TR EN

Dil Seçin

Ara

Sinirliyim, Gelmeyin Üstüme!

Sinirliyim, Gelmeyin Üstüme!

Her bireyin kendine özgü bir sınavı var.

“Ben sinirli biriyim. Hatalarıma hoşgörüyle bakılmalı. Mahşerde hesabım da ona göre görülmeli.” diyor kimileri... Bunlara bir ayrıcalık tanınacak mı gerçekten?”

Onların yanına başkalarını da koyabilirsin... Kimi daha güzel, kimi daha güçlü, kimi daha şehvetli, kimi daha atak, kimi daha zekidir... Sıralamayı sürdürmek mümkün... 

Meselenin enteresan yönlerinden biri de, bir kişide bu özelliklerin tümünün toplanmaması. Kimi sinirlidir ama mal tutkunu değildir. Kimi şehvetlidir ama başkasını kandıracak kadar cin fikirli olmayabilir. Kimi pek güzeldir ama aynı oranda mal tutkunu, şehvetli, sinirli olmaz. Nadiren ikisi, üçü aynı şahısta bir araya gelir. 

Üstesinden gelinemez bir teklif yapılmıyor. İnsafla düşünen hiç kimse, “Bana takatimin üstünde bir yük yüklendi, bu nedenle taşıyamadım, günahlara girdim.” demez.

Evet, o adil davranır, asla zulmetmez. Her insanı kendi imkânları oranında sorumlu tutar. Bizim üniversiteye giriş sınavlarına benzemez onun sınavı. Herkesin durumunu, imkânlarını, çevresini, karakterini, neyi niçin yaptığını, nelerden ne oranda etkilendiğini en iyi o bilir. 

İlmi tüm evreni kuşatmıştır, tıpkı Güneş ışığının yeryüzünü kaplaması gibi. Madem öyle, bizim bu konuda kaygı duymamıza gerek yok. Onun adaletine, merhametine, hikmetine tam bir itimatla güvenmeliyiz. 

Sinirli adama gelince... Şu evrende her bireyin kendine özgü bir sınavı var. Sınav sorularından bazıları öbürlerine oranla daha zor olabiliyor. 

Hani okulda derlerdi ya hocalar, “bu soru elli puanlık” diye, bu da öyle. Sinirlilik onun en zor sınav sorusudur, kuşkusuz. Beklenen cevabı verirse ödülü de aynı oranda büyük olacak.

Zor sorular için daha çok çalışılır, bilirsin. İşte bizimki de bunu yapacak, kendi huyunu bilip sinirini yatıştırmanın yollarını arayacak. Bu ruh fırtınasının yönünü olumlu hedeflere çevirecek. Sabretmeyi, kendini sakinleştirmeyi, kavga etmemeyi öğrenecek.

Kısacası, ileri düzeyde olan sinirlilik hâlini ıslah edecek. Kendini dizginlemenin yöntemlerini arayacak, bulacak. Bu uğurda nefsiyle amansız bir biçimde savaşacak.

Zoru başarana ne mutlu!