TR EN

Dil Seçin

Ara

Her Zaman Farklı Bir Renk

Her Zaman Farklı Bir Renk

Bukalemunlar, derisinde yaratılan küçük iki kat kristalli hücreler sayesinde rengârenk tonlar ortaya çıkararak renk değiştirebilen sürüngenlerdir. Bu hücreleri gererek veya gevşeterek yansıyan ışığın rengini hızlı bir şekilde değiştirmiş olurlar. Böylece farklı renklerde görünürler.

Bu hücrelere iridofor adı verilir, yalnızca erkek bukalemunlarda böyle yaratılır. Hücreler birbirine yakınlaştırıldığında yeşil, uzaklaştırıldığında hayvanın derisi sarı kırmızı arası renklere bürünür. Bu değişimler, Allah’ın mahlukatında gösterdiği bir süsleme olduğu gibi, bukalemun açısından da onu tehlikelerden koruyan bir kamuflaj ve eş bulma amacıyla gösteri yapma imkânı sağlayan hikmetleri vardır.

Hayvanlar âlemi insanlar için birer örnektir. Öteden beri gökyüzünde uçan kuşlar uçak, yusufçuk böceği helikopter, ateş böcekleri soğuk ışık yapımında bilim insanlarına ilham kaynağı olmuşlarıdır.

Bukalemunları inceleyen bilim insanları, renkleri solmayan boya ve kumaş gibi malzemeler yapmak amacıyla, bukalemunun derisindeki iridofor hücreleri gibi renk üreten doğal nano yapıların aynısını oluşturmaya çalışıyorlar.

Ayrıca, teknik buluşlarda peygamberlerin mucizeleri önemli bir ilham kaynağıdır. Kim örnek alır, araştırırsa benzerlerini yapabilir. Musa peygamberin asasıyla su çıkartması artezyenin keşfine, Davut peygambere verilen demiri ateşe sokmadan ve dövmeden istediği şekli verebilme mûcizesi ise, demirin işlenebileceğini insanlara göstermiş ve bu sahalarda yeniliklerin tohumu olmuştur.