TR EN

Dil Seçin

Ara

İnsan ve Deniz

Bir zamanlar, sahilde bir tekne görmüş ve üzerinde İngilizce olarak; RABBİM, DENİZİN NE KADAR BÜYÜK, BEN İSE NE KADAR KÜÇÜĞÜM. SANA SIĞINDIM!” yazısını okumuştum. Aradan seneler geçti. Bir ekoloji kitabını incelerken, yazarın Allah’ın denizlere yüklemiş olduğu büyük vazifeyi ve Onun engin gücünü, ekolojik açıdan, fakat aynı meâlde ele aldığını gördüm. Kitabın yazarı G. L. Clarke bakın neler diyordu:

 

Dünyanın büyük kısmının denizlerle örtülü olması ve insana onda önemli bir değişiklik yapma imkânı verilmemiş bulunması, İlâhî bir kudretin işi olarak görülüyor. Yaratıcı, herhalde insana, Seni karalar üzerine, karadaki hayvanlara, havadaki kuşlara, ağaçlara, tarlalara, ormanlara, hâkim kılacağım. Fakat denizler üzerinde, hiçbir kontrol hakkın olmayacak. Sana küçük şeyleri kısmen emanet edebilirim. Fakat sevimli küremin büyük kısmını doğrudan doğruya kendi kilit ve anahtarım altında tutacağım. Ölçülebilir hiçbir değişiklik yapamayacağın denizler vasıtasıyla, seni, yapabileceğin budalalıklara karşı koruyacağım.” demektedir.

Gerçekten de, insan eliyle —karalara nisbeten— bozulmadan kalmış denizler, karaların teşkil ettiği ekolojik makinanın çarkı gibidirler. Karalardaki organik hayatın devamı için gerekli olan yağmurun başlıca kaynağı, endüstriyi çeviren enerjinin meydana gelmesi için lüzumlu su, sıcaklığın ayarlandığı ve iklimlerin kalıplara döküldüğü yer, hep denizlerdir. Klimatoloji, Jeoloji ve Biyoloji bu konuda denizlerin sayılamayacak kadar çok ve önemli fonksiyonları olduğunu söylüyor. Eğer insanın, denizler üzerinde kontrol gücü olsaydı, faydasız gibi görünen bu tuzlu suyu meselâ alkole, meselâ benzine ve bunun gibi diğer kimyevî maddelere çevirir, herhalde bu kaynağı doldurur, kurutur veya yok ederdi.

Fakat tabiatı yaratan Kudret, bunları gerçekleştirmek için insana imkân ve fırsat vermemiştir. Herhalde, Sen, bâkir orman ve çayırları çöle çevirebilir, suları kirletebilir, istersen akarsuların önünü barajlarla kesebilirsin. Bunlarda senin için faydalı yönler de olabilir. Fakat Ben, denizleri senin hükmün dışında tutacak ve onu, yaşadığın gezegen üzerinde organik hayat için bir dayanak yapacağım.” demiştir.