Temmuz 2019
Merhaba değerli dostlar, sevgili okuyucularımız, Temmuz sayımızla sizlere yeni bir merhaba demekten mutluyuz…
Şükür ki özlediğimiz yaz mevsimine eriştik. Özellikle bitmesini istemediğimiz uzun günlere…
Bu zamanlarda daha çok duyarız, “Her şey geçici” derler, “hayattan olduğunca lezzet almaya bakmalı insan…”
Ayrılıklardan kaçan insanı, peşine takıp sürüklüyor böyle cümleler.
Fakat bu mantık, lezzetin de fani olduğunu unutuyor mu? Peki, haz bitince ne yapacak insan? Başka bir zevkin peşine mi takılacak? Ama o da bitecek!..
Aslında bu bizim farklı şekillerde de yaşadığımız bir duygu: Bir yere yetişme telâşındayken yemeğe oturup, ne kadar yersem kârdır düşüncesiyle, yangından mal kaçırır gibi yediğimiz yemekler.
Vaktimizin kısıtlı olduğu, ayrılığın kapıda göründüğü, fakat elimizdekini de bırakmak istemediğimiz durumlar…
“Ayrılığın meydanı geniştir” derler. Ayrılık insanı yaralar; diğer ayrılıklarını da hatırlatır. Ayrılıklar bu sebeple “her şeyin fani” olduğu duygusunu derinden yaşatır. Hatta filmlerin sonunda yazılan “The End” ibaresi de “Her şeyin fani” olduğunu hatırlatıyor olacak ki, artık yok…
…
İnsan bir yandan her şeyin geçici olduğu gerçeğini değiştiremiyor; bir yandan da hayattan lezzet almak istiyor.
Batının ve ondan ilham alanların çözümü ise bu: “Madem her şey geçici, hayattan olduğunca lezzet almaya bak.” Aslında alay eder gibi: madem az sonra asılacaksın, yiyebildiğin kadar ye şu sofradan!..
Bu teklif, geçerli olabilir ama ancak geçmişten elem alacak, gelecekten de endişe duyacak bir aklı olmayan bir hayvan için… Fakat aklı olan insanı nasıl tatmin edebilir ki bu dünya!? Elbette aklını uyuşturursa o başka…
…
Fakat gerçek burada; insanın kalbine, o mutluluk ve lezzet alma duygusunu koyan Rabbi, onların karşılıklarını da elbette var etmiştir. Fakat her şey yerinde aranırsa bulunabilir. Dünyadakiler ahirettekilerin küçük örnekleridir; asılları ise oradadır.
Bu sebeple “lezzetleri acılaştıran ölüm” bile bir mü’min için ayrılıklardan daha çok kavuşmalara vesile olduğu için kötü değildir, belki bir açıdan güzeldir…
Tatil zamanı diyerek lezzet ve zevk peşinde koşan insana, bu müjdeli haber ne der acaba: “Dünyanın bin sene sürecek mutlu bir hayatı, Cennetin, bir saatlik mutluluğuna üstün gelemiyor...”
Evet dünyada her şey geçici; fakat Allah’ın Elçisinin (asm) rehberliğinde bu fani hayattan bâki bir hayatı kazanabiliriz… Hangimizin daha güzel işler yapacağından sınandığımız buradan, en güzel işleri yaparak geçelim inşaallah.
…
Temmuz sayımız da böyle güzel işler yapanlar sayesinde elinizde. Emeği ve katkısıyla dergimizin size ulaşmasına vesile olan herkese teşekkür ediyoruz. Allah hepsinden razı olsun…
…
Gayret, çalışmak, sefer bizim; zafer Allah’ın…
Selam ve muhabbetlerimizle.

Vücudumuzdaki Su Dengesi Nasıl Korunuyor?
Su, insan vücudu için büyük bir önem taşır. Vücudumuzdaki su miktarının her an dengede tutulması ise çok önemlidir. Vücudumuzdaki su miktarının %10’u kaybedilirse hayati tehlike oluşmaya başlar...

Arının Evi
Arı petekleri altıgen odacıklardan oluşur. Peki ama neden? Neden altıgen? Neden dörtgen değil, yuvarlak değil, üçgen değil, beşgen değil, sekizgen değil de, altıgendir bal peteklerinin odacıkları?

Ben Olmak, Biz Olmak
İnsanoğlu kendini gerçekleştirmek, anlamlı bir hayat sürmek istiyor. Milyarlarca benzeri arasında bir fark ortaya koymak, bir artı değer üretmek… Öylesine geçip gitmemiş olmak… Dünya yolculuğunu mutlu, huzurlu, kalben mutmain bir şekilde yapmak… Göçtükten sonra da ardında güzel izler bırakmış olmak, hayırla yad edilmek geride kalanlarca… Ben kimim? Niçin yaşıyorum? Bu çaba, emek, koşturma ne diye? Benden/ bizden geriye ne kalacak?..

