TR EN

Dil Seçin

Ara

Kur’an Allah’ın Mucize Kelamıdır / Besmele’deki Tevafuklar

Kur’an Allah’ın Mucize Kelamıdır / Besmele’deki Tevafuklar

Bismillah, kâinatta nuranî bir satırdır; Ferşi Arşa / zemini semaya / yeri göğe bağlar. Besmele çekmek Allah’ı referans vermektir. Besmele, onu okuyan insanın kalbini Rabbine bağlar. “Besmelenin” çekildiği her konuda ayrı bir bağlantısı vardır. Okuyan, yazan, yemek yiyen, su içen, namaz kılan insanlar, bu yaptıklarıyla paralel olarak, dil ile seslendirilmemiş bir fiili veya bir ismi, zihinlerinde takdir etmiş oluyorlar. “Allah’ın adıyla, okuyorum, yazıyorum, yemek yiyorum, namaz kılıyorum veya okumam Allah’ın adıyladır…” gibi. 

Bizim “Allah’ın adıyla” dememizin ardında, Arapça gramer bakımından da böyle bir fiilin veya bir ismin olması şarttır. (bk F. Râzî tefsiri, I/105-106)

Besmelenin tevafuklarına geçmeden, daha önce de bahsedilen Kur’an ve Kur’an kelimesinin gösterdiği birkaç tevafuk inceliklerine işaret etmekte fayda olduğunu düşünüyorum:

 

Kur’an Kelimesindeki Tevafuklar:

a) Kur’an Kelimesi:

Kur’an kelimesinin ebced değeri 351’dir. Bu sayı: 39x9’dur.

b) Kur’an Ayı:

Kur’an’ın indiği ay olan Ramazan ayı, kamerî ayların 9.’sudur.

c) Kur’an’ın İndiği Gece:

Kur’an’ın indiği gece Ramazan ayının 27. gecesidir. 27=3x9’dur.

d) Kadir Gecesi Harf Sayısı:

Kadir gecesi anlamına gelen Kur’an’daki “Leyletü’l-Kadr” kelimesinin harf sayısı: 9’dur. 

e) “Kadir Gecesi” kelimesinin geçtiği ayetler:

Kadir suresinde “Leyletü’l-Kadr” kelimesinin üç defa tekrar edildiği ayetlerin ikincisi, Mekki sureler sistemindeki tertip numarası: 4644=516x9’dur. Bu sayı aynı zamanda: 172x27’dir.

 

Besmelenin Harf Sayısı:

BESMELE’nin harf sayısı: 19’dur.

 Allah’ın dışındaki varlıkları/masivayı temsil eden Besmelenin başındaki “B” harfi hariç, geriye kalan harflerin sayısı: 18=2x9’dur. 

 

Besmelenin Nurani Harfleri: 

Besmelenin meydana geldiği 18 nurani harfler, Allah’ın isim ve sıfatlarıyla ilgili olup, şifreli surelerin başında kullanılmıştır. İlginçtir, bu 18 harften 9 tanesi aslî harfler, 9 tanesi de tekrarlanmış olanlardır. 

 

Besmele ve Berat Suresi:

Güzel bir tevafuktur ki, 9 adet aslî heca harflerinden meydana gelen BESMELE’nin başında bulunan ve Allah’ın isim ve sıfatlarına aidiyeti olmayan “b” harfinin başında kullanıldığı tek bir sure vardır ki o da Tevbe/Berat Suresidir.

a) İlginçtir, 9 adet aslî harflerden meydana gelen ‘Besmele’nin bulunmadığı tek sure olan Berat suresinin Kur’an’daki tertip numarası da: 9’dur. 

b) Bu surenin inmeye başladığı hicri yıl da: 9’dur. (Taberi, Maverdi, Razi, Nisaburî, Tevbe, birinci ayetin tefsiri)

c) Nihayet bu sure, Hz. Ebubekir’in hac emiri olarak görevlendirildiği esnada, Hz. Peygamberin (s.a.v) emriyle Hz. Ali tarafından hacılara okundu. Rivayetlerde verilen bilgiye göre, Hz. Ali bu sureyi—baştan sona kadar—insanlara okuduğu gün, Zilhicce aynın 8-9 ve 10. günüdür. (bk. Kurtubi, ilgili yer)

d) Ünlü müfessir Mukatil gibi bazı alimlere göre, Hz. Ali’nin hacılara Berat suresinden okuduğu ayetlerin sayısı: 9’dur. (Maverdi, a.g.y.)

e) Hz. Peygamber (s.a.v) Hicrî 9. yılında Tebük seferinden döndüğünde Ramazan ayının sonlarına doğru Berat suresi indirildi. (el-Bikaî, İbn Atiye, Beraet, ilk ayetin tefsiri)

Buna göre, Berat suresinin Kur’an’daki tertip numarası: 9’dur. Bu surenin indirildiği Hicrî tarih yılı: 9’dur. İndirildiği kamerî aylardan Ramazan ayının tertip sırası: 9’dur.

 

Besmele’nin Bazı Sırları:

Besmelenin Koruma Görevi:

a) Abdullah b. Mesud’un Görüşü:

Abdullah b. Mesud şöyle diyor: Besmelenin harfleri, cehennem zebanilerinin sayısı kadar olup 19 tanedir. Dolayısıyla, bu 19 zebaniden kurtulmak isteyen, 19 harfli besmeleyi okusun. Bunu okuyan kimse için Allah, bu harflerden her birisini, bir zebaniye karşı bir zırh yapar. Cehennem meleklerinin kendileri de bütün işlerini Besmele çekerek yaparlar. Bütün güçlerini de Besmele’den alırlar. (Kurtubi, I/92)

 

b) Fahreddin Razî’nin Görüşü: 

Konuyla ilgili olarak Razî’nin görüşü şu merkezdedir: Besmele’nin harf sayısı 19’dur. Bunun iki hikmeti vardır:

Birincisi: Zebanilerin sayısı, 19’dur. Allah Besmele’nin 19 harfleriyle insanları bu zebanilerden korur. 

İkincisi: Allah gece ve gündüzü 24 saat olarak tayin etmiştir. Sonra da, beş saat alarak beş vakit namazı farz kılmıştır. Namazın saatleri olan beş saat, 24 saatten çıktığında geriye 19 saat kalır. İşte Besmele’nin 19 harfi, namaz dışındaki 19 saat içinde meydana gelen günahlara kefaret olur. (Razi, I/175) Kişi, 19 harfli Besmele’nin verdiği mesaj doğrultusunda söz, fiil ve davranışlarıyla hayatını tanzim etmek suretiyle namaz vakitleri dışındaki 19 saatini de değerlendirmiş olur. Ve cehennem hapsinin başında bulunan 19 zebaniden kurtulmuş olur.

Kur’an-ı Hakîm’in ilk ayeti olan Besmele’nin elbette önemi tartışmasızdır.

Bunun için yazının devamında yer alan Besmele ile ilgili tevafukların, Kur’an’ın Allah’ın kelamı olduğunu tasdik eden birer ıslak imza mahiyetinde olduğunu da düşünüyoruz.

 

c) Besmele Bağlamında Fatiha ve Neml Suresi:

Fatiha ile Neml suresinin ortak paydası, Besmele’nin bu iki surede de birer ayet kabul edilmesidir. Bütün Kur’an’da genel kabul gören görüşe göre birer ayet olan “Besmele”nin bulunduğu iki sure Fatiha ve Neml suresidir (geniş bilgi için bk. Kurtubi, Fatiha’daki Besmele’nin tefsiri).  Mekke’de indirilmiş sureler sistemine göre, 19 harfli olan Besmele’nin bulunduğu Fatiha ve Neml suresi arasında yer alan surelerin sayısı, Besmele’nin harf sayısı kadar olup o da: 19’dur. (İlgili surelerin tertip numaraları şöyledir: “1, 6, 7, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 23, 25, 26, 27=19”)

 

d) Besmelenin ittifakla bir ayet/veya ayetin parçası olduğu kabul edilen Neml suresindeki şu üç tevafuk da pek harika olmuştur:

Birincisi: Neml suresinin başında bulunan şifreli harflerden “S” harfinin sondan itibaren bu sistemdeki tertip sırası: 38=2x19’dur.

Demek ki, bu sure, T-S-M surelerine dâhil olduğu halde, başında “M” harfinin getirilmemesinin önemli bir hikmeti, 19 harfli Besmele’de yer alan “S” harfinin sondan tertip sırasını  (38=2x)19 ile tevafuk ettirmektir. 

İkincisi: Neml Suresinin içerisinde de kullanılan “S” harfinin Besmele’deki tekrar sayısı da: 38=2x19’dur. 

Üçüncüsü: Besmele’yi kullanan şahsın ismi “Süleyman”dır. Bu ismin Kur’an’daki resm-i hat ile yazılışı ( سليمن) şeklinde olup ebced değeri: 190=10x19’dur. 

 

Besmele ve Altın Oran

Bu altın oranın her tarafta bir vahdet mührü gibi parlaması, onun Besmele ile yakın ilişki içinde olduğunu göstermektedir. Çünkü her yerde aynı şekilde kullanılmıştır. Ve “1,618” sayılarını gösteren bir ölçü olarak kullanılmış olması “Bismillahi’r-Rahmani’r-Rahîm” içinde kodlanmış bir şifre olduğunun göstergesidir. 

Öyle görünüyor ki, Besmele’deki “Allah, Rahman, Rahîm” isimlerinin matematiksel değerleri birer geometri ölçüsü olarak ilahî tasarımda yer almıştır. Buna göre “Allah” lafza-i celalinin başında bulunan Elif, Elif harfi olarak değeri 1’dir. Elif “Elfün” olarak da okunduğu için onun değeri bin olarak yerini alır. Geriye kalan “Rahman, Rahîm” isimlerinin matematiksel değerleri ise, 618’dir. Yani gerek “1 virgül 618” olarak okunsun, gerekse 1618 (bin altı yüz on sekiz) olarak okunsun, bu sayı “altın oranın” kendisidir. Elif harfinin bin olarak da kabul edilebileceğine, Bediüzzaman Hazretlerinin şu ifadeleri şahitlik edebilir:

“Kur’an kelimesi, ebced hesabıyla üç yüz elli birdir. İçinde iki elif var; mahfî elif “Elfün” okunsa, bin manasındaki “Elfün”dür. {(Haşiye): İlm-i Sarf kaidesince; feilün, fe’lün okunur. Ketifün, ketfün okunması gibi. Buna binaen elifün, elfün okunur. O halde, 1351 olur. Demek 1351 senesine, Sene-i Kur’aniye tabir edilebilir” (Mektubat, 428)}

Altın oran, aslında eskiden beri bir “İlahi oran” olarak da adlandırılmıştır. Leonardo Fibonacci, bu meşhur sayı dizisini 1509 yılında bulmuştu. Büyük dâhi Leonardo da Vinci’nin Matematik hocası Luca Pacioli, “Altın Oran”a öyle bir saygı duyuyordu ki, onunla ilgili yazdığı kitaba “Dıvına Proportıone/ İlâhî Oran” adını koymuştu. Zira bu oran, kâinattaki her bir santimetrede Allah’ın isim ve sıfatlarının tecellisini, harika bir düzenin mükemmelliğini görmenin ve Kadir-i Mutlak olan bir Yaratıcının var olduğunun, ilminin, iradesinin ve kudretinin en büyük göstergesidir.

 

Vahyin İniş Süresi:

Kur’an 23 yılda parça, parça inmiştir

Hz. Peygamber (s.a.v) bu süreyi ay bazında değerlendirmiş ve bunun 46 adet 6 aylık olduğunu söylemiştir. Bundan hareketle de 6 aylık sürenin rüya olarak gerçekleştiğini ifade etmiştir. Buna göre, kamerî 9. ayda/Ramazan’da inen Kur’an’ın iniş süresi 45 adet altı aylık zamandır. Bu sayı, 5x9 olduğu gibi, 1’den 9’a kadarki sayıların da toplamıdır.

 

Kur’an’ın Korunma Garantisi ve 9 Sayısı

a) Kur’an’ın Allah’ın hıfz ve himayesinde olduğunu bildiren Hicr Suresinin Mekkî Mukattaat sureler sistemine göre tertip numarası: 9’dur.

Ayetin meali şöyledir: “Hiç şüphe yok ki o zikri/Kur’an’ı Biz indirdik, onu koruyacak olan da şüphesiz Biz’iz.” (Hicr, 15/9)

b) Kur’an’ın kesinlikle Allah’ın himayesinde olduğunu bildiren ayetin suredeki tertip numarası da: 9’dur. 

c) Mekkî Mukattaat sureler sisteminde 9. sırada yer alan bu surenin ayet sayısı ise: 99’dur. 

d) Bu surenin başında bulunan şifreli harflerin buradaki sayısı: 29’dur. Son rakamı: 9’dur.

e) “E-L-R” şifreli harflerin başında bulunduğu sureler sistemine göre, bu surenin şifreli harflerinin tertip sırası: 19’dur. Son rakamı: 9’dur.

f) Rad suresindeki “m” harfi hariç, 6 surenin şifreli “E-L-R” harflerinin bu suredeki toplam sayısı (6x3): 18=2x9’dur. Bunların ebced değeri ise: (6x231): 1386=14x99’dur. Surenin ayet sayısına uygundur.

Besmele’nin kadrine işaret eden şu cümlelerle bitirelim:

“Ey insan, hiç mümkün müdür ki: Sana bu sîmayı veren, o sîmada böyle bir sikke-i rahmeti ve bir hâtem-i ehadiyeti vaz’eden zât, seni başı boş bıraksın; sana ehemmiyet vermesin; senin harekâtına dikkat etmesin; sana müteveccih olan bütün kâinatı abes yapsın; hilkat şeceresini meyvesi çürük, bozuk ehemmiyetsiz bir ağaç yapsın! Hem hiçbir cihetle şüphe kabul etmeyen ve hiçbir vechile noksaniyeti olmayan, Güneş gibi zahir olan rahmetini ve ziya gibi görünen hikmetini inkâr ettirsin. Hâşâ…

“Ey insan! Bil ki: O rahmetin arşına yetişmek için bir mirac var. O mirac “Bismillahirrahmanirrahîm”dir. Ve bu mirac ne kadar ehemmiyetli olduğunu anlamak istersen, Kur’an-ı Muciz-ül-Beyan’ın yüz ondört surelerinin başlarına ve hem bütün mübarek kitabların iptidalarına ve umum mübarek işlerin mebdelerine bak. Ve “Besmele”nin azamet-i kadrine en kat’î bir hüccet şudur ki: İmam-ı Şafiî (ra) gibi çok büyük müçtehidler demişler: “Besmele tek bir âyet olduğu halde, Kur’an’da yüz ondört defa nâzil olmuştur.” (Bediüzzaman, Sözler, s. 11-12)