TR EN

Dil Seçin

Ara

DNA, RNA ve Virüslerin 3D Yazılımı ve Biyolojik Işınlama

DNA, RNA ve Virüslerin 3D Yazılımı ve Biyolojik Işınlama

31 Mayıs 2013’te Daniel Gibson uluslararası bir sağlık organizasyonundan bir e-posta aldı. Mektupta H7N9 kuş gribi mikrobunun bulaşmasının ardından, Çin’de iki kişinin öldüğü, hastalığın hızla yayıldığı, ve küresel bir salgından korkulduğu haber veriliyordu. 70 yıl önce bulunan bir metotla bir aşı yapmak ve hastalığı durdurmak imkanı vardı. Fakat bu altı ay sürerdi… Önce hastalardan virüs alınıp, paketlenip, özel bir tesise gönderilecek; orada tavuk yumurtalarının içine enjekte edilip haftalarca bekletilecek, ve böylece aylarca sürecek aşı yapımı başlatılacaktı.

Bu sağlık kuruluşunun Dr. Gibson ve çalışma arkadaşlarına e-posta göndermesi elbette rastgele değildi. Kısa bir süre önce internetten yüklenen aşı talimatlarının bir nüshasını 3D çıkartabilen biyolojik bir yazıcı icat etmişlerdi. BioXP(1) adı verilen bu yazıcı grip aşılarının yapımını son derece hızlandırıp, binlerce hayat kurtarma potansiyeline sahipti.

Dr. Daniel Gibson

Salgının başlamasından hemen sonra bir grup Çinli bilim adamı virüsü izole etmiş, DNA dizilimini yapıp internete yüklemişti. Amerikan Hükümeti’nin ricası ile Gibson ve arkadaşları bu DNA dizilimini 12 saatten az bir sürede yükleyip BioXP’den çıkarttılar. Bir ilaç firması ise, sentetik DNA’yı hemen bir grip aşısına çevirmek için çalışmalara başladı.

Bu sırada Hastalık Kontrol Merkezi (CDC), 1940’lardan kalan bahsettiğimiz yumurta kullanılan teknoloji ile aşı yapmak için Çin’den virüsün getirilmesini bekliyordu. Oysa BioXP ile aşı, beklemeye gerek kalmadan hemen üretime geçmişti.

 

Biyolojik Işınlama Makinesi: DBÇ

Şu an ise teknoloji BioXP’den de ileri gitmiş durumda. Makinenin yeni versiyonuna ‘biyolojik ışınlama makinesi’ demek yanlış olmaz.

BioXP daha önceden imal edilmiş küçük DNA parçaları ile yazıma başlıyor. Bu, filmi oynatabilmek için bir DVD’ye ihtiyacı olan DVD çalar gibi… DBÇ (Dijitalden Biyolojiye Çeviren) ise filmi tıklayıp direkt internetten üzerinden seyretmek gibi, dijital DNA kodu ile başlayıp onu DNA, RNA, protein, hatta bir virüs olarak yazabiliyor. Önceden haftalar, aylar süren aşı ve ilaçlar 1-2 gün içinde yapılabiliyor.(2)

 

Dijital Kodun Biyolojik Moleküllere Çevrilmesi

Bir virüsün genetik bir şifresi ve bunu saran protein bir kılıfı vardır.

Kaynak: https://innovativegenomics.org/free-covid-19-illustrations/

DBÇ, virüsün genetik kodunu dijital olarak alıp, ona bağlı olan protein yapısını çözüp, virüsü üç boyutlu print ediyor. İnternette transferi yapılan bu virüs tam aslı olmasa da, tüm özellikleri birebir aynı ikizi gibidir.

Bu bize, Kur’an-ı Kerim’de Hz. Süleyman (as) ile Belkıs’ın hikayesi anlatılırken geçen: “Semavi kitapların esasına vakıf bir alim, ‘Sen daha gözünü açıp kapamadan ben onu sana getiririm,’ dedi”(3) ayetini hatırlatıyor. Bediüzzaman Hazretleri de 20. Söz’de bu ayetin tefsirini yaparken, uzak mesafelerden eşyayı aynen veya sureten yanında hazır etmenin mümkün olduğunu söyler.

Tarih boyu maddi manevi yüzlerce olay bu ayetin masadakı (doğrulayıcısı) olmuştur. Bilim kanadında ise, önce uzaklardan sesleri yanı başımıza getiren radyo ile başlayan bu serüven, televizyon, canlı yayınlar, DVD’ler, faks makinaları, e-postalar, güvenlik kameraları, görüntülü telefon konuşmaları ile devam etti. Şimdi BioXP’yi de bunlara ekleyebiliriz.

İleride biyolojik bir canlıyı moleküllerine ayırıp göz açıp kapayıncaya kadar başka bir yere nakledip, orada anında kurulumunu yapabilecek, yani onu ışınlayacak bir makine icat edilebilir mi, insanlık kıyamet kopmaz da bunu görebilir mi bilinmez. Fakat şu an için bununla ilgili üzerinde çalışılan alanlar oldukça geniş.

 

DBÇ’nin İmkanları, Riskleri ve Geleceği

DBÇ dünyada stratejik noktalara yerleştirip bir salgın çıkması halinde hemen oralarda aşılar print edilip, dağıtılıp, salgının önüne geçilmeye çalışılabilir. O yıl belli bir bölgedeki grip virüsünün DNA’sı analiz edilip ona göre yıllık aşı farklı farklı tasarlanabilir. Bu ise fabrikalarda binlerce aşı yapıp, kilometrelerce uzaklara taşınmasından çok daha fazla hayat kurtarılmasına sebep olacaktır.

DBÇ aynı zamanda herkesin DNA’sına özel tedavi yöntemleri geliştirmede de etkili olabilir. Hastaneler bir gün DBÇ ile tüm hastalarının yataklarının başında kendilerine özel, kişisel ilaç print edip onlara verebilirler. Bu ilaçların anında ve hastanın yanında yazılımı ise hem çevre, hem hastaların bütçesi hem de ilacın yan etkilerinin azaltılması açısından çok faydalı olacaktır. Beklemeye vakti olmayan kanser hastalarına da çabuk ve kişiselleştirilmiş ilaçlar print edilebilir.

Şu anda oldukça büyük olan makine küçültülmeye, daha ucuz, daha yaygın, teknolojik olarak daha güvenli, ve doğru çalışır hale getirilmek isteniyor. İlk bilgisayar ve faks makinaları da oldukça büyüktü… Oysa şu an küçük bir cep telefonu bilgisayarın tüm fonksiyonlarını gerçekleştirebiliyor. Belki öyle bir gün gelecek ki insanlar DBÇ’yi evdeki bilgisayarlarına veya cep telefonlarına bağlayıp reçetelerini taze ve sadece kendine özel bir şekilde oradan çıkarabileceklerdir.

Bu olay, Kur’an’da nakledilen, Hz. Zekeriya’nın, Hz. Meryem’in odasına girdiğinde o bölgede yetişmeyen sebze ve meyveleri görmesine benziyor. Odaya dışarıdan getirilmeyen, orada daha önce olmayan meyveleri odaya girdiğinde görüyor. Hz. Meryem’in de “Bu Allah katındandır,”(4) cevabında dikkat çektiği gibi, Rabbimiz dilerse, böyle vesilelerle de rızık ve şifa verebilir. Yeter ki insanlar gayret edip istesinler.

Evet dünya nüfusu artıyor. İhtiyaçlar da buna bağlı olarak artıyor. Bunu sağlamak için kurulan fabrikalar dünyayı kirletiyor. Belki de DBÇ ileride oksijen, yiyecek, gaz, benzin, inşaat malzemeleri gibi gerekli pek çok şeyi üretebilen sentetik hücrelerin print edilebilmesi için kullanılacak. Belki de Dr. Gibson’un dediği gibi dünyamızı daha çok kirletip mahvetmemek için uzayda ya da başka bir gezegende DBÇ’ler inşa edilip dünyadan sadece dijital bir kod gönderip, oralarda ihtiyaçlarımızı print edip, sonra da uzay araçları ile dünyaya gönderilecek…

Topluma çok faydalı olabilecek bu teknolojiyi elbette kötüye kullanmak da mümkün. Bu yüzden toksin veya patojenler yapılmaması için, DNA almak isteyen tüm müşterilerin siparişleri inceleniyor. Şüpheliler hemen FBI‘a bildiriliyor.

 

İman Hakikatlerini Anlamak Kolaylaştı

Günahlarla dolu, çok zor bir zamanda yaşıyoruz. Fakat her zorlukla beraber bir kolaylık vardır prensibince bu zamanda da artık imani bazı meseleleri anlamak kolaylaştı. Bir anda sayısız işi yapabilen bilgisayarları görünce Allah’ın Ehad olması ile beraber aynı anda pek çok işleri yapması; minicik bir flaş belleğe kitaplar dolusu bilgi sığdırabilince insanın tüm amellerinin bir sayfa içinde ahirette neşredileceği gibi pek çok konu akla yakınlaştı. Allah’ı ve onun emir ve işlerini anlamada, marifetullahda bize bir pencere ve basamak, belki de bir dürbün oldu.

Fakat unutulmamalıdır ki, ne dürbün ve pencere onunla izlediğimiz manzara kadar güzel ve değerlidir, ne basamaklar zirvesine çıkacağımız dağlardan yüksektir. Onlar sadece aklımıza sığdıramadığımız hakikatleri bir derece tartabilmek için bir ölçü aleti veya birimidir.

İşte DBÇ’ler de insanlık için ne kadar büyük bir adım olsa da Allah’ı ve Onun esrarengiz işlerini anlamada yine bir dürbün gibidir. Allah’ın üç boyutlu yazıcıları ise her yerde bulunur. Toprak, her anne, her ağaç, sayısız yumurtalar aslında birer 3D yazıcıdırlar. Bir kod, biraz enerji ve biraz hammadde ile kırmızı çilekler, sarı kayısılar, mor menekşeler, şirin mi şirin bebekler, kedi yavruları, ve daha nice rengarenk ve hayattar şeyler print edilirler. İşte hazineleri böyle sonsuz olan, insana bunları başarabilecek aklı veren Rabbimizin “Ol!” deyip de bir şeyin olmaması hiç mümkün olur mu? Onun için zaman-mekan, yakın-uzak fark eder mi? Bir anda kıyameti koparıp cenneti ve cehennemi, binlerce yıl önce yaşamış olsalar bile insanları, tek bir emirle yeniden yaratır; ruhlar ile bedenleri tekrar birleştirir. Bir dünya dolusu insanı mahşer yerine getirir. Aynı anda hepsinin hesabını görüp onları layık oldukları ebedi yurtlarına sevk eder.

 

Kaynaklar:

1. DNA assembly and cloning in an overnight run with the BioXp™ 3200 system. Claudia H Alvarez

2. Digital-to-biological converter for on-demand production of biologics. Boles et al.

3. Neml Suresi, 40

4. Âl-i İmrân Suresi, 37

İlgili videolar:

https://www.youtube.com/watch?v=GmU8-9KfJU4

https://www.youtube.com/watch?v=N2qir3DE__c