TR EN

Dil Seçin

Ara

Dostum; bahtiyarlığın en büyüğü, insan için, Allah’ın mahlûku olduğunu bilmekten gelen zevktir... Anne, Allah’ın hilkat sırrıyla evlâdına bu kadar şefkatli olursa, ya Allah, mahlûkuna nasıl şefkatli olur?.. Bunu düşünmekten büyük saadet mi olur?

— Necip Fazıl Kısakürek

 

“İyi eğitim almamış, çok zeki insan sendromu” diyebileceğimiz bir tablo var. Az veriden çok kolay genel sonuç çıkaran, ayrıntıyı sorgulamaya pek yanaşmayan, ulaştığı parlak(!) sonuca ve kendisine hayran olan bu tipler, etrafında toplanan az zekileri kolayca ikna edebiliyorlar.

— Prof. Dr. Erol Göka

 

 

Bir kitabı okuyup bitirdiğiniz zaman, bunu yazan keşke çok yakın bir arkadaşım olsaydı da, canım her istediğinde onu telefonla arayıp konuşabilseydim diyorsanız, o kitap bence gerçekten iyidir.

— J. D. Salinger

 

Her canlıya Allah, lâyık olduğu cevheri verdi. 

Tırtıl eğer iki diş bulabilse ormanı yerdi. 

Şayet kediler haftada bir gün uçabilse, 

Bütün serçelerin nesli biterdi.

— Bekir Sıtkı Erdoğan

 

 

Her şeye homurdanmayı alışkanlık haline getiren kimse, fırsat kapıyı çalınca bile gürültüden yakınır.

— Confidences

 

 

İster yıldızlara bakalım, ister dönüp kendi benliğimizi araştıralım, sonsuzluk aradan başını çıkarıp bize gülümser. Gerçek hayat, sonsuzluk kavramı içinde ele alınmalı ve sonsuzluğun izini hiç kaybetmemeli.

— W. H. Thorpe

 

İmam Gazali Hazretlerinin de çok veciz bir sözü vardır, der ki: “Kötüler herkesi kötü bilirler. İnsanlara su-i zanda bulunan ve kusur araştıran bir kimseyi gördün mü bilmiş ol ki bu adam kötü bir insandır… O başkasını kendisi gibi görür. Zira mümin mazeretler arar ve kabul eder. Münafık ise kusur arar durur. Mümin bütün insanlar hakkında kalbi temiz olup iyilikten başka bir şey düşünmeyen kimsedir.” (İmam Gazali, İhyâü Ulûmi’d Din, c.3, s.82)

 

 

Anne baba hiçbir zaman çocuğunun arkadaşı, akranı değildir, olmamalıdır. Anne annedir, baba babadır. Çocuklarınızı annesiz ve babasız bırakmayın. Onların zaten okulda ve mahallede arkadaşları, akranları var.

— Doğan Cüceloğlu

 

Yaşama evet, sevgiye evet. Cömertliğe evet. 

Ama insan aynı zamanda bir ‘hayır!’dır. 

İnsanın aşağılanmasına hayır! 

İnsan haysiyetinin hiçe sayılmasına hayır!

— Frantz Fanon

 

 

Aşksız, tutkusuz ışık bile karanlıktır.

— Yusuf Kaplan