TR EN

Dil Seçin

Ara

Temmuz 2023

post-title

Temmuz 2023, 559

PDF DOSYASI

Merhaba değerli dostlarımız,

Kurban bayramını ve Hac mevsimini yaşadık. Rabbimiz ibadetlerimizi kabul etsin. Dinimizin güzelliklerini anlayan ve yaşayanlardan olmayı nasip etsin.

Okullar tatil oldu. Fakat hayatlarımızı etkileyen eğitim sistemimizi unutmamak lazım. Kendi inanç ve değerlerimiz eğitimimizin de omurgasını oluşturmalı, evrim inancı değil. Bir arkadaş ziyaretimde oradaki bir gençle konuştuklarımızı hatırladım: “Evrim bilimsel olarak ispat edilse ne yaparsın?” diye sormuştu. “Demekki Allah canlıları birbirinden türeterek yaratmış derdim” diye cevap vermiştim. Çok şaşırmıştı.

Evet bildiklerimiz sürekli değişebilir, ama şu hakikat hiçbir zaman değişmeyecek: Tüm gerçek bilimsel keşifler ve kâinat, Allah’ın ilmini, iradesini ve kudretini tanıtacak, bildirecek. Çünkü eser sanatkârını bildirir. “Kâinat, o Hâlık’ın nurunun gölgesi, esmasının tecelliyatı, ef’alinin âsârıdır.” (Mesnevî-i Nuriye, Katre)

Aslında dünya ve canlılar bugüne evrimle gelmiş ya da gelmemiş bunun bu günümüze, bize bir etkisi yok. Üstelik bilimsel bir mesele; diğer binlerce teori gibi ispatı, çürütülmesi insanların hayatında çok bir yeri yok. Evrim de bir teori olarak öyle olmalı aslında, hayatımızı bu kadar etkilememeli normalde; ama ortada başka bir durum var işte… Evrime, inanç ve ideoloji anlamı yüklendiği için önemli. 

Çünkü canlıların ortaya çıkışının iki ana seçeneği var: 

1. Ya Allah yarattı, 

2. Veya Allah yaratmadı; yani tesadüfen, kendi kendine vb ortaya çıktı. 

İşte evrim iddiası, bu ikinci şıkkı teori de olsa iddia seviyesine yükseltti. Teori yani iddia da olsa, “Allah yaratmadı” inancını taşıyanlar, bu imanlarını evrim iddiasıyla somut olarak ifade etme imkânı buldular. 

İşte bazıları için evrim bu sebeple çok önemli. Eğer evrim yoktur derlerse veya evrimi ispat eden hiçbir delilin olmadığını kabul ederlerse, ister istemez birinci şıkka gelmek ve Allah yarattı demek zorunda kalacaklar. Bundan dolayı da ispat edilemese de delil bulunamasa da teori, iddia, varsayım da olsa evrimden vazgeçemiyorlar. Çünkü “Allah yarattı” seçeneğinden başka bir seçeneğe inanmak istiyorlar.

Bu sebeple darwinistlere, herhangi bir dine inananlara baktığım nazarla bakıyorum ve normal karşılıyorum. Ne de olsa herkesin hak veya bâtıl, dinini seçme özgürlüğü var ve onlar da tercihlerini o yönde kullanıyorlar.

Ben şahsen, bu imtihan dünyasında insan iradesine seçme özgürlüğü sağlaması açısından, kader planında ‘sorunun yanlış şıkkı olarak’ evrim inancının kıyamete kadar yer alacağını düşünüyorum.

Şimdi madem Türkiye bağımsızlık yönünde ciddi ilerlemeler kaydetti, bunun sağlam temellere oturması ve bunu devam ettirecek nesillerin yetişmesi açısından artık çocuklarımız kendi inanç ve değerlerimizle yetişmeli. Milli Eğitim Bakanlığımızdan bu konuda tatmin edici adımlar bekliyoruz.

Temmuz sayımızın hazırlanmasında emeği ve katkısı olan, abone olarak destek olan herkese teşekkür ve dua ediyoruz. 

Gayret, çalışmak, sefer bizim; zafer Allah’ındır…

 

— Editör

Dergideki Yazılar