TR EN

Dil Seçin

Ara

Görmediğine İnanmak

Görmediğine İnanmak

Görmediğine inanmak, sadece insana has bir özelliktir.

Kur'an’ın hemen başlarında, Bakara suresinin ilk ayetlerine gerçek müminlerin tarifi vardır. İlk cümle ise şudur: “Onlar gayba (görmediklerine) iman ederler.”

Aslına bakarsanız bu tarif, mümin bile değil, insan olmanın tarifidir. Zira gördüğünden görmediğine intikal etmek, yani görmediğine inanmak, sadece insana has bir özelliktir. İnsanı hayvandan ayıran en önemli noktadır.

Hemen bir örnek verelim:

Evinize geldiğinizde, etrafı dağınık, çekmeceleri açılmış ve karıştırılmış görürseniz, gördüklerinizden hareketle görmediğinize hükmeder ve “Eve hırsız girmiş.” dersiniz. Sonra da “Acaba hâlâ evde mi?” diye tedbirli bir araştırma yapar, yakınlarda olmasın diye etrafa bakar, değerli eşyalarınızı kontrol eder, ayrıca polise de haber verirsiniz.

Oysa bir köpeğin kulübesini darmadağın etseniz, içindeki yemek kabını da alsanız, gelip manzarayı gördüğünde sadece öylesine bakar ve yaşamına devam eder. Ne “Kim yapmış bunu?” diye araştırır, ne gömdüğü kemikleri kontrol eder, ne de havlayıp kendince şikayetçi olur.

Zira hayvanlarda, gördüğünden görmediğine intikal etmek, yani akıl yürütme yeteneği yoktur. Bu özellik sadece insana verilmiştir.

O yüzden, kainata bakıp bu muazzam sanatın arkasındaki yaratıcıyı bulmaya çalışmak görevi de sadece insanlara verilmiştir. Ve sadece insanlar bu görevi yerine getirebilir. Zaten sadece insanlar gayba, görmediklerine inanırlar.

İnsan gibi insan olmak umuduyla.