TR EN

Dil Seçin

Ara

Gençlik İksiri Bir Meyve: Karpuz

Gençlik İksiri Bir Meyve: Karpuz

Muhtaç olduğumuz gıdalar, uygun mevsimlerde Rezzak-ı Kerim bir Zat’ın gaybî hazinelerinden, toprak gibi hiç ummadığımız bir yerden bir bitkiye takılarak bizlere gönderiliyor. Bunlardan birisi de karpuz...

Hadsiz rahmet sahibi olan Rabbimiz, her mevsimi bir vagon gibi, envai çeşit nimetlerle doldurup bizlere gönderir. Yaz mevsimine girince tam da ihtiyacımız zamanında kavun, karpuz, üzüm ve şeftali gibi su açısından zengin meyveler bizi karşılar. Tatlı ve sulu soğuk bir karpuz yaz aylarının en lezzetli serinletici meyvesidir. Ayrıca, içerdiği bol su ve vitaminlerle sağlıklı beslenmemizde önemli bir rol oynar.

Karpuz; A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E ve K vitaminlerini, çinko, demir, fosfor, kalsiyum, magnezyum, potasyum ve sodyum minerallerini, lifleri ve organik asitleri içermektedir.

 

Karpuzun Dolu Dolu Faydaları

Cilt Yenileyici: Karpuz, içerdiği A ve C vitaminleri sayesinde saçlarımız ve cildimiz için mükemmel bir besindir. Saçları nemlendirilmesinde görevli “sebum” üretiminde gerekli A vitamini içeriği sayesinde cildi daha canlı ve güzel gösterir. Aynı şekilde içeriğindeki C vitamini de cildi sağlıklı, esnek ve güçlü kılan bir protein olan kolajen yapımında rol oynar.

Bu madde, cilt hücrelerini oluşumunda görev aldığı gibi hücrelerin de onarılmasında vazifelidir. Cilt bakımı için sadece karpuz suyunu cildinize sürüp bir süre beklemeniz bile yeterli. Ciltte esneklik ve canlılık kazandıran karpuz suyunun yaşlanmayı da geciktirici etkisi olduğu uzmanlarca dile getirilmektedir. Yani tam yaz aylarında ihtiyacımız için yaratılan bir meyvedir karpuz. Ayrıca, sivilceli cildin nem dengesini muhafazada rol aldığını da hatırlatmakta fayda vardır.

Kalp-Damar Sistemi Üzerindeki Stresi Azaltır: Karpuzda bulunan potasyum ve magnezyum, kan basıncının yani tansiyonun düşmesinde çok etkilidir. Çünkü potasyum minerali; kan damarları ve arterler üzerindeki gerginliği alır, bu şekilde kan akışını uyararak kardiyovasküler sistem üzerindeki stresi azaltıcı bir görev yapar.

Ayrıca potasyum, böbreklerin daha iyi çalışmasını ve böylece böbrekler tarafından vücuttan sodyumun atılmasını hızlandırır. Fazla sodyumun vücuttan atılması sonucunda da kan basıncı dengelenir, kalp işlevleri düzenlenir ve kalp krizi riski azalır.

Kansere Karşı Kalkan “LİKOPEN”: Karpuzu sağlıklı bir meyve sınıfına koymamızı sağlayan en önemli özelliği, likopen adlı antioksidan yönünden çok zengin olmasıdır. İçeriğindeki likopen, vücudun savunma sistemi olan bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde görev alır ve kanser hücrelerinin bloke edilmesinde faydalıdır. Yine içeriğine yüksek C vitamini eklendiği için, vücutta kansere neden olan serbest radikallerin oluşumu engellenir.

Kalorisi Düşük Bir Diyet Meyvesidir: Dört parmak kalınlığında hilal şeklindeki bir dilim karpuz, bir porsiyon meyveye eşdeğer kabul edilir. 280 gram karpuz yaklaşık 80 kalori demektir. Bununla birlikte karpuz açlık hissini ortadan kaldırdığı için fazla kilo ile mücadele etmeye de yardımcı olur.

Çekirdeğindeki Şifa: Karpuzun çekirdekleri de ayrı bir besleyici değere sahiptir. Çünkü karpuz çekirdeğine kalbe şifa olan oleik asit, linoleik asit adlı doğal doymamış yağ asitleri yerleştirilmiştir. Karpuz çekirdeği, damarlarda biriken kolesterolün erimesine yardımcı olur. Çekirdeğin içeriğindeki E vitamini ise serbest radikal süpürücü etkisi sayesinde toksinlerin de uzaklaştırılmasında önemli role sahiptir. Ayrıca karpuz çekirdekleri, içerdikleri cucurbocitrin adlı madde sayesinde kan basıncının düşürülmesinde ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesinde faydalıolur.

Şeker Hastaları Ölçülü Olmalıdır: Şeker hastaları da karpuz tüketebilir ancak porsiyona dikkat etmelidir. Çünkü meyve şekeri, kan şekerini yükseltir ve miktarı fazla olursa kan şekerinde istenmeyen yükselmelere sebep olur.

 

İhtiyaçlarımıza Uygun Zamanda Cevap Veren Allah

Görüldüğü gibi muhtaç olduğumuz gıdalar, uygun mevsimlerde Rezzak-ı Kerim bir Zat’ın gaybî hazinelerinden, toprak gibi hiç ummadığımız bir yerden bir bitkiye takılarak bizlere gönderiliyor. Mevsimi geldiğinde bitkilerin içinde gerekli işlemler yapılıyor ve üretilen gıdalar meyvelerin içerisinde paketlenerek göz zevkimize ve damak tadımıza uygun bir şekilde bizlere servis ediliyor.

Sonuç olarak, renkleriyle gözümüze, tadlarıyla dilimize, kokularıyla burnumuza, zarafetleriyle iştihamıza hitap eden, vitaminleriyle de bedenimizin imdadına koşan her bir meyve, bize Hikmetli ve Merhametli Yaratıcısını isimleriyle bize tanıtır.

Karpuzla ilgili yukarıdaki bilgileri okuduktan sonra; Bediüzzaman’ın meyvelerle ilgili şu tefekkürü geliyor insanın aklına: “Evet bir incir çekirdeğinden koca bir incir ağacını ve ince bir sap ile koca bir kavunu (karpuzu) bağlayıp çıkaran kudrete hiçbir şey ağır gelmez.”