TR EN

Dil Seçin

Ara

HAREKET ÖLÜMÜ GECİKTİRİYOR!

Dünya Sağlık Örgütü 60 yaşın altındaki ölümlerde hareketsizliğin etkisinin büyük olduğunu açıkladı.

Bu verilere göre hareketsizlikten kaynaklanan ölümler, farklı gelir düzeyindeki ülkelerin tümünde artmasına rağmen daha çok gelişmiş ülkelerde görülüyor.

Örgüt, kalp damar hastalıkları, metabolik sendrom, Tip 2 diyabet gibi hastalıklarla doğrudan bağlantısı bulunan fiziksel aktivite yetersizliğinin, ciddi önlemler alınmaması durumunda en önemli sağlık sorunu olacağını belirtiyor.

Dünya Sağlık Örgütü, kasları hareket ettiren ve vücudun enerji yakmasını sağlayan tüm hareketleri fiziksel aktivite olarak tanımlıyor.

Yürüyüş, bisiklete binmek gibi bir aktiviteyi günde 30 dakika süreyle yapmanın da, kalp damar hastalıkları, obezite, diyabet gibi hastalıklarla mücadelede önemli rol oynadığına işaret ediyor. Örgüt, bu tür aktivitelerin kişinin yalnız fiziksel değil, ruhsal sağlığına da iyi geldiğini belirtiyor.

...

 

İSLAM’A KARŞI GERÇEKÇİ VE ÂDİL OLALIM

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere: “İslamiyet ile ilgili tartışmalar ‘gerçek ve âdil bir şekilde’ yapılmalı.”

Bakan Maiziere, “Neue Osnabrücker Zeitung” gazetesinde yazdığı bir makalede, Almanya’nın Hıristiyan bir ülke olduğunu ancak ülkede yaşayan yaklaşık 4 milyon Müslüman’dan dolayı İslamiyet’in de toplumun bir parçası haline geldiğini belirterek, “İslamiyet ile ilgili tartışmalar önyargılı ya da göz boyayıcı bir şekilde değil, gerçekçi ve âdil bir şekilde yapılmalı” ifadesine yer verdi.

Almanya’ya gelen göçmenler için yeni bir “hoşgeldin kültürünün” yaşatılması gerektiğini savunan Maiziere, göçmenlerin Alman toplumuna uyumunun sadece devlet tarafından sağlanamayacağını, bunun için komşuların, derneklerin, işverenlerin, velilerin, öğretmenlerin, kiliselerin, partilerin, ev sahiplerinin, kiracıların, sanatçıların ve basının da çaba harcaması gerektiğini; göçmenlerden de Almanya’yı yeni bir yurt olarak görmelerini ve kabul etmelerini istedi.

...

 

En önemli vitamin; huzur ve ruh sağlığıdır.

— Dr. Mehmet Öz

...

 

DÜNYA BARIŞI İÇİN EN GÜVENİLİR DİN

Dünya Dinler Parlamentosu Yöneticisi Rahip Dirk Ficca:

“Dünya barışını emanet edebileceğim bir din olsa İslam olurdu. İşim dolayısı ile bütün dünyayı dolaştım, Müslümanlar dünyadaki en barışçı insanlar. İslam’da Peygamber’in takipçilerine ahlaki disiplin gibi ağır sorumluluklar yüklenmiştir. İslam’da dünya barışı ütopik bir kavram değildir, onun için çabalama vardır. Müslümanlar hem nefisleri ile hem de dışarıya karşı barış için çabalarlar. Bu içsel çaba bana İslam’a karşı büyük bir güven verir. Bugün yine dünya barışı için en güvenilir din İslam’dır.’’

...

 

MAHALLE BASKISI

İnsanı mutlu etmeye yetecek kadar başarının dünyaya yetmediği; bütün insanların ille de potansiyellerinin tamamını piyasaya çıkarıp daha da, daha da başarılı olması gerektiği; böylece ‘dünya’nın kazanıp ‘insan’ın kaybettiği bir dünyada yaşıyoruz. Böyle bir dünyada mutsuzluğa en yakın insanlar aramızdaki en yeteneklilerdir. Onlar ne kadar başarılı olurlarsa olsunlar, dışlarındaki bir koro hep “daha çok” diye bağırır, “daha çok çalış, yeteneğini kullanmıyorsun, sen bulunduğun yere lâyık değilsin, sen krallara lâyıksın, istersen atom mühendisi bile olabilirsin, var ya sen istersen…”

Böyle bir dünyada mesleğinin en yeteneklilerinin en tepesinde yer alan birinin, “İstemiyorum ya,” demesinin ne kadar zor bir şey olduğunu hissedebiliyor musunuz?

(Alper Görmüş, 40 Benzemez yüz, s. 201)

...

 

Niye hastalanmak istemiyoruz? 

İyi hayatı engellediği, canımızı yaktığı için. Anadolu’da, Orta Asya’da filizlenip bütün dünyaya yayılan gerçek İbn-i Sina tıbbı teşhis ve tedavi etme değil, koruma tıbbıdır. İyi hayatı anlatan tıptır. Ama ne zaman ki korumada para olmadığı anlaşılmıştır, tıp fakültelerindeki derslerin %90’dan fazlası tedavi ve teşhise yöneliktir. Yaşadığımız çevre ve arazi temiz olmadığı sürece bizim iyi olmamız mümkün değil. Bu sadece kimyasal fiziksel arazi değil, oranın ruhsal yönü de temiz olmalı.

— Prof. Dr. Osman Müftüoğlu

...

 

MERHUM KARİKATÜRİST VEHİP SİNAN, ESERLERİYLE SANAL ORTAMDA

Karikatür dünyasının duayenlerinden, bir süre önce kaybettiğimiz Vehip Sinan adına, sevenleri tarafından bir internet sitesi kuruldu.

Türkiye kamuoyunun Topuz tiplemesi ile tanıdığı ünlü karikatürist adına kurulan, www.vehipsinan.com sitesinde, merhum sanatçının hayatı anlatılıyor ve eserlerinden örnekler sunuluyor. Vehip Sinan hayranlarının ziyaret ederek hasret giderdiği sanal ortam, sanatseverler tarafından da büyük ilgi görüyor.

1929 yılında İstanbul-Şehremini’de doğan, mesleğe atıldıktan sonra Yeni İstanbul, Babıali’de Sabah, Tercüman, Türkiye gazetelerinde eserleri yayınlanan ve ayrıca Zafer Dergisine yayın hayatına başlamasından itibaren samimi desteğini veren Vehip Sinan Bey’i rahmetle ve dualarımızla yâd ediyoruz.