TR EN

Dil Seçin

Ara

Alkol Zararlı / Azı da Çoğu da Farketmiyor

Alkol Zararlı / Azı da Çoğu da Farketmiyor

Düşük dozda alkol tüketiminin sağlığa faydalı olabileceğine dair ilk iddialar 1924 yılında Johns Hopkins Üniversite’sinden Biyolog Raymond Pearl’ün J şeklinde bir grafik çizerek, J’nin alt orta noktasında her tür hastalıktan ölüm riski en düşük olan grubun ‘orantılı’ olduğunu ilan etmesiyle başladı. J’nin en tepe noktası ise alkol bağımlılarına işaret ediyor ve her tür ölüm riski en yüksek grup olarak belirtiliyordu. 

Bu iddiayı takip eden yıllarda özellikle kırmızı şarabın sağlığa faydalı olduğuna yönelik çok sayıda haber ve araştırma yayınlandı. Kırmızı şaraptaki resveratrol isimli antioksidan maddeden kaynaklandığı anlatıldı. Ancak son yıllarda alkolün sağlığa olumlu etkilerini gösteren hemen hemen tüm araştırmaların alkol tüccarlarınca finanse edildiği anlaşılınca bu konuda daha yeni ve daha ciddi bağımsız araştırmalar yapılması gereği ortaya çıktı. 

Nitekim bu yeni çalışmalarda düşük dozda bile olsa alkol tüketiminin; göğüs, yemek borusu, baş ve boyun kanseri risklerini artırdığı, yüksek tansiyon ve kalp ritmi bozukluklarına sebep olabileceği anlaşıldı.

 

Ciddi Sağlık Sorunlarına Sebep Oluyor

Gerçekten tıp dünyasında; az miktarda alkol alımının zararlı olmayacağı, hatta bazı uzmanların günde bir kadeh şarap tüketmenin kanı incelterek sağlığa faydalı olabileceğine dair iddiaları araştırmak için geniş kapsamlı araştırma yapıldı. 40 yılı kapsayan 107 araştırmayı derinlemesine incelendi. 4,8 milyon kişinin sağlık verileriyle yapılan bu çalışmada “Az miktar alkol kullanımı, tüm sebeplerden kaynaklanan ölüme karşı korumayla ilişkili bulunmamıştır” sonucuna ulaşıldı. 

Daha da önemlisi az sayılan alkol tüketiminin aksine ciddi sağlık sorunlarına sebep olduğu anlaşıldı.

 

Kaynak: Bir Efsane Daha Çöktü. Az Alkol Tüketiminin Sağlığa Hiçbir Faydası Yok. Oksijen, 14-20 Nisan 2023.