Science dergisinin haberine göre Michigan State Üniversitesi’nden Richard Lenski ve arkadaşları, E. Coli tipi bakterilerle yaptıkları araştırmalarda şaşırtıcı sonuçlar elde ettiler.
Daha güçsüz olan organizmaların güçlü olanların önüne geçtiğini kaydeden araştırmacılar, ilk şaşkınlığı atlattıktan sonra bu durumun bir satranç oyunundan çok da farklı olmadığını gördüler.
Lenski, uzun soluklu araştırmasında yaklaşık 25 yıl boyunca 52 bin farklı kuşak bakterinin geçirdiği dönüşümleri gözlemledi. Araştırmacılar, tamamen farklı genetik özelliklere sahip iki bakteri neslini temsil eden dört klonun fiziksel özelliklerini ve nihai durumlarını karşılaştırdılar. Bu karşılaştırma fiziksel olarak güçsüz ve dezavantajlı görünen bakterilerin zamanla bakteri kolonisini ele geçirdiğini, güçlü bakterilerinse nesillerinin tükendiğini ortaya koydu.
Bu araştırmayla, “yeryüzünde güçlü olanın hayatta kalacağı” varsayımını öne süren Darwinizm’in iddiası bakteri düzeyinde de yanlışlanmış oldu.
Hakikaten, genel olarak bakıldığında, yeryüzünde güçlülerin daha fazla avantajlı olduğu gibi bir algı hakim ise de, yakından bakıldığında işler hiç de zannedildiği gibi olmuyor.
Gerek hayvanlar âleminde, gerekse bitkiler âleminde “güç”ten ziyade, “uyum” kendisini daha belirgin bir ilke olarak gösteriyor.
Pek çok güçlü ve yırtıcı hayvan, yılın çoğunda yarı aç dolaşırken, başta yavru canlılar olmak üzere güçsüz bitkilerin, ağaçların yiyecekleri ayaklarına gönderiliyor.
Ayrıca karga, koyun, deve, kaktüs gibi uyum şampiyonu hayvan ve bitkiler, hiç beklenmedik şekilde hayatta kalıyorlar.