TR EN

Dil Seçin

Ara

Depremin Hatırlattığı

Depremin Hatırlattığı

Van 7,2 şiddetinde sallandı. 600’e yakın ölü, 2800 civarında yaralı var.

 

Van 7,2 şiddetinde sallandı. 600’e yakın ölü, 2800 civarında yaralı var. Vefat edenlere Allah’tan rahmet, hayatta kalanlara acil şifâlar diliyoruz.

Bu büyük afet, Güneydoğu’da terör olaylarının azdığı, kolluk kuvvetlerinin bunun üzerine büyük çaplı operasyonlarla gittiği bir zamana denk geldi.

O ana kadar deprem uzmanları dahil hiç kimse, Van’da böyle bir deprem beklemiyordu.

Olaya bilimsel açıdan bakmak isteyenler baksın. İsteyen, ‘’Bu bir doğa olayıdır!’’ diyerek, herhangi bir yorum yapmaktan kaçınsın.

Ancak, Ehad bir Allah’a iman ediyorsak, O’nun kâinat üzerinde her an tasarrufta bulunduğuna inanıyorsak, bu olayın bir tesadüfler zincirinin sonunda meydana geldiğini söyleyemeyiz.

Bu olay besbelli ki gelişmelere ilahî bir müdahale olarak gerçekleşti. Milli gururların kabardığı, kin ve fitne tohumlarının serpildiği, gözlerin semadan inip çatık kaşla karşıdakine kilitlendiği bir anda; Hâkim-i Mutlak, insanı aciz bırakan kudretiyle, tarihe yeni bir yön verdi.

Ve az önce, ayrışmaya yüz tutan duygular, tekrar birleşmeye koyuldu. Aynı toprak parçası üzerinde, aynı kaderi paylaşan halklar olarak, birbirimizle uğraşmayı bırakıp birbirimizin derdiyle dertlenmeye başladık.

Evet, ortaklaşa hissedilen büyük acılar, bir anda farazî anlayışlardan kaynaklanan abartılı milli heyecanları aldı götürdü. İnsan olduğumuz, fani olduğumuz, şu dünyada üç günlük bir ömür sürdüğümüz gerçeğini yeniden hatırladık. Bunun için illâ deprem mi olması gerekiyordu?

Keşke, yüzyılların kaynaştırdığı ve ortak bir kader etrafında birleştirdiği insanlar olduğumuzu, deprem gibi büyük acılar yaşanmadan bilebilseydik ve bunun şuurunda olabilseydik...

İnşaallah, bu deprem vesilesiyle, bizi birleştiren ama son yıllarda unutmuş göründüğümüz bağları yeniden hatırlarız. Farklı etnik kökenlerimiz olsa da, bizi şu Anadolu topraklarında bir arada tutan tutkalın, yüzyıllardan beri İslâmiyet olduğunu tekrar düşünürüz. İmanımız, tevhid inancımız, namazımız, orucumuz, ortak alışkanlıklarımız ve reflekslerimizle biz ‘bir’iz. Bu birliğimizin değerini idrak edelim ve onu korumaya gayret edelim.

Şimdiye kadar varsa yapılan haksızlıkları sona erdirip, kırgınlıkları bitirip, yeni bir toplumsal mutabakat etrafında önümüze bakalım.

Çünkü olan bitene bakınca, bizim kaderimizin birlikte yazıldığı anlaşılıyor.

Depremde hayatlarını kaybeden kardeşlerimize tekrar Allah’tan rahmet diliyoruz.