TR EN

Dil Seçin

Ara

Biriniz mal ve yaratılışça kendisine üstün kılınan kimseye baktığında bir de kendisinden daha aşağı olana baksın.

Hz. Peygamberimiz (asm)


 

***


 

NİÇİN SEVERİZ?

Mıknatısın demiri çektiği gibi, insanoğlu da kendisini sevene karşı, muhabbet etmektedir.

Çocuğun annesine olan sevgisi, dünya zevklerinden onu yedirip içirmesinden, giydirip kuşatmasından dolayı değildir. Aralarındaki bu bağ, Allah’ın kalblere koyduğu akrabalık, annelik ve yakınlıktan doğan sevgi nedeniyledir.

Hz Mevlânâ (ks)


 

***


 

BELA ve ŞİFA

İnsanlar başlarına gelen bela ve musibetleri ondan daha büyükleriyle kıyas etselerdi, şüphesiz belaların bazısını şifa kabul ederlerdi.

İmam Şâbi


 

***


 

DERT, DERMANIN İÇİNDE GİZLİ...

Derdin ilacı gene derdin kendisinde aranmalı!

İşte akılları şaşırtan da bu.

Söylediklerimin delili aşikârdır:

Bitkilerin budanan dalları toprağa dikilirse gövde olur.

Engerek yılanının vücudundan çıkarılan ağıbozan iyileştirir yılan ısırığını.

İbn-i Hazm


 

***


 

YAĞMA VE ÖZGÜRLÜK

Sadece Bağdat müzesinde 170 bin değerli eser var. Milli Kütüphane’de ise Hindden Yunan’a, İran’dan Babil’e ve Mısıra kadar kadim kültür ve felsefeye ait değerli eserler var. Bağdat, İslâm kültür mirasının ana merkezlerinden biridir. Bağdat Müzesi’nin 20-30 milyar dolarlık bir değere sahip olduğu söyleniyor.

Batı şimdi bunları da çalıyor. Irak’a giren Amerikalılar ve İngilizler, sadece petrole el koymuyorlar, medeniyet ve kültür kaynaklarına da el koyuyorlar. Batı kalkınmasının gerisinde Batı’nın bütün dünyanın değerli madenlerini, altın ve gümüşünü Avrupa’ya taşıması ve böylelikle sermaye biriktirmesi olayı yatar. Batı hem tabii kaynak hırsızıdır, hem de bilgi hırsızıdır.

Kısaca Batı en büyük hırsızdır; hırsızlığı özgürlük olarak görmektedir. Eski Ispartadan farklı görmektedir. Eski Ispartadan farkı bunu açık açık ve silahlı güç kullanarak yapmasıdır.


 


 

***


 

Altı Yıl Vadeli Çek

Motosikletli bir genç Teksas’ta bir çiftliğin yanından geçerken, bir buzağıya çarptı ve hayvanın ölümüne neden oldu.

Hemen çiftliğe gitti, kazayı çiftlik sahibine anlattı ve buzağının parasal değerini ödemeye hazır olduğunu söyledi.

Çiftlik sahibi, buzağı için değişik iki değer bildirdi.

Bugünkü değeri gerçi 200 dolar kadardır ama” dedi. Altı yıl sonra tam 900 dolar değerinde bir inek olacaktı.

Motosikletli genç cebinden çek defterini çıkardı, üzerine 900 dolar yazdı ve...
Ağzı kulaklarına varan bir biçimde yazılanları izleyen çiftlik sahibinin gözleri önünde çekin tarih bölüm