TR EN

Dil Seçin

Ara

Bezuar Keçisinden Tedavi Dersi / Yılan Zehrine Karşı Sütleğen Bitkisi

Bezuar Keçisinden Tedavi Dersi / Yılan Zehrine Karşı Sütleğen Bitkisi

Etnofarmakoloji dergisinde 2015 yılında yayınlanan bir bilimsel makalede sütleğen bitkisinin Euphorbia hirta adlı türü incelenmiş ve metanolik bitki özütünün yılan zehrini tamamen etkisiz hale getirdiği hem laboratuvar hem de hayvanlar üzerinde gösterilmiş.

Hayvanlar âleminde hastalıklar ile mücadele konusuda çok ilginç örnekler bulmak mümkündür. Bunlardan birisi de bezuar keçisidir. Bu keçi zehirli bir yılan tarafından sokulduğunda, hemen sütleğen bitkisini bulur ve yer. Bu şekilde zehrin etkisinden kurtulur. Çünkü bu bitkide yılan zehrine karşı panzehir özelliği olan maddeler bulunur. 

İlginç olan yüzlerce bitki türü arasında bezuar keçisinin bu özel bitkiyi bulması ve hatta daha da hayret verici olan normalde yediği bir bitki olmadığı halde bunu yapmasıdır.

Sütleğen bitkisi, Latince adıyla Euphorbia familyasından bir bitki türüdür. Bu bitkinin özütünde bulunan bazı maddelerin yılana karşı panzehir taşıdığı sanılıyordu ama yakın zamana kadar bu konuda bir delil de yoktu. Etnofarmakoloji dergisinde 2015 yılında yayınlanan bir bilimsel makalede sütleğen bitkisinin Euphorbia hirta adlı türü incelenmiş ve metanolik bitki özütünün yılan zehrini tamamen etkisiz hale getirdiği hem laboratuvar hem de hayvanlar üzerinde gösterilmiş. Dolayısıyla keçilerin sevk-i ilahi ile bildiği bu gerçek, ancak son yıllarda bilimsel olarak gösterilebildi. Bunu evrimle izah etmek elbette ki imkânsız. Normalde yemediği bir bitkide panzehir olduğu bilgisi insanlarda bile yok iken keçide olması, ancak yaratıcının keçiyi bu bilgiyle donatması ile izah edilebilir.

Yine sütleğen ailesinden Euphorbia prostata bitkisi özellikle çıngıraklı yılanlara karşı panzehir olarak Kızılderililer tarafından kullanılmış. Hatta bu bitkinin çok yakın zamanda ayrıca çok etkili bir antibiyotik özelliği olduğu da anlaşıldı. Bu yıl BMC Research Notes dergisinde yayınlanan makalede, bu bitki özütünün antibiyotiklere dirençli bakterileri bile etkisiz hale getirdiği gösterildi. Toplam 36 tane farklı ve bilinen antibiyotiklere dirençli bakterinin hepsi üzerine etkili olduğu ve dolayısıyla dirençli enfeksiyonlarda potansiyel kullanım alanı olabileceği anlaşıldı.

Tabiatta, Rabbimizin bize bahşettiği şifa örnekleri bitmek tükenmek bilmiyor. Özellikle biz insanların dahi bilmediği sayısız şifa kaynağını hayvanların doğuştan biliyor olması bizim için de büyük bir nimet. Hayvanların şifa için kullandıkları bitkiler dikkatli incelenerek pek çok hastalığa çare olabilecek ilaçlar bulunabilir. Bu konularda araştırmalar yapılması şu an milyarlarca dolar harcanarak elde edilen yeni ilaç örneklerinden de çok daha ucuza mal olacaktır.

 

Kaynaklar:

1. Protective effect of Euphorbia hirta and its components against snake venom induced lethality.

Ethnopharmacol. 2015 May 13;165:180-90.  doi: 10.1016/j.jep.2015.02.044. Epub 2015 Feb 26.

2. Multidrug resistant bacteria are sensitive to Euphorbia prostrata and six others Cameroonian medicinal plants extracts. Igor K. Voukeng, Veronique P. Beng and Victor Kuete. BMC Research Notes 2017.