TR EN

Dil Seçin

Ara

Mısraların Anlam Dolu Dünyası

Mısraların Anlam Dolu Dünyası

Mülk ü dîne mekr iden zehr-i helâhil nûş eder

Bu muhakkakdır ki her kim içse sem bulmaz halâs

— Ali Emîrî

 

Günümüz Türkçesiyle:

Vatana ve dine tuzak kurup ihanet eden panzehiri olmayan bir zehir içmiş olur. Zehir içenin kurtulması imkânsızdır. Hele de panzehiri yoksa.

Din hissi ve vatan sevgisi fıtridir. İnsanlık ve dinler tarihi bunun açık şahididir. İnsanlar içinde muhtelif zamanlarda türlü sebeplerle dine, dindara, vatana ve millete ihanet edenler, tuzaklar kuranlar olagelmiştir bundan sonra da olacaktır. Şu kesin olarak bilinmelidir ki, bu tür ihanet içinde olanlar kendi sonlarını hazırlayan öldürücü zehiri içen kimseler gibidirler. Tarih bütün çıplaklığıyla bunu bize ders vermektedir.

Mefhumun muhalifiyle din ve vatana ihanet etmeyenler tarihin şeref levhalarında hayırla anılmakta, haklarında destanlar yazılmaktadır.

İnsan ruh ve bedenden müteşekkil bir varlıktır. Beden ruh ile kaimdir. Toplumları ayakta tutan ve insan bedenindeki ruh mesabesinde olan dine ihanet etmek ve tuzak kurmak, tedavisi mümkün olmayan yaralar açar.