TR EN

Dil Seçin

Ara

Yıldızlarla Resim Yapmak

Yıldızlarla Resim Yapmak

Amerikan Uzay Dairesi ve Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansı’nın 15 farklı ülkeden bilim adamlarıyla 20 yıldır birlikte yürüttükleri James Webb Uzay Teleskobu bugüne kadar uzaya gönderilmiş en güçlü uzay teleskobudur. 

Temmuz 2022’den itibaren uzaydan çekilen tam renkli teleskopik görüntüler NASA tarafından dünya kamuoyu ile paylaşılmaya başlandı. 

Sonuç muhteşem. 

Daha önce de uzaydan çekilmiş görüntüler paylaşılmaktaydı ancak teknoloji geliştikçe elde edilen görüntülerin de kalitesi sürekli artıyor. 

Paylaşılan görüntülere bakıyoruz. Yıldızlarla yapılmış resimlerle karşı karşıyayız. Boya ile yapılan ünlü resimlere ve sanatçılara hayran kalıp yıldızlarla yapılan tablolara hayran kalmamak mümkün mü?

Jackson Pollock (1915-1956) adında bir ressam var. Yirminci yüzyılın ortalarında sadece boyaları tuval üzerine damlatarak resimler yapıyor. Action Painting denilen ve Ebru Sanatını da andıran bu spontane damlalar soyut dışavurumculuk da denilen bir sanat akımına dönüşüyor.

James Webb teleskobundan gelen görüntülere bakıyoruz. Adeta hepsi Action Painting. Bu aksiyonu yaratan, yani yıldızları uzaya serpen, gökyüzüne yıldızlardan resimler yapan Allah’ın mucize ve muhteşem sanatını görmezden gelmek mümkün mü?!. Hem de yıldızlarla, galaksilerle, uzay malzemesiyle yaratılan bu tablolar çok boyutlu…

Evet kendisini yeryüzünde çiçeklerle, gökyüzünde yıldızlarla tanıtan Âlemler Rabbinin sanatına biz de hayran oluyoruz. 

Âlemleri sanatını, kudretini, ilmini ve iradesini gösteren birer galeri yapan Allah’ın muhatabı ve misafiri olmaktan sonsuz mutluluk ve onur duyuyoruz. Bizlere, varlık âlemine Allah adına bakmayı ve insan olarak yaratılmanın değerini öğreten Allah’ın Resulü Hz. Muhammed’e sonsuz teşekkürümüz olarak, ömrümüzün saniyeleri adedince salât ve selam gönderiyoruz.

Resim 1: James Webb Teleskobuyla görüntülenen İlahi sanatın yansıması Kartal Bulutsusu.

Resim 2: Bir başka açıdan Kartal Bulutsusu.

Resim 3: James Webb Teleskobu

Resim 4: Jackson Pollock, Action Painting, Damlatma tekniği ile resim

Resim 5: Jackson Pollock, Action Painting-Aksiyon resmi yaparken