TR EN

Dil Seçin

Ara

Her Duyduğunu Söylemek… / Bir Hadis

Her Duyduğunu Söylemek… / Bir Hadis

Ebu Hureyre (ra) Resulullah’ın (sav) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor:

“Her duyduğunu söylemesi kişiye günah olarak yeter.”1

Bu hadis, bir Müslüman’ın kendisine ulaşan bilgilere karşı temkinli, tedbirli ve teyakkuz halinde (uyanık) olması konusunda dikkatli olmaya sevkeder. Çünkü bir Müslüman, duyduklarının doğruluğunu araştırıp ona göre hareket etmelidir. Özellikle de yanlış ve kirli bilgilerin her zamankinden çok daha fazla olduğu günümüzde…

Ayrıca bu hadis, herhangi bir araştırma yapmadan, her söyleneni aktarmanın “yalan söylemek” anlamına geldiğini net bir şekilde ortaya koymaktadır. 

Dinlediğimiz, okuduğumuz bilgiler ya yalandır veya doğrudur. Her duyduğu şeyi anlatan ve paylaşan bir insan, mutlaka bazı yalanları da konuşmuş olur. 

Yalan, bir şeyi olduğundan başka şekilde anlatmaktır. Kişi kasten böyle yaparsa günah işlemiş olur ki, yukarıdaki hadiste de Peygamberimiz bu tehlikeli sonuca dikkat çekmektedir.

Amel defterimize yalan yazılmaması için duyduklarımızı iyice tahkik edip doğru mu yanlış mı olduğunu anlamalı, ona göre davranmalıyız.

 

Kaynak: 1. Er-Rudani, M. bin Muhammed bin Süleyman, Cem’ul-Fevaid, sayfa : 280, hadis no: 8059, (Adab Bahsi) İz Yay., 4. cilt, İstanbul, 2000.