TR EN

Dil Seçin

Ara

Baharın Müjdecisi Melek Gibi Badem Ağaçları

Baharın Müjdecisi Melek Gibi Badem Ağaçları

Yağmurların ardından, hava sıcaklığının artması ve güneşin sıcak yüzünü göstermesi ile birlikte baharın ilk müjdecileri olan Badem ağaçları çiçeklerini açmaya başladılar. Daha güneyde bu çiçekler çoktan meyveye bile geçip “Çağla” adıyla şu günlerde pazar tezgâhlarında yerini almaya başladılar bile.

Çiçek açan her bir badem ağacı, yeşillenmiş o incecik dallarına çiçeklerle bezenmiş en güzel süslü elbiselerini giyerek, en güzel kokularını sürünmüş olarak, biz şuur sahiplerinin önünde bir nevi resmigeçit yapıyorlar. Ayrıca meyveleri ile de vücudumuza gıda ve şifa oluyorlar.

Yıl boyunca bahar mevsiminde ve sadece 20 gün görülebilen çağla meyvesinin faydaları saymakla bitmez. Biz bunlardan birkaç tanesini çağla meyvesini yaratan Allah’a teşekkür olsun diye yazalım.

 

İdeal bir diyet meyvesi

30 gramında yaklaşık 160 kalori bulunan çağla, ara öğünlerde veya salatalarda tüketilerek kilo vermeye yardımcı olan bir besindir. Öyle ki, bir avuç çağla gün içerisinde kendinizi tok hissetmenizi ve daha geç acıkmanızı sağlar.

Ayrıca yüksek oranda lif içeriği ile bağırsaklardaki iyi bakterilerin oluşumunu artırarak probiyotik bir faydaya da sebep olur.

Ayrıca mayhoş olan tadı ve düşük glisemik indeksi ile şeker hastaları için harika bir besindir.

 

Çağla, kalp ve damar hastalıklarına karşı faydalı bir meyvedir

Zeytinyağında bulunan yağ asitlerine sahip olan çağla, kalp ve damar sağlığının korunmasında, kötü kolesterolün de düşürülmesinde faydalı olur. İçerisindeki potasyum sayesinde tansiyonun dengede kalmasında görev yapar.

Çağla meyvesine depolanmış olan yüksek oranda magnezyum ise, toplar ve atar damar sağlığı üzerinde olumlu etki yaparak hem kanın oksijenlenme oranını artırmakta hem de metabolizmayı hızlandırmaktadır.

 

Bağışıklık sistemini güçlendirir

Yüksek dozda C, E vitamini ve Selenyum ile zenginleştirilmiş olan çağlanın; hem bağışıklık sistemini güçlendirici, hem kansere karşı koruyucu, hem de kanser tedavisi sırasında vücuda büyük destek sağladığı bilinmektedir.

İçerisindeki E vitamini sayesinde özellikle cilt sağlığı için çok yararlıdır.

Bununla birlikte her şey gibi, aşırı çağla tüketiminin de sağlık açısından zararları olabilir. Unutmayalım ki her şeyin çoğu zarar, azı karardır.

 

Badem ağacı ve meleklerin tesbihatı

Peygamber Efendimiz (asm), melâikeler hakkında ferman etmiş ki: “Bazı melâikeler bulunur, kırk başı veya kırkbin başı var. Her başta kırkbin ağzı var, herbir ağızda kırkbin dil ile, kırkbin tesbihat yapar.”

Bediüzzaman bu hadisi şerifin mealini yaparken şöyle bir örnek veriyor: “…ben, mutavassıt (orta büyüklükte) bir badem ağacı gördüm ki: Kırka yakın baş hükmünde büyük dalları var. Sonra bir dalına baktım; kırka yakın dili hükmünde küçük dalları var. Sonra o küçük dalının bir diline baktım; kırk çiçek açmıştır. O çiçeklere nazar-ı hikmetle dikkat ettim; herbir çiçek içinde kırka yakın incecik, muntazam püskülleri ve sanatları gördüm ki; herbiri Sâni-i Zülcelâl’in (Allah’ın) ayrı ayrı birer cilve-i esmâsını ve birer ismini okutturuyor. İşte hiç mümkün müdür ki, şu badem ağacının Sâni-i Zülcelâl’i ve Hakîm-i Zülcemâl’i, bu câmid (cansız) ağaca bu kadar vazifelerini yükletsin, onun manasını bilen, ifade eden, kâinata ilân eden, dergâh-ı İlâhiyeye takdim eden, ona münasip ve ruhu hükmünde bir melek-i müekkeli (bir vekil melek) ona bindirmesin?

Demek ki, kâinat çapındaki varlıkların hal dilleriyle Allah’a yaptıkları tesbihleri, kendilerine özel dilleri ile seslendiren ve onların şuurlu ruhu hükmünde olarak onları temsil eden vekil tayin edilmiş melekler vardır. Bu melekler binlerce dilleriyle, yarattıklarını harika sanatlarla var eden Allah’ı tesbih eder, övgüyle hamd ederler.