TR EN

Dil Seçin

Ara

Kırkambar

Kırkambar

 

Mutlu bir çift gördüğünüzde ‘Allah bozmasın’ demeyin! Çünkü Rabbim bozmaz; insanlar bozmasın yeter...

     - Elif Şafak

 

...

Düşüncen konuşmana, konuşman hareketine, hareketin hayatına yansır. Onun için güzel düşün ve güzel yaşa!

     - Hz. Mevlânâ

 

...

Geçenlerde manidar bir ingilizce twit görmüştüm. Şu manadaydı; iman kalbimde veya kalbim temiz deyip ibadeti ve amel-i salihi es geçmek, şu misale benzer: öğrenci, öğretmene boş bir kağıt verir ve şöyle der: bilgi kafamda, ayrıca buraya yazmama ne gerek var?

    - Selçuk Yıldırım

 

***

 

O Ramazan ayı ki, insanları doğru yola ileten, apaçık hidayet delillerini içeren ve doğru ile yanlışı ayırt eden Kur’ân onda indirildi. Bu aya erişenleriniz orucunu tutsun. ... Bir de, oruç günlerini tamamlamanızı ve size hidayet nasip ettiği için Allah’ı her şeyden büyük tanımanızı diler ki, siz de böylece şükretmiş olursunuz...

     (Bakara Suresi, 185)

 

***

 

ŞİMDİKİ ERKEKLER...

Bediüzzaman’ın talebesi İbrahim Akboyun, ondan bir hatırasını şöyle aktarıyor:

Bir sefer bana ‘’Oğlum süpürgeyi al, şuraları bir süpürüver.’’ dedi. Ben süpürgeyi tam kullanamayınca, ‘’Ha, demek sen evde ağasın! Bir hizmetkârın var... Oğlum; el kızını getirmişsin eve, hizmetçi yapmışsın. Senin tuvaletini temizlemeye mecbur mudur? Sen yıkayacaksın oğlum. Hanımına yardım edeceksin. Peygamberimiz (asm) hanımlarına ev işlerinde yardımcı olurdu. Çamaşırını bile yıkardı. Siz diyorsunuz ki, şimdiki kadınlarla olmuyor. Siz olmuyorsunuz ki, onlar da olsunlar.’’

 

***

 

EY ÂDEMOĞLU!

Selman-ı Farisi (ra), Efendimizden (asm) şöyle nakletti:

Allah Teâlâ (cc) Hz. Âdem’i (as) yarattığı vakit ona şöyle buyurdu: ‘’Bir şey var ki, yalnızca Bana aittir. Bir şey var ki, o da yalnız sana hastır. Bir şey de vardır ki, ikimizin arasında ortaktır. Bana ait olan; senin bana perestiş edip başkasını Bana ortak koşmamandır. Sana ait olan ise; amelinin karşılığını sana vermemdir. Ben bağışlarım, Ben çok bağışlayan ve çok merhamet edenim. İkimizin arasında ortak olana gelince; senden dua ve niyaz etmek, Benden ise duana icabet edip istediğini vermektir.’’

     (Ahmet ibn Hanbel, Kitabü’z-Zühd, 80)

 

***

 

Sonunda ‘eyvah’ diyeceğin şeylere, başında ‘eyvallah’ deme!

     - Necip Fazıl Kısakürek

 

***

 

DAHA ÇOK YUMURTA!

Bir kadının bir tavuğu varmış, her gün bir tane yumurtlarmış. Kadın:

‘’Hele arpasını artırayım, günde iki yumurta alırım.’’ demiş, arpayı artırmış. Tavuk o kadar semizlemiş ki günde bir tane bile yumurtlamaz olmuş. İnsan tamaha kapılıp elindekinden fazlasını istedi mi, elindekini de yitirir. Doğru olan hırsla değil, akıllıca istemek.

     (Ezop’tan)

 

***

 

Bütün dünyayı verseler ve buna karşılık bir karıncanın ağzındaki taneyi haksız olarak almamı isteseler, bu zulmü yapmam!

     - Hz. Ali (kv)

 

...

Bir gün uyanıp da insanoğlunun aynı ırk, renk ve dine ait olduğunu görseydik, öğlene kadar yeni ön yargılar bulmak zorunda kalırdık.

     - George Allen

 

...

Kirli elbiseler içerisinde temiz bir kalp, temiz elbiseler içindeki kirli bir kalpten daha hayırlıdır, iyidir.

     - Ebû İdris Havlânî

 

...

İnsan iki parayı gözlerine koysa gözleri birşey göremez olur. Peki ya binlerce parayı kalbine koyan; sadece bunlara muhabbet eden insan, kalp gözüyle görülecek mânâları nasıl görecek!

     - İbrahim bin Şehriyâr