Gençlik İksiri Bir Meyve Karpuz
Muhtaç olduğumuz gıdalar, uygun mevsimlerde Rezzak-ı Kerim bir Zat’ın gaybî hazinelerinden, toprak gibi hiç ummadığımız bir yerden bir bitkiye takılarak bizlere gönderiliyor. Bunlardan birisi de karpuz...

Gizli Şirk, Allah'a Ortak Koşmak Ne Demek?
Kısacası, her şey ve her hadise Allah’ın esmâ tecellileriyle ortaya çıkmaktadır. Ağaçlar Rezzâk ismine, tabipler Şâfi’ ismine, mürşitler Hâdi ismine, zenginler Gani ismine birer aynadırlar. Bunların eliyle kavuştuğumuz nimetler, güneşin aynadaki aksinden edindiğimiz ışığa benzetilmiştir. Ayna ışığı yansıtmakla, güneşin ışığına ortak olamayacağı gibi sebepler ve vesileler de o İlâhî isimlere ortak olamazlar.

Bu, Allah’ın Yaratmasıdır!
Big Bang (Büyük Patlama), kâinatın yaratılışından itibaren her anın mükemmel bir şekilde tasarlandığının delilidir. Büyük Patlama’dan önce madde diye bir şey yoktu. Metafizik olarak tanımlanabilecek bir yokluk ortamında kâinatı oluşturan tüm madde, yokluktan ortaya çıkmış ve Allah’ın varlığının bir delilini ortaya koymuştur...

Cennet
Hepimiz gelecekte neler yaşayacağımızı merak ederiz. Özellikle de kabri, ötesini, mahşeri ve cenneti… Aslında bizim her günümüz, yarından bir habercidir...

Her Şeyin Bir Anlamı Var
Her şeyin bir anlamı var. Bana diyorsun ki “bu dünya anlamsız ve ben burada olmayı kendim seçmedim.” Bu sözcüklerde burası ile orası arasında asılı duran bir hayatın izleri var. Yokluk ve varlık arasında yürüyen bir ip cambazının hüneri var...

Harvard'ın Duvarına Asılan Kur'an Ayeti
Adalet kavramını en iyi anlatan ifadelerin bir araya getirildiği ‘adalet kelimeleri’ (Words of Justica) isimli sergi kapsamında, Nisa Suresi’nin 135. ayeti, Harvard Üniversitesi, Hukuk Fakültesi Kütüphanesi’nin girişine asıldı...

Ağaçlar Konuşsa Ne Söylerler?
Ağaçlar ayakta dururken böyle yâd ediyor Âlemler Rabbini. Kökleriyle geçmişe tutunmanın önemini anlatırken; gövdesi, dalları, yaprakları ve çiçekleriyle bugünü dolu dolu yaşamayı; çekirdekleri, tohumları ve meyveleriyle de gelecek için çalışmanın en güzel örneklerini gösteriyorlar. Her halleri bir dil olmuş, ne çok şey söylüyorlar…

Ağzımızdaki Fabrika: Tükürük Bezleri
Organlarımız sağlıklı çalıştığında çoğu zaman varlığını bile unutuyoruz. Ancak arızalandığında, görevini yapamadığında veya ağrıdığında varlığını hissediyoruz. İşte unuttuğumuz veya farkında olmadığımız nimetlerden bir tanesi de tükürük bezlerimiz...

Fani Aşk Baki Aşka Nasıl Dönüşür?
Hasretin, ayrılıkların, özlemlerin, hüznün ve gönül yakan ağıtların ifadesi olan aşk mı; yoksa kalıcı olan, sonsuza ulaştıran aşk mı?

Sanatkâr Sultan Abdülhamid Han
Osmanlı Devleti yüzyıllar içerisinde pek çok alanda olduğu gibi sanat alanında da çok büyük eserler ortaya koymuştur...

Güneş Dünya'ya Yaklaşacak! I
Alacakaranlığın yavaş yavaş eriyişi, ağaran tanyeri ve pembeleşen bulutlar, Güneşin haşmetli doğuşunu müjdeliyor. Aynı Güneş batarken de, kırmızıya çalan sarılardan ışıklı morlara kadar, âhenkli renk cümbüşü ile biz seyirci misafirlere Sahibi’nin izniyle gökyüzü sahifesinde harika tabloları sunar. Şehrin karmaşası ve yükselen binalar bu muhteşem tabloları örtüyor olsa da…