Nisan 2019
Merhaba değerli dostlar,
Gündüz ve gecenin birbiri ardınca hayatımızda rol alması, bir açıdan insanlık âlemini tahrip ve tamir uğrunda yapılan işleri de hatırlatıyor. Bir yanda maddi-manevi bozmak için çalışanlar; bu yanda bozulanları tamir, iyilikleri inşa için çalışanlar… İnsanlık tarihinin bir özeti de bu değil mi!..
Zafer ailesi olarak tamir ve inşa gibi kutlu ve anlamlı bir fonksiyon ifa ettiğimizi düşünüyor ve bundan güç alıyoruz. Zafer mutfağında çalışanlar kadar abone olarak Zafer’in hizmetinin devamına yardım edenler de ortaya çıkan tüm hayırlardan hissedar oluyorlar… Yanlış bilgilerini düzelten, şüphelerinden kurtulan, hayatına olumlu bir istikamet vermeyi başaran insanlar. Aldığımız teşekkür telefonları, Zafer’in önemini daha net görmemize de vesile oluyor.
İşte bu duygularla Nisan sayımızı da sizlere ulaştırmanın sevincini yaşıyoruz çok şükür.
…
Zaman gibi teknoloji de hızla ilerliyor. Mühendislik çalışmalarının insanlığı nerelere taşıyacağı, gelecekte nelerin yaşanacağı en çok merak edilen konular arasında…
Elbette bu güncel konularla meşgul olmakla beraber, bunlara daha önemli bir açıdan da bakmayı hatırlatmalıyız. Mesela, tüm mühendislik alanlarının hedefi tabiatta yaratılmış olan canlılardaki gibi mükemmel özelliklere sahip aletler yapmak: Yapay zekâ mühendisliğinin, insan beyni gibi mükemmel çalışan, algılayan, yorumlayan ve üreten bir yapay beyin yapmayı hedeflemesi gibi. Sonrası ise, insan gibi robotlar…
Aslında insanın yeryüzünde bulunmasının en önemli bir hikmeti de bu; kendisine verilen maddi-manevi yeteneklerini keşfetmesi. Böylece hem kendi bedeninde yaratılan nimetleri görüp şükretmesi, hem de Âlemler Rabbinin ilmini, kudretini, iradesini ve tüm isimlerini eserleriyle tanıması.
Dünya hayatımızın olduğu gibi, ebedi hayatımızın ne yönde olacağı, bugün neleri nasıl gördüğümüze, onlara hangi anlamları yüklediğimize bağlı. Sadece bu geçici hayata bakan değerlendirmeler, hükümler çok… Zafer olarak her iki hayatı da görecek bir bakış açısını hatırlatmak istiyoruz. Çünkü dünya gibi, dünyaya ait tüm değerlendirmeler bir gün geride kalacak ve tüm anlamını yitirecek. Fakat o güne ulaştığımızda “Allah adına ne düşündüysek, işlediysek” onu bulacağız yanımızda. İşte Zafer Dergisi bu noktada tamir ve inşa için çalıştığından ötürü hayati öneme sahip…
Nisan sayımızda emeği ve katkısı olan herkese çok teşekkür ediyoruz.
…
Gayret, çalışmak, sefer bizim; zafer Allah’ın…
Selam ve muhabbetlerimizle.

Baharın Müjdecisi Melek Gibi Badem Ağaçları
Yağmurların ardından, hava sıcaklığının artması ve güneşin sıcak yüzünü göstermesi ile birlikte baharın ilk müjdecileri olan Badem ağaçları çiçeklerini açmaya başladılar.

Duygularımızı Nasıl Kullanmalıyız?
İnsan tek başına, farklı sahalarda ticaret yapan büyük bir holding gibidir. Kalbinin, aklının, hafızasının, hayalinin, görme ve işitme duygularının, sevgi ve korku hislerinin, şefkat ve merhametinin, himmet ve gayretinin her birisi müstakil bir ticaret ünitesidir. Her birinin kârı diğerinden farklıdır. Bütün bu kazançlar ruha ulaşarak onu zenginleştirir ve ulvîleştirir.

Yapay Zeka / İnsanın Kendisi Gibi Makineler Yapma Çabası
Zaman değiştikçe konuşulan şeyler de değişiyor. Hemen her gün yapay zekâ, büyük veri, bulut bilişim, otonom robotlar, Endüstri 4.0, akıllı sistemler, nesnelerin interneti, siber güvenlik gibi kavramları duyuyoruz. Bu kavramlar içinde belki de en çok dikkatimizi çeken kavram, ‘yapay zekâ’dır. Peki, nedir bu yapay zekâ? Gerçekten ortada insanlar tarafından üretilmiş suni bir beyin mi var? İnsanların yerine düşünüp bir emirle her şeyi yapacak bilgisayarlar, makineler ve robotlar mı gelecekte dünya

Yakub Susarsa…
Mesele Allah’ı Yakub’un bildiği gibi bilmeyişimiz. Bilseydik, âh bir bilseydik, tükendiğimizde, hüznümüz son kerteye vardığında, Allah’tan başka konuşacak kimse aramazdık. Hem zaten, konuşanların hepsine konuşmayı öğreten O ise, başka konuşacak kimse mi var ki?

İslamiyet Aleyhine Kitap Hazırlarken Müslüman Oldu: Klaveren
“Aldığım Hristiyanlık eğitimi sebebiyle beni partinin İslam üzerine sözcüsü olarak seçtiler. İslam hakkında bir şey söylenecekse parti lideri Wilders’ten sonra benim sözüm geçiyordu...”

Safsata Bunlar, Anlamıyor musun?
Ona dedim ki: Biri sana 'tanrıtanımazım' derse inanma, mutlaka 'tanıdığı' bir tanrısı vardır... Modern dünyada bir sürü tanrı var ve insanlar bunlardan birine iman etmişler: tesadüf, doğa, madde, servet, kariyer, şöhret, bilim, benlik vesaire… Kimi de bir şahsı tanrı edinmiş, onun sözlerini amentü kabul etmiş.

Kelebeğin Kitabı
Yeryüzünde yaşayan binlerce kelebek türünden bazılarının kanatlarında harfler var. Bu yüzden hepsini bulmak büyük bir sabır ve azim gerektiriyor. Her harf bir tek türe ait. Mesela A harfi sadece Uzak Doğu ülkesi olan Bhutan’da yaşayan bir kelebek türünün kanatlarında bulunuyor. Z harfi ise Güney Amerika ülkesi Peru’da yaşayan bir kelebek türünde.

Candan Aziz Peygamber
“Peygamber, müminlere, kendi canlarından daha yakındır.” Allah Resulü ile ümmeti arasındaki gönül bağını en tatlı bir üslûpla ortaya koyan âyetlerden birisi de bu âyettir.

Parlayan Gözler / Hayvanlarda Gece Görüş Kamerası
Göz en hassas, en harika ve en çok ihtiyacını hissettiğimiz organlarımızdandır. Görmeden yaşamak çok zordur.

Gel Yirmi Nisan…
Birbirine yakın, âdeta iç içe geçmiş çay bahçeleri vardı, gençlik yıllarımızda şehrimizin orta yerinde. Bunlar arasında bizim mekân tuttuğumuz yer ise, ‘Şemsiyeli Çay Bahçesi’ diye bilinirdi. Bu bahçenin arkasında, bir avuç idealist gencin etrafında toplandığı bir masaydı bizimkisi. Bu masayı asırlık ağaçlar kuşatıyordu...

Ağaçlardan İnsanlara, İnsanlığa...
İnsan odaklı yaklaşımlara ihtiyacımız var en çok… “İnsan insanın kurdu değil, yurdudur” diyen, insanı insandan eden değil insanı insana yakın eden, yeniden insan insana tanış ve biliş olmayı mümkün kılan anlayışlara...

Avrupa Sanatında Irkçı Tasvirler
1990’lı yıllarda izlediğimiz Malcolm X filminde dikkat çekici bir replik vardır: “Niçin bütün kilise resimlerinde Hz. İsa beyaz?” Bu tespit önemli.

“Senden Önce Gelenler Geride Neler Bıraktılar, Neler!”
Oturamadığı dairelerin pencerelerine hasretle bakan, asla gidemeyeceği tatil mekânları için iç geçiren, birlikte görünemediği güzeller için yanıp tutuşan sen; haberin var mı “Senden önce gelenler geride neler bıraktılar, neler!”

Avrupa’da Matbaa ve Teknoloji Düşmanlığı!
Özellikle matbaa gibi teknolojik icat ve aletlere karşı Batı’da yöneticiler, din adamları, esnaf, işçi ve toplum kesimlerinin gösterdiği düşmanlığa varan şaşırtıcı tepkiler pek bilinmez ve dile getirilmez...

''Peygamberin Oğlu İmansız Olur mu?''
İnsan, iradesiyle iman veya inkârdan hangisini tercih ederse, Cenab-ı Hak, ona o yolda gitmesi için imkân verir. Tercihini yaptığı ve kararı kendisi verdiği için sorumluluğu da o insanın kendisine aittir.

Fotoperiyodizm ve Gece Namazı
Niçin bitkiler farklı zamanlarda çiçek açarlar? Bilim insanları bunu merak etmişler ve araştırmışlar.