilgi duyar ve burada depolanır. 2002 yılında Alternatif ve Tamamlayıcı Tıp dergisinde yayınlanan bir araştırmada, ağır metaller ve plastik kaplarda bulunan bisfenol-A isimli kimyasalın kilo kontrolü sağlayan hormonların işlevini bozarak metabolizma ve iştah üzerine etki ettiğini bildirilmiş. Bu şekilde bir kısır döngü ile toksik maddeler kilo artışı ve yağ birikimine neden olurken bir yandan da bu toksinler yağ dokusunda birikmeye devam eder.

Detoks sonrası vücut yenilenir, aşırı yüklenme altındaki sindirim sistemi temizlenir. Diğer organlarda tıkanıklar ortadan kalkar.

 

Kimler detoks yapamaz?

Bağışıklık sistemi baskılanmış olan hastalar, herhangi bir organ yetersizliği olanlar, hamile ve emziren hanımlar, kanser hastaları, çocuklar ve aşırı zayıf kişilerin detoks programı uygulaması uygun değildir. 

 

Ne zaman detoks yapılmalı?

Aslında detoks yılın herhangi bir zamanında yapılabilir ama en uygun dönem tüm tabiatın uyanmaya başladığı bahar dönemidir. Kuzey yarıdaki ülkeler için mart ortalarından nisan sonuna kadar yaklaşık bir buçuk aylık sürede 3, 5, 7 veya 15 günlük programlar takip edilebilir.

Detoksifikasyon uzmanları genelde yıl boyunca her mevsimde yapılacak birer veya üçer günlük kısa uygulamalar ve baharda bir haftalık temizleme programlarını uygun görürler.

 

Nasıl yapılmalı?

Detoks programına yavaş yavaş başlanır. Başlamadan 1-2 gün önce kırmızı et ve diğer hayvansal besinler kesilir, şeker, kafein ve nikotin alınımdan kaçınılır. Her çeşit hazır gıdadan uzak durulur. Günde 1200-1500 kalori alacak şekilde bir beslenme düzeni seçilir. Şeker ve içinde şeker olabilecek gıdalar alınmaz. Günlük meyve ve sebze alımı artırılır. Bol miktarda bitki çayları içilir ve doğal şeker içeren pekmez veya bal ile az miktarda tatlandırılır. Birkaç günlük detoks programı sonrasında diyet yavaşça açılır, kompleks gıdalara zamanla geçilir. Birden normal beslenme düzenine başlanmaz.

 

Su

Detoks programının en önemli ayaklarından birisi sıvı alımıdır. Sıvıdan kasıt ise kilonuza göre değişmekle beraber 8-10 bardak filtrelenmiş temiz içme suyu tüketmektir. Özellikle yemeklerden 1/2-1saat önce içilen bir bardak su sindirim sistemini temizler ve toksin atılımına yardımcı olur.

 

Takviyeler

Detoks sırasında oluşabilecek baş ağrısı, yorgunluk ve şeker isteğinin önüne geçmek için glutamin günde 1-2 gr kadar kullanılabilir. Detoks programının sonuna doğru multivitamin eklenir. Vücudu temizleyici bitkilerden destek almak amacıyla devedikeni, ekinazya, kara hindiba, kırmızı yonca ve sarımsaktan faydalanılabilir. 

 

Detoks Çeşitleri

Genel detoksifikasyonun yanında bazı özel temizlenme şekilleri de vardır. Çeşitli alışkanlılardan kurtulmak amacıyla şeker, kafein, alkol, nikotin ve madde bağımlılığı detoks programları hazırlamak mümkündür.

Aslında beslenme tarzına dikkat edilerek tutulmuş oruç ve Ramazan ayı en güzel detoksifikasyon işlemidir. Çünkü bu ayda hem ruhumuzu, hem de bedenimizi temizleme fırsatını vermiştir Rabbimiz. Ama iftarda aşırı yediğimizde bu bedenen arınma imkânını kaçırmış oluruz. 

Sevgili Peygamberimizin Ramazan orucunun yanında Pazartesi-Perşembe oruçları ve Hicrî ayların ortasında tutulan oruçları da vardır. Oruç sadece bir bedensel temizlenme pratiği değildir ama dinimizdeki her emrin de pek çok hikmeti, faydası mevcuttur.    

Ne dersiniz, bu bahara toksinlerimizden arınarak girmeye niyetlenelim mi?