TR EN

Dil Seçin

Ara

ZAMAN GEÇTİ Mİ!..

Ünlü bilgin Amir bin Abdülkays'a bir gün birisi gelir. Asıl niyeti eğlenip, hoş vakit geçirmektir. Onun yanlış maksadını anlayan bilgin, “Güneşi durdur” der. Adam şaşırır. Sonra bilgin şöyle devam eder:

“Güneşi durdur ki seninle birkaç dakika çene çalayım. Zaman çok önemli. Zaman geçti mi bir daha geri getiremeyiz. Bu hiçbir şeyle karşılanamayacak bir zarardır. Çünkü her zamanın kendine mahsus bir işi vardır.”

 

 

YEMEK YEMEK NE İÇİNDİR?

Erdeşir adında bir zat Arap hekimlerinden birisine yemek yemekle ilgili olarak:

"Efendim bir günde ne kadar yemek yemek gereklidir," diye sorunca, hekim:

"Yüz dirhem kâfidir," diyerek cevap verir.

Erdeşir:

"İyi de efendim, bu kadarı insana nasıl kuvvet verir ki!?" deyince hekim:

"Bu kadar yemek seni sırtında taşır ki, bu da senin yaşaman için gerekli olandır. Ancak bundan fazlasını yersen, bu sefer sen onu sırtında taşımış olursun," demiş ve eklemiş: "Ey yemek yeme adabını bilmeyen kişi! Bilesin ki yemek; yaşamak ve Allah'ın nimetlerini şükür ile anmak içindir. Oysa sen yaşamayı, yemek içindir diye düşünüyorsun."

 

 

HAYVANLARDAN EN ŞİDDETLİSİ

Diyojen'e, gelerek "Hayvanlardan en zararlısı hangisidir?" diye sorarlar. O da şöyle cevap verir:

"Vahşi hayvanlardan daha zararlısı, insanın gıyabında konuşanlar; ehli hayvanlardan daha zararlısı ise, dalkavuklardır."

 

 

GERÇEK MUTLULUK

M.Ö. III. asırda yaşamış olan filozof Menedem'e, sohbet esnasında birisi, "İnsanın istediğini elde etmesi büyük bir saadettir" demiş.

Filozof bu söze şöyle karşılık vermiş:

"İnsanın elindekilerin değerini bilmesi daha büyük bir saadettir."