TR EN

Dil Seçin

Ara

Fiziki Çevre ve Öğrencinin Başarısı

Fiziki Çevre ve Öğrencinin Başarısı

Başarı için çocuğunuzun çalıştığı fizikî çevreyi iyi düzenleyin.

Fizikî ortam çalışmayı ve dikkati son derece etkilemektedir. Evin ve özellikle çalışılan odanın fizikî yapısının dikkat, odaklanma ve konsantre olmakta payı vardır. Anne-babaların, çocukların çalışma odasını düzenlerken bazı unsurlara dikkat etmeleri faydalı olacaktır. Çalışma odası elverişli olduğu takdirde başarıya da katkısı olur. 

 

İdeal Bir Çalışma Odası Nasıl Olmalıdır?

- Televizyon olmamalı. Böylece hem radyasyondan korunmuş olur hem de dikkat dağınıklığına etkisi önlenmiş olur.

- Göz önünde dikkat dağıtıcı faktörler olmamalıdır (tablo, fotoğraf, resim vb).

- Çalışma masası ışık alacak şekilde olmalı ve ışık direkt göze gelmemeli. Beynimizin sağ ve sol korteksleri çapraz çalışmasından dolayı ışığın gelişi kullandığı elin çaprazı olmalıdır. Yani sağlak çocuklar ışığı soldan almalı, solak çocuklar ise ışığı sağdan almalıdır. Işık direk göze geldiğinde ise kısa sürede gözü yorar, uykuyu getirir, dikkati dağıtır. Uzun sürede ise gözü bozabilir. Ayrıca masaya gölge de düşmemeli.

- Masada sadece çalışılacak konunun materyalleri bulundurulmalı. Farklı konulara ait fazla materyaller dikkat dağınıklığına sebep olur. 

- Odanın düzenlemesi çalışma şartlarına uygun olmalı. Çalışma odası mümkün olduğunca sade olmalıdır.

- Çalışma odası yoksa, evin herhangi bir yerini ders çalışmaya uygun hale getirmeli. 

- Çalışma odasında mutlaka kitaplık bulunmalı.

- Oturulacak sandalye rahat ve çocuğun sırtını destekler nitelikte olmalı ancak; çok yumuşak olursa uykuya sebep olabilir.

- Odada sadece çocuğa ait malzeme ve materyaller bulunmalı ve ortalığı daraltarak çocuğu rahatsız edecek materyaller odada bulundurulmamalı.

- Kitap okumak için bir köşe ayarlanmalı. Ayrıca çalışma odasında önemli notları yapıştırmak için mutlaka bir pano bulundurulmalı.

- Çalışma takvimi ve planı çalışma odasına asılmalıdır. Ancak çalışma masasının hemen önüne asılıp dikkat dağınıklığına sebep olmamalıdır.

- Çalışma odasında kitaplar dağınık durmamalı, raflara yerleştirilmeli. Böylece çalışma kitapları lâzım olunca daha rahat bulunur, zaman kaybı olmaz.