TR EN

Dil Seçin

Ara

Eylül 2023

post-title

Eylül 2023, 561

Merhaba sevgili dostlarımız,

Mevsim sonbahara meylederken, okulların da ders zili çalıyor, ayrı bir heyecan yaşıyoruz. Ekonomik zorluklar bir yandan cepleri yakarken, diğer yandan da eğitimin muhtevası evlatlarımızın kalplerini, akıllarını ve duygu dünyalarını çoraklaştırıyor. Asıl dert edinmemiz gereken nokta da şüphesiz ki burası… 

Ekonomik zorluklar elbette insanlara sıkıntılar yaşatıyor, ancak yanlış eğitimin, hele de ifsat edici fikirlerin aşılandığı bir eğitimin zararları daha o andan başlıyor. Kendine, ailesine, çevresine, topluma ve hatta tüm dünya ve içindekilere saygılı, kendi çıkarı dışındaki şeyleri de umursayan insanlar yetiştirilmeli.

Bu yazıyı yazmadan önce bir çocuk bahçesinin yanından geçmiştim. İlkokul yaşlarında 4 çocuk parktaki dönerli bir oyuncakta oynuyorlardı. Birisi oyuncağı hırsla çeviriyor, birisi ayağım sıkıştı dur diye acı acı bağırıyor; diğer ikisi ise aynı oyuncakta eğlenmelerine bakıyordu. Birisi menhus lezzeti için arkadaşının acı çekmesini umursamıyor ve çevirmeye devam ediyor; diğer ikisi ise ne acı çeken arkadaşlarına yardım ediyor ne de o zulmü yapana itiraz edip dur diyorlardı… 

Bu tablo, hepimiz biliyoruz ki cüz’i bir olay değil. Artık tertemiz fıtratları bu insanlık dışı karaktere sokan sebeplere dur denilmeli. Çünkü insanların hem dünya hem de ahiret hayatları berbat oluyor… Yazık değil mi; cennet yolcusu olacak, kendine ve topluma nice yararlı işler yapacak güzel evlatlarımızı, iyi fıtratla yaratılan insanları, cehennem yolcusu yapmaya hakkımız var mı?.. 

Anlam veremediğim bir konudur: Tertemiz, her verilen bilgiyi almaya hazır, pırıl pırıl zihinlere—en azından—en temel insanî değerler neden verilmez? Anaokulundan başlayıp o güzelim çocuklara sevgi, saygı, empati, kadir kıymet bilme, çalışkanlık, dürüstlük, sözünde durma, iş ahlakı gibi olmazsa olmaz duygular niçin verilemez? Bunu sağlayacak bir muhtevada eğitim sistemine kim, ne itiraz edebilir?!. Zaten, insan fıtraten mükerrem yaratıldığı için, ona iyi, güzel ve hak olanı alma ve yaşama duygusu da verilmiştir. Aileden başlayarak çocuklarımıza insanî hasletler kazandırılmalı…

Buradan yetkililere  sesleniyoruz: Tarih boyunca hayatın her alanında en güzel karakterde örnek insanları yetiştiren, kaynağını İslamiyet’in hayata hayat katan hakikatlerinden alan kendi öz değerlerimizi evlatlarımıza aktarın. Bunu sağlayacak bir eğitim sistemi yapın. Böyle yapın ki, şu her noktasında bunun eksikliğinin acısını çeken toplum iyileşsin, sizler de bu işin hem dünya hem de ahiretteki vebalinden kurtulun. Bu davete birinci dereceden sorumlu olan anne babaları da katıyoruz.

Bu konu çok çok önemli olduğundan ne kadar üzerinde durulsa az… Bu vesileyle bu eğitim yılının problemlerin çözümü adına adımların atıldığı bir yıl olmasını temenni ediyoruz.

Eylül sayımızın hazırlığında emeği ve katkısı olanlara ve ayrıca abone olarak dergimizin hizmetinin devamına yardım edenlere teşekkür ve dua ediyoruz.

Gelişiyle şereflendiğimiz, Âlemlere Rahmet olan Peygamberimiz Hz. Muhammed’in mevlid-i şerifleri, o rahmetten istifademizin artmasına vesile olsun. O rahmetin prensiplerini hayatlarımıza taşıyarak, dünya ve ahiret güzelliklerine kavuşalım inşaallah. Hepinizin Mevlid Kandilini tebrik ediyor, dualarınızı bekliyoruz.

Gayret, çalışmak, sefer bizim; zafer Allah’ın…

 

— Editör

Dergideki Yazılar