TR EN

Dil Seçin

Ara

Arılar Hakkında Bilmediğimiz 11 Şey

Arılar Hakkında Bilmediğimiz 11 Şey

1. 16.000 arı türü vardır. Bunların çoğu küme halinde yaşamayan arılardır. Yalnızca %5 kadarı grup halinde yaşar. En sık rastlanan sosyal arı türü bal arısıdır. 80.000 kadar arı tek bir kovanda koloni olarak yaşayabilir.

2. Erkek bal arıları, yalnızca kraliçe arıyla çiftleşebilmek için yaşar. Kovanda yemek azlığı varsa bu işçi arılar dışarı çıkmak zorunda kalır.

3. Erkek bal arıları çiftleştiğinde gövdelerinin alt kısmı zarar gördüğünden ölürler. Çiftleşme, çiftleşme organlarının düşmesine sebep olur ve bu organ kraliçe arıda sıkışıp kalır.

4. 1660’ların sonuna kadar kraliçe arının aslında ‘kral’ olduğu zannediliyordu. Hollandalı bilim adamı Jan Swammerdam kovanın büyük arısını parçalarına ayırıp incelediğinde yumurtalıklarını keşfetti.

5. Avustralyalı araştırmacılar, bal arılarının insan yüzlerini ayırt edebildiğini keşfetti. Böceklere siyah-beyaz resimler gösterildi ve verdikleri doğru yanıtlar için ödüller sunuldu.

6. Bal asla ve asla bozulmaz.

7. Birinci Dünya Savaşı sırasında bal, askerlerin yaralarını iyileştirmek için kullanılıyordu. Çünkü bal nemi emiyor ve böylece de değerli bir iyileştirme aracı haline geliyor.

8. Yaban arıları zaman aralıklarını tahmin edebilir. Araştırmacılar bu böceklerin dillerini aynı anda uzattıklarını tespit etti. Bu özellikleri sayesinde nektar avları hep daha kolay geçiyor.

9. Bezelye bitkisiyle genetik yasalarının önünü açan Avusturyalı Keşiş Gregor Mendel, melez arılar yetiştirdi. Ancak bu arılar öyle korkunçtu ki hepsini öldürmek zorunda kaldı.

10. Bir arı yaklaştığında duyduğunuz ‘bız’ sesi, dakikada 11.400 kez çırptıkları kanatlarının sesidir. Arılar saatte en az 15 millik hızla gider.

11. 1943 senesinde Avusturyalı Zoolog Karl von Frisch, arıların çalışan diğer arıları hareket geçirmek için yaptıkları dans üzerine yazdığı çalışmasını yayınladı. Buna göre daire şeklindeki dans yemeğin yakında olduğunu, sallanarak yapılan dans ise uzakta olduğunu gösteriyor.