TR EN

Dil Seçin

Ara

Doğru Yer / Hayat Öyküsü

Doğru Yer / Hayat Öyküsü

Bir baba oğluna dedi ki: “Tebrik ediyorum oğlum. Üniversiteden üstün başarı ile mezun oldun. İşte bu anahtar yıllar önce senin için aldığım arabanın. Ama önce senden birkaç isteğim olacak. Arabayı al, ikinci el araç pazarına götür ve onu satmak istediğini söyle. Sadece teklif al ve gel.”

Oğlu araç pazarına gitti, akşam döndüğünde üzgün olarak dedi ki: “10 bin lira teklif ettiler baba. Çünkü araç çok yorgun ve eskiymiş.”

Babası, “Şimdi onu piyasada kendin satılığı çıkar ve yine fiyat al.” dedi.

Oğlu satılık ilanı verdi. Bir süre sonra babasına gelerek dedi ki: “Bu çok eski bir araba, en çok 12 bin teklif eden oldu…”

Baba son olarak da klasik araba satıcılarına göstermesini istedi.

Genç, arabayı götürdü, heyecanla geri döndü ve babasına dedi ki: “Baba çok şaşıracaksın araba için 100 bin lira teklif ettiler. Meğer bu arabadan dünyada sadece yirmi yedi adet kalmış ve koleksiyonerler bu araca çok değer veriyormuş.”

“Evet oğlum biliyorum” dedi babası, “Amacım sana bir şey göstermekti. Hayata atılacaksın. Sen de gördün ki, aynı şey farklı yerlerde farklı değere sahip oluyor. İnsan da böyledir. Yanlış yerlerde ve yanlış insanların arasında değerini kaybeder. Sen de sana değer katacak işler yap ve seni değersizleştiren ortamlardan uzaklaş.”