TR EN

Dil Seçin

Ara

Harvard'ın Duvarına Asılan Kur'an Ayeti

Harvard'ın Duvarına Asılan Kur'an Ayeti

Adalet kavramını en iyi anlatan ifadelerin bir araya getirildiği ‘adalet kelimeleri’ (Words of Justica) isimli sergi kapsamında, Nisa Suresi’nin 135. ayeti, Harvard Üniversitesi, Hukuk Fakültesi Kütüphanesi’nin girişine asıldı...

Dünyanın sayılı üniversitelerinden olan Harvard Üniversitesi, Hukuk Fakültesi Kütüphanesi’nin girişine Kur’an-ı Kerîm’den bir ayet astı.

Adalet kavramını en iyi anlatan ifadelerin bir araya getirildiği ‘adalet kelimeleri’ (Words of Justica) isimli sergi kapsamında, Nisa Suresi’nin 135. ayetine de yer verildi. Fakülte yönetimi bu ayeti, ‘Adaletin, tarihteki en büyük anlatımlarından biri’ olarak gördü ve Aziz Augustinus ve Magna Carta’dan alıntıların bulunduğu giriş bölümüne koydu.

İnsanları, sonuçları ne olursa olsun âdil olmaya çağıran Nisa Suresi’nin 135. ayetinde mealen şöyle deniliyor:

“Ey iman edenler! Haktan yana olup var gücünüzle ve bütün işlerinizde adaleti gerçekleştirin. Allah için şahitlik eden insanlar olun. Bu hükmünüz ve şahitliğiniz isterse bizzat kendiniz, anneniz, babanız ve yakın akrabalarınız aleyhinde olsun. İsterse onlar zengin veya fakir bulunsun; çünkü Allah her ikisine de sizden daha yakındır. Onun için, sakın nefsinizin arzusuna uyarak adaletten ayrılmayın. Eğer dilinizi eğip bükerek gerçeği olduğu gibi söylemekten çekinir veya büsbütün şahitlikten kaçarsanız, iyi bilin ki Allah bütün yaptıklarınızdan haberdardır.”

“Bu duvarlardaki deyişler, adalet düşüncesinin gücünü ve bastırılamaz oluşunu ortaya koyuyor” diyen fakülte dekanı Martha Minow, sergide aktarılan ideallerin adalet peşinde koşan herkes için bir umut kaynağı olmaya devam edeceğini söyledi.

1817’de açılan ve dünyanın en büyük hukuk kütüphanesine sahip olan Harvard Üniversitesi resmi sitesinde söz konusu sergi ile ilgili bilgi şöyle:

“Bu duvardaki sözler, adalet fikrinin gücünü ve bastırılamaz oluşunu teyit ediyor. Bunlar insanlığın adalet ve haysiyete olan hasretinin daimi olduğuna şahitlik ediyor. Bu sergi; öğrenciler, fakülte idaresi ve mensuplarının ortak çalışmasıyla gerçekleştirildi. Burada ifade edilenler, özlemler ve idealler âdil yasalar için mücadele edenlere ilham kaynağı olması umudunu yansıtıyor.”