TR EN

Dil Seçin

Ara

Apandisit Boşuna Yaratılmadı

Apandisit Boşuna Yaratılmadı

Bilim insanları apandisin önemli bir amacını keşfetti.

Bilindiği gibi apandisit, kalın bağırsağın başlangıcında bulunan bir organımızdır. Ortalama bir yetişkinin apandisitinin uzunluğu 5-10 cm iken, çapı 6-8 mm arasında değişir.

Darwinciler her ne kadar bu organın “işe yaramayan ve insanlar için hiçbir fonksiyona sahip olmayan” bir organ olduğunu iddia etseler de bunun yanlış olduğu ve apandisitin kalın bağırsaklardaki yoğun mikroplara karşı vücudumuzun bir sigortası ve bekçisi olduğu önceden anlaşılmıştı.

Yakın zamanda ise bilim adamları, apandisit denen, kalın bağırsağa bağlı bu küçük ve ince tüpün uzun süredir anlaşılamayan bir fonksiyonunun daha olduğunu keşfettiler. Apandisit, ağrılı bir iltihaplanmaya yatkın olduğundan bazen ameliyatla alınması gerekir. Evrimciler apandisiti anlamsız, amaçsız ve işlevini yitirip körelmiş bir organ olarak görse de Arizona Midwestern Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, apandisitin aslında bağırsaklarda yaşayan faydalı bakteriler için bir rezerv olabileceği kanaatine vardılar.

Araştırmalarda, apandisiti olan hayvan ve insanların bağırsaklarında lenfoid doku yoğunluğunun daha yüksek olduğu görüldü. Bunun da bağışıklık sisteminde önemli bir rol oynadığı tespit edildi. Bu dokunun, apandisite depolanabilen bazı yararlı bakteri türlerinin, muhtemel bir ishal durumunda canlının, bağırsaklardaki yararlı bakterilerin tamamını kaybetmesini engelleyip ve tekrar çoğalmayı tetiklediği düşünülüyor.

Doçent Doktor Heather Smith, apandisiti alınmış kişilerin, özellikle bağırsaklarındaki faydalı bakterilerin dışarı atılmasına sebep olan bazı hastalıklarda iyileşmelerinin daha uzun sürdüğünü belirtiyor.

Apandisiti alınan kişilerin alınmayanlara oranla daha sık kalın bağırsak kanserine yakalandığı da görülmektedir. Bu da hiçbir organımızın sebepsiz yaratılmadığını, tesadüfen olmadığını göstermekte, Darwin’in evrim teorisinin iflâsını bir defa daha ilân etmektedir.

 

Kaynaklar:

1- https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/why-do-we-have-appendix-purpose-discovered-reason-scientists-does-gut-bacteria-midwestern-university-a7524086.html

2- http://time.com/4631305/appendicitis-appendix-gut-bacteria/

 

***

Araştırmacılar apandisin bağışıklık sisteminde önemli bir rolü olduğunu söylüyorlar.