TR EN

Dil Seçin

Ara

CEMAAT NEDİR?

Sahabenin en güzidelerinden biri olan Abdullah İbn Mesud’a sordular:

“Cemaat nedir?”

Büyük sahabe şöyle cevap verdi:

“Hak üzere olmandır.. İstersen tek başına ol!”

 

 

YAKIŞANI YAPMAK

Yemen valisi, Hz. Ömer’i görmeye geldiğinde, son derece ihtişamlı bir şekilde giyinmiş, gereğinden fazla süslenmişti. Hz. Ömer, bu manzaradan hoşlanmadı. Vali de, bu durumu anlamış olacak ki, daha sonra berbat ve perişan bir kılıkla huzura çıktı. Hz. Ömer, bu duruma ilkinden de fazla üzülerek şöyle dedi:

“Her iki kıyafetiniz de doğru değildi. İnsan, ne saçı başı karışık ve perişan bir halde gezmeli, ne de çok debdebeli bir kıyafetle...”

 

 

ISLIK ÇALSANA!

Eski bir arkadaşı, Neyzen Tevfik’e cins bir köpek hediye etmişti. Neyzen, nereye gitse köpek de peşinden giderdi. Fakat karnı aç olduğu zaman, bütün kasap dükkânlarını ve balıkçıları ziyaret ederdi. Neyzen, hayvanı göremediğinde bir ıslık çalar ve köpek nerede olursa olsun, hemen yanına gelirdi.

Bir gün balık pazarından geçerken, hayvan yine ortalıktan kayboldu ve Neyzen’in ıslığı üzerine dışarı fırladığında, kuyruğunda canlı bir ıstakoz sallanıyordu.

Bir balıkçı, “Istakozum gidiyor!..” diye bağırarak Neyzen’e söylenmeye başlayınca Neyzen, bakmış ki işler kötü. Balıkçıya dönüp şöyle dedi:

“Kabahat sende be kardeşim!.. Ben köpeğe bir ıslık çaldığımda yanıma geliyor. Sen de ıstakozuna çalsana.”