TR EN

Dil Seçin

Ara

Tedavi İçin Yaratılan Canlı: Sülük

Tedavi İçin Yaratılan Canlı: Sülük

Sülük insanlık tarihi kadar eski geleneksel bir tedavi şeklidir ve asırlardır pek çok hastalığa şifa vermeye devam ettiği gibi günümüzde de öneminden bir şey kaybetmiş değildir.

Sülük insanlık tarihi kadar eski geleneksel bir tedavi şeklidir ve asırlardır pek çok hastalığa şifa vermeye devam ettiği gibi günümüzde de öneminden bir şey kaybetmiş değildir.

 

Peki; incelendiğinde insanı hayretler içinde bırakan sülük nasıl bir yaratıktır?

Sülüğün ağzında üçgen yıldız şekline benzer iz bırakan üç adet çene ve bu çenelerin her birinin üzerinde ise yaklaşık 100 minik diş mevcuttur. Ayrıca kuyruk kısmında sülüğün yapışmasını ve sağlam bir şekilde durmasını sağlayan bir organ vardır. Baş bölgesinde ışığa hassas beş çift görme organı bulunmaktadır. Sivrisineklere benzer bir şekilde 3 adet çenenin üzerinde bulunan keskin dişleriyle ağrısız bir şekilde cildi delerek emmeye başlarlar. Emme sırasında ise salyasındaki çeşitli etkenleri (lokal anestezik, histamin benzeri vazodilatatörler, pıhtılaşmayı engelleyici maddeler, yayılma faktörleri, vb.) bu bölgeye salarlar.

İşitme organları bulunmamaktadır. Sülükler bölgenin kanlanmasına bağlı olarak birkaç dakikadan birkaç saate kadar ortalama 2-15 ml kadar kan emebilirler. Emme işi bittiğinde ise kendi ağırlıklarının 10 katına kadar ulaşabilirler. Emdikleri kan ile bir yıla kadar yeniden beslenmeye ihtiyaç duymadan yaşayabilirler.

 

Canlı ilaç: Sülük

Bilindiği gibi sülük sağlık alanında kullanılmaktadır. Tedavi amacıyla kullanılan sülük bu esnada insan bedenine biyoaktif maddeler salgılar. Sayıları 100’ü bulan bu enzimlerin hepsi eriticidir; onlar vücuttaki eritilebilen birikintileri, tıkanıkları eritir ve pis kanı emerler. Bir bölgede toksinler çok birikmişse sülükle onlar eritilir ve kanama ile dışarı atılır.

Sülüklerin salgıladığı biyoaktif maddeler; ağrı kesici (analjezik), ateş düşürücü (antipiretik), antibakteriyel ve bakteriostatik (antibiyotik yani zararlı mikropları yok edici), antienflamatuar (iltihap kurutucu), vazodilatatör (damar genişletici), yüksek tansiyonu (kan basıncını) düşürücü, antikoagülan (kanın koyuluğunu azaltıcı), hasarlı organ ve dokuların damar geçirgenliğini artırıcı, kapiller ve venöz sirkülasyon bozukluklarını giderici, ödem çözücü özelliklerinin yanı sıra hipoksiyi (oksijenlenmeyi) düzenleme, immun (bağışıklık) sistem direncini artırıcı özelliklere sahiptirler.

 

Tedavi için yaratılan canlı

Her canlıyı pek çok hikmet ve fayda için yaratan Allah (cc), o canlıya yaptıracağı hizmete göre bir iştah ve ihtiyaç verip o işe koşturur. O canlı da kendi ihtiyacını karşılarken yeryüzü ekosisteminde çok önemli görevler ifa eder.

Konumuz olan sülükte de böyledir. Sülük adlı canlı, yaratılıştan verilen bir özellik olarak temiz kan içmez. Temiz kan içmedikleri gibi problem olmayan bölgeden de kan emmezler. Hatta öyle ki, temiz kan içtikleri takdirde ölürler. Bu sebeple de sadece ölü deriyi, hastalıklı ve kirli kanı içerler. Sülüklere takdir edilen besin budur ve böylelikle de şifaya vesile olurlar.

Sülüklere adeta radar gibi, problemli yerleri bulma kabiliyeti de verilmiştir. Tedavi sırasında sülük, deri üzerinde serbest bırakılır. Bu şekilde sülük de içgüdü ile değil sevk-i ilahi ile problemli olan en önemli noktayı bulur ve orayı tutarlar. Çünkü bu akıllıca işi bu akılsız canlı yapamaz. Zaten bu önemli işi ve bu canlının bizim için faydalı olacak şekilde yaratılışını Allah’a vermek istemeyenler, içgüdü derler ve bir anlamda yine o canlının yapmadığını ifade etmiş olurlar. Evet dediğimiz gibi sülük, sevk-i ilahi ile problemli olan en önemli noktayı bulur ve orayı tutar. Hem de öyle bir tutar ki, o noktadan en önemli bölgelere enzimler akar. Üstelik hortumlarıyla 5 cm kadar içeriye de inerler.

Bizi tanımayan, bize ilgisi olmayan canlıları, bizim için böyle faydalarla yaratan ve sevk eden Rabbimize şükürler olsun. Derdi olan ve sülükle sağlığına, rahatına kavuşanların dilleriyle şükürler olsun…

 

KAYNAKLAR:

1. Son Söz. Gerçek Tıp Dersleri. Cilt II. Aidin Salih. Yitik Şifa Yayınları, 2019.

2. Tıbbi sülükler ve tıbbi sülük salyasının özellikleri. Sert E., Sakarya A.A., Yüksel Ş.B., Sert A., Tüfekçi S. Integr Tıp Derg. 2015;3(2):12-18