TR EN

Dil Seçin

Ara

Çömelmek Sağlıktır

Çömelmek Sağlıktır

Çömelmek teknolojinin ilerlemesi ve alafranga tuvaletlerin yaygınlaşmasıyla daha az kullandığımız bir beden pozisyonu oldu. Araştırmalar yeteri kadar çömelen insanlarda çömelmenin sindirim sistemi yönünden yardımcı bir rol üstlendiğini göstermektedir.

 

Çömelmek teknolojinin ilerlemesi ve alafranga tuvaletlerin yaygınlaşmasıyla daha az kullandığımız bir beden pozisyonu oldu. Araştırmalar yeteri kadar çömelen insanlarda çömelmenin sindirim sistemi yönünden yardımcı bir rol üstlendiğini göstermektedir.

 

Ağız yoluyla mideye ulaşan sindirime hazır gıdalar ince bağırsağa geçer ve orada emilir, atıklar ise kolonlara geçer. Muhteviyatının sıvı kısmı da emildikten sonra kolonların son kısmı olan rektumda atıklar tamamen katı hale gelir ve dışkı olarak dışarı atılırlar.

Bu işlem için her ne kadar otonom sinir sistemi etkiliyse de, çömelme ile karın bölgesine yapılan baskıların da önemli bir rolü vardır. Çömelme pozisyonundayken sağ uylukların sağ tarafı çekuma baskı yaparak atıkların kalınbağırsakta ilerlemesine yardım eder. Yine çömelme pozisyonunda sol uyluk sol karna basınç yaparak sigmoid kolonunu da iter ve bu da akışı sağlayarak atıkların atılmasına yardımcı olur. Kolon yapısı, dışkılama için çömelmeyle tam bir uyum sağlar.

Böylelikle çömelmenin sindirim sisteminin rahat çalışması için yardımcı bir rol oynadığı söylenebilir. Sonuçta çömelme olmadan iki uyluğun karına basıncı sağlanamaz, çömelme olmadan sağ uyluk sağ karına basınç yapamaz ve ince bağırsaktan kalın bağırsağa dışkılar sağlıklı şekilde ilerleyemez. Yine çömelme olmadan sol uyluk sol karına basınç yapamaz ve sigmoid kolon yukarı itilerek dışkılar rektuma tam olarak ilerleyemez. Yine çömelme olmadan anüsden çıkışı sağlayan ve kapak görevi yapan kas tam açılamaz.

Bu yüzden tuvalet yani dışkılama ihtiyacı için en doğru pozisyon çömelmedir. Ancak bu şekilde bağırsakların içindeki dışkının tamamını daha çabuk ve içerde gaita bırakmaksızın atmak mümkün olabilir. Oturma pozisyonunda yapılan dışkılama ise asla kolondaki tüm dışkıyı atmayı sağlayamaz, gereken süzme ve elemeyi yeterince yapamaz. Böyle olunca bağırsakta toksik (zehirli) birikim oluşur, bu da iç yapıda zararlara yol açar.

Bağırsaklar tam boşaltılamadan kalan her atığın içindeki sıvı bağırsaklarda emildikçe, taşlaşan atıklar zehir üretmeye devam ederek bağırsakların özellikle dönemediği ve ilerleyemediği kıvrımlarında birikerek kalıplaşmaya başlar. Zaman içinde bağırsak yüzeyindeki dokuları kapatıp görevlerine engel oldukça kısır döngü artarak devam eder ve sonuçta kabızlıktan başlayarak pek çok hastalıklara yol açar.

Jonathan İsbit’in yazdığı “Nature Knows Best” (Yaradılışımız En İyisini Bilir) adlı kitapta, çömelerek değil de oturarak tuvalet alışkanlığı ile apandisit, mesane sorunları ve idrar kaçırma, kolon kanseri, bağırsak hastalıkları ve karın fıtıkları, doğum ve doğum ile ilgili problemler, kabızlık, hemoroid, banyoda ani kalp krizleri, prostat hastalıkları, cinsel işlev bozuklukları, omurga sorunları vb. sıkıntıların ortaya çıktığı anlatılmaktadır.

Doğum için de çömelmenin önemi çok büyüktür. Anne adayının anatomik yapısı çömelmeyi unutmuşsa doğal olan doğumu başarabilmek de zorlaşmaya başlar. Hamileler kulübünden Jale Dural, sağlıklı doğum için hamile hanımlara çömelme egzersizleri yaptırdığını söylüyor.

Yine internette beden geliştirme ile ilgili sitelere girildiğinde çömelme egzersizinin ne kadar önemli olduğu görülüyor. Yani çömelme, bütün beden kaslarını çalıştıran ve aktifleştiren bir beden hareketi olarak dikkatimizi çekmektedir.

Sonuç olarak; özellikle kabızlığa, diz ve eklem sorunlarına yakalanmamak için; kadınların daha kolay doğum yapmaları için ve omurga problemlerine karşı çömelme yeteneğini kaybetmemek şarttır